Roladki drobiowe ze szpinakiem
Takie roladki podałam z sałatką z kapusty, ale można je zrobić z ryżem lub ziemniakami czy kaszą. Możliwości jest naprawdę wiele. Zamiast bułki tartej użyłam płatków owsianych, ostatnio używam takich różnych zamienników.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 400 g indyka (6 kotletów)
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- płatki owsiane do obtoczenia
- 1 jajko
- olej rzepakowy do smażenia - znajdziecie tutaj
Wykonanie:
Kotlety z indyka rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak wrzucamy na patelnię z łyżką masła, dodajemy sól i dusimy, aż się rozpadnie. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek i pieprz, mieszamy jeszcze chwilkę. Przekładamy do miseczki. Jajko rozbijamy i rozkłócamy go widelcem
w misce, na talerz wysypujemy płatki owsiane. Na każdego kotleta wykładamy porcję szpinaku
i zawijamy. Zanurzamy w jajku i obtaczamy w płatkach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki z dwóch stron na rumiano na niewielkim ogniu, aby płatki się nie przypaliły.
Wspaniałe roladki Marzenko :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Pyszne i jak pieknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńMoniczko, jak ja się cieszę, że do mnie zajrzałaś, bo dzięki temu mogłam odwiedzić Ciebie i przepaść w Twoich zdrowych i apetycznych przepisach! :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
Ewa
Ewuś Marzena jestem, ale w zasadzie mogę być Moniką bo lubię to imię :-) bardzo się cieszę, że znalazłaś u mnie coś dla siebie. Dziękuje. Pozdrawiam serdecznie kochana :-)
UsuńWyglądają smakowicie :-) ja do szpinaku dodaję często ser feta :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie mięsa i szpinaku :)
OdpowiedzUsuńJa od pewnego czasu też :-)
UsuńTakie mogłabym zjeść dziś na obiad ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają 😊
OdpowiedzUsuńA ja właśnie szukałam pomysłu na dzisiejszy obiad :) tak smacznie wyglądają, że nie mogę się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana, smacznego :-)
UsuńFantastyczne roladki, już czuję się głodna ;)
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńBardzo fajna propozycja na obiad
OdpowiedzUsuńNie cierpię szpinaku!!!
OdpowiedzUsuńAle cała reszta jest- spoko.
Maruda
Ja też kiedyś go nie lubiłam, ale smaki się zmieniają :-) z wiekiem proszę Marudy :-)
Usuńpyszne roladki! lubię płatki owsiane zamiast zwykłej panierki:)
OdpowiedzUsuńŚwietna panierka Marzenko!
OdpowiedzUsuńDziękuje słoneczko :-)
UsuńBardzo smacznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńŚwietne roladki, super nadzienie i bardzo ciekawa panierka :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńJa mam taką słabość do szpinaku tego teraz, że zawsze ląduje smażony z czosnkiem na patelni:-) Smaki dzieciństwa:-) A Twoje roladki pyszniutkie:-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko, ja go polubiłam całkiem niedawno :-)
UsuńPyszne i zdrowe danie. Ja czasami jeszcze fete dodaje ;))
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają z tymi płatkami w panierce :D
OdpowiedzUsuńA jak smakują, mniam dziewczyny, mówię wam :-)
UsuńPłatki owsiane to super pomysł na panierkę, sama często ich używam w tym celu :D
OdpowiedzUsuńMoja mama czasem robi podobne. Bardzo je lubię. Do dania obiadowego nadają się jak znalazł. Lekkie, sycące. Pyszotka :) Pozdrowionka cieplutkie :) Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńuwielbiamy szpinak, do kurczaka pasuje idealnie. Mniam, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam dziewczyny :-)
UsuńRoladki jak marzenie!!
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na panierkę, wykorzystam kiedyś ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńPrezentują się idealnie. Bardzo oryginalna panierka. Chętnie wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie roladki:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam słonecznie:)
ohhh wyglada smacznie!!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńJa w dzieciństwie nigdy nie próbowałam szpinaku, ale jak tylko spróbowałam po raz pierwszy (na studiach) to pokochałam ;) Wspaniały obiadek :)
OdpowiedzUsuńPyszności, lubię wynalazki :)
OdpowiedzUsuńElunia dziękuje kochana :-)
UsuńElunia dziękuje kochana :-)
UsuńPrzepyszne roladki <3 Idealne na pożywny obiad :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam je, mogłabym jeść chyba co drugi dzień :) Czasem jeszcze dodaję albo suszonego pomidorka albo marynowaną ostrą papryczkę :)
OdpowiedzUsuńPyszne roladki. Samo zdrowie na Twoim talerzu Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPrzesmacznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńZjadłabym nawet teraz, późnym wieczorem...
Smaczne ☺
OdpowiedzUsuńRoladki prezentują się wyśmienicie! Ze szpinakiem po prostu muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńteż kiedyś nie lubiłam szpinaku, a teraz uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja Marzenko :) Ja ostatnio panierowałam w sezamie.
OdpowiedzUsuń