Roladki z kabanosem


Zapraszam was dzisiaj na pyszny obiad. W wykonaniu bardzo łatwy i szybki, wszystko razem piecze się w piekarniku a my w tym czasie możemy robić coś zupełnie innego, na przykład leniuchować z ulubioną książką. Roladki ze schabu z kabanosem, papryką i szparagami to świetne połączenie smaków. Moja rodzinka bardzo lubi kabanosy, a te smakują rewelacyjnie. Kabanosy Pieczone od Henryka Kani mogę wam polecić z czystym sumieniem. Ja dzisiaj wybrałam się na małą wycieczkę rowerową, 32 km w pięknym słońcu i otaczającej zieleni. Po powrocie miałam gości na obiad, a ten zrobił się błyskawicznie no i oczywiście było ciacho. Super spędzona niedziela. Mam nadzieję, że i wy spędziliście ją miło. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 10 kotletów ze schabu (około 800 g)
- opakowanie kabanosów pieczonych (użyłam produktu z Zakładów Mięsnych Henryk Kania linia Maestro)
- 2 czerwone papryki szpiczaste
- 10 szparagów
- sól, pieprz
- olej
- 1 kg ziemniaków
- 1 kalarepa
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka suszonych ziół (majeranek, bazylia)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 szklanka wody

Wykonanie:

Kotlety ze schabu rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdego kotleta kładziemy połowę kabanosa, kawałek papryki i szparaga i zawijamy. Jedna papryka powinna nam wystarczyć na roladki a drugą dodajemy do warzyw. Na patelni rozgrzewamy olej - wystarczy łyżka i obsmażamy na rumiano kotlety.

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Przygotowujemy warzywa - ziemniaki obieramy
i kroimy na połówki, paprykę kroimy w paski, kalarepę obieramy i kroimy w kostkę, marchewki
w plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia i posypujemy ziołami, granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy pół szklanki wody a na wierzch układamy podsmażone roladki.

Zamykamy naczynie pokrywką i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 50 minut. Upieczone roladki z warzywami przekładamy na talerze. Możemy dodać ulubioną surówkę, ja zrobiłam z kapusty pekińskiej.

Smacznego.








Komentarze

  1. Ja poproszę taki talerzyk, nie dość że pyszne roladki to jeszcze tyle warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie idealne na letnie dni, które nadchodzą. Bez wysiłku mamy smaczny obiadek. Wszystko to, co lubię najbardziej. No i z piekarnika. Smak warzyw szczególne przeze mnie uwielbiany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Aguś, powiem ci, że danie bardzo nam smakowało :-)

      Usuń
    2. Po przeczytaniu przepisu powiem jedno: Nie dziwię się :)

      Usuń
  3. świetne danie:) Pysznie wyglądają takie roladki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To dopiero obiad pierwsza klasa ;) wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam się głodna :) Marzenko zdjęcia jak zawsze cudowne!!!!
    Pozdrawiam Cię serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi sie pomysł na takie roladki. Na pewno skorzystam!
    ściskam Marzenko i pięknego nowego tygodnia życzę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Danie wprost idealne dla mojego mężulka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam kiedyś i koleżanki mają fajny posmak kabanosika - pyszne polecam hihi ale sama nie robiłam chyba najwyzsza pora ☺

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię wszelkiego rodzaju roladki. Takie, jak przygotowałaś powinny zasmakować wszystkim, bo mają bardzo smakowity farsz. A dodatek kabanosów? Świetny pomysł Marzenko. Podoba mi się. Zrobię takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu wyszły super, wszystkim bardzo smakowały i już chcą powtórkę :-)

      Usuń
  10. Wspaniały obiad, roladki niezwykle apetyczne, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale apetyczne :D Koniecznie muszę wypróbować Twoją propozycję:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne są roladki, co prawda w takiej wersji jeszcze nie próbowałam ale myślę że na pewno by mi posmakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajniutki pomysł. Nie miałam okazji takich kosztować. Prezentują się super. Gdy przybywają goście można się pokusić o przygotowanie takich :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej, że nie wymagają zbyt dużo pracy. Buziolki Madziu :-)

      Usuń
  14. Smaki muszą się fajnie łączyć :) Ale my byśmy najpierw wyjadły wszystkie warzywka z talerza :D

    OdpowiedzUsuń
  15. aż mi ślinka pociekła :)
    świetna alternatywa da tradycyjnych roladek:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Prześliczne i bardzo smakowite roladki :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo smaczne .Kabanos należy do moich ulubionych kiełbas ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też je bardzo lubimy, a te są naprawdę pyszne :-)

      Usuń
  18. Pyszne danie :) Porywam jedną.. albo dwie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny pomysł na obiad albo na przekąskę :) Z sałatką będą smakowały idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam dania z piekarnika z dużą ilością warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  21. to coś dla moich chłopaków

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszny obiadek, mojemu mężowi na pewno by smakował :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniam mniam ,ale apetyczne jedzonko ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Gdybym tylko miała kabanosy,to zrobiłabym od razu.Marzenie o polskiej kiełbasce już nie takie odległe ,niedługo wakacje.

    OdpowiedzUsuń
  25. Marzenko
    roladki świetne, dodatki świetne a cały talerz wygląda niesamowicie - super!
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jakie to fajajne! I do tego "jednogarnkowe"! Mój ulubiony sposób przygotowywania obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Świetny przepis! Wyglądają bardzo apetycznie :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.