Szybki chleb drożdżowy z pestkami dyni - czerwcowa piekarnia
Zapraszam :-)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki orkiszowej
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 100 g pestek dyni
- 6 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąki, suche drożdże, pestki dyni, cukier, oliwę i ciepłą wodę, sól i wszystko mieszamy ze sobą łyżką. W razie potrzeby, gdy ciasto będzie bardzo gęste dodajemy dodatkowo 2-3 łyżki wody. Oczywiście ciasto można wyrobić ręką. Jak używamy drożdży świeżych to w miseczce robimy rozczyn - drożdże mieszamy z połową ciepłej wody i cukrem i odstawiamy na 15 minut, aby ruszyły i dodajemy potem do mąki. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki. Musimy pamiętać, aby miska była większa bo ciasto podwoi swoją objętość.
Następnie rano wyrobić chleb na stolnicy lub blacie podsypanym mąką, aż ciasto przestanie się lepić do rąk, dosłownie chwilkę. Formujemy okrągły bochenek i zostawiamy go do wyrośnięcia jeszcze na 40 minut. Chleb przykrywamy ściereczką.
Naczynie do zapiekanie - żaroodporne z pokrywą okrągłe musimy wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać przez 15 minut do temperatury 220 stopni. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, wyciągamy naczynie rękawicami, bo jest gorące i podsypujemy lekko mąką. Przekładamy nasz bochenek, ja dodatkowo go nacięłam ostrym nożem, ale nie jest to konieczne i zamykamy pokrywę, pieczemy tak 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i dalej pieczemy bez przez 20 - 30 minut, aż chleb nam się ładnie zarumieni. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Najprostszy chleb z garnka na blogach:
Am.art kolor i smak
Codziennik kuchenny
Grunt to przepis!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Leśny zakątek
Moje kucharzenie
Nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Smakowity chleb
Am.art kolor i smak
Codziennik kuchenny
Grunt to przepis!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Leśny zakątek
Moje kucharzenie
Nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Smakowity chleb
W środku z pestkami dyni, super.
OdpowiedzUsuńWygląda jak z najlepszej piekarni, albo jeszcze i lepiej.
Dziękuje bardzo :-)
UsuńPyszności Marzenko, na pewno zrobię 😊
UsuńNie bardzo rozumiem z tym wyciaganiem po co?
UsuńAle wyciąganiem czego ?
UsuńSzybki, ale jakie apetyczny! Mniam <3
OdpowiedzUsuńPyszny misz-masz mąk i cudnie wyrośnięty chlebuś :) Dzięki Marzenko za polecenie mojego chlebka do Piekarni Amber i wspólne Czerwcowe Wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuje za pyszny chlebuś. Do następnego wypiekania :-)
UsuńPiękny chlebek. Domowy jest zawsze najlepszy:)
OdpowiedzUsuńściskam kochana:)
mmmm i ta chrupiąca skórka <3
OdpowiedzUsuńJak nic po urlopie go zrobię, bo co oglądam kolejny - to coraz piękniejszy:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko koniecznie. I miłego wypoczynku :-)
UsuńNo i miałam nic nie jeść na kolację, ale chyba polecę po kromeczkę chlebka. Wprawdzie nie takiego dobrego, ale zawsze:)
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę :-)
Usuńa czy można upiec w prodiżu? bo nie mam naczynia zaroodp. z pokrywką
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Tylko trzeba pilnować czasu, bo nie wiem jak długo trzeba piec. Pozdrawiam :-)
UsuńPyszny chlebek Marzenko :) muszę taki upiec :)
OdpowiedzUsuńŚliczny chleb!
OdpowiedzUsuńA pestki dyni wspaniale się w nim prezentują.
Dziękuję Marzenko za wyszukanie smakowitego przepisu.
To ja dziękuje kochana :-)
UsuńPysznie wygląda, zwłaszcza ta kromka z dżemem :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję jego zapach ♥
OdpowiedzUsuńZapach pieczonego chleba jest najlepszy :-)
UsuńChlebek prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńwygląda super... ale jakoś długo trwa to przygotowanie ...
OdpowiedzUsuńmoże w wakacje dziewczynom podrzucę przepis i będę uczyla je cierpliwości :)
pięknego dnia kochana :******
Kochana to jest jeden z najszybszych chlebków. Musisz tylko na noc zostawić. Jak znajdziesz chwilkę czasu to koniecznie zrób. Buziolki
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, dżemik mam, ale chlebka brak:-(
OdpowiedzUsuńBasiu zapraszam :-) kawkę zrobię :-)
UsuńWitam, a te naczynie żaroodporne to mniej więcej jaką ma mieć średnicę?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Oj nie jestem pewna jaką ma, ale pojemność około 3 litrów. Sprawdzę wieczorem w domu średnicę i napiszę.
UsuńSprawdziłam. Mam naczynie o średnicy 23 cm i wysokości 7 cm bez pokrywy :-)
UsuńPięknie wyrośnięty bochenek, ale bym się wgryzła :)
OdpowiedzUsuńChlebek, jak marzenie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńBardzo fajnie Ci wyrósł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie! :)
Również dziękuje i do następnego wypiekania :-)
UsuńRównież dziękuje i do następnego wypiekania :-)
UsuńWitam czy naczynie żaroodporne musi mieć określoną średnicę?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam czy naczynie żaroodporne musi mieć określoną średnicę?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aniu sprawdziłam. Mam naczynie o średnicy 23 cm i wysokosci 7 cm bez pokrywy.
UsuńMarzenko dobrze, że nie zaglądałam tu wieczorem, bo choć jestem po śniadaniu to i tak dostałam ślinotoku :D
OdpowiedzUsuńprzepis zapisany :)
Smaczny chlebus. Co to za akcja? Też chętnie wzięła bym udział :) Zmobilizowalo by to mnie do robienia domowego pieczywa -:) Pozdrawiam Marzenko 😊
OdpowiedzUsuńMalgosiu raz w miesiącu pieczemy wspólnie chlebki. Dam ci znać przy kolejnym wypiekaniu :-) pozdrawiam kochana :-)
UsuńAż u mnie zapachniało...
OdpowiedzUsuńMarzenko pysznie wyglada chlebuś
OdpowiedzUsuńPestki dyni - bomba :) Uwielbiam domowe chlebki, a drożdżowe w szczególności, zwłaszcza z takim dodatkiem. Pozdrowionka serdeczne! :)
OdpowiedzUsuńDomowe są najlepsze. Miłego dnia Madziu :-)
UsuńBardzo ładny chlebek, a dynia to jeden z moich ulubionych dodatków. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Ta skórka ... aż ślinka cieknie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńWłaśnie. Domowy, nawet ten najprostszy, zawsze pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie :) Kiedyś miałam okazję spróbować takiego chlebka wypiekanego w domu i rzeczywiście tego się nie da porównać z tym co serwują nam w sklepie. Może kiedyś sama zabiorę się za pieczenie swojego chlebka, tyle przepisów na blogach :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Takie pieczenie sprawia wiele radości. Pozdrawiam kochana :-)
UsuńUdany wypiek, i te pesteczki jak ja lubię takie cudeńka :)
OdpowiedzUsuńKochamy domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb upiekłaś. Dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam na mojego bloga do comiesięcznej akcji gotowania potraw regionalnych. http://codziennik-kuchenny.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renata
Renatko dziękuje. Ostatnio wyleciało mi z głowy wspólne gotowanie - wiesz skleroza. Ale z chęcią z wami pogotuje :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńPiękny chleb upiekłaś. Dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam na mojego bloga do comiesięcznej akcji gotowania potraw regionalnych. http://codziennik-kuchenny.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renata
Imponujący chlebuś :)
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek! Żebym ja miała taki talent do pieczywa...;)
OdpowiedzUsuńKochana spróbuj, to naprawdę nic trudnego :-)
UsuńTaki cudny chlebek to sam można zajadać! Piękne Ci się udał Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPiękny ten chlebek wyszedł ! Otwieraj piekarnię, jak nic :)
OdpowiedzUsuńMuszę się nad tym poważnie zastanowić, pieczenie chleba sprawia mi tyle radości :-)
UsuńMarzenko, chlebuś jak marzenie. Skradłabym Ci teraz kromeczkę, bo tak pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTaka piętka chleba z domowym dżemem <3 Same pyszności :D
OdpowiedzUsuńDziewczyny musicie koniecznie wpaść do mnie :-)
UsuńChlebek prezentuje się wspaniale! :D
OdpowiedzUsuńPiękny bochen Marzenko. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńZapisuję do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :-)
UsuńPiękny chlebek. Cudnie wyrośnięty :)
OdpowiedzUsuńPychotka! O takim chlebku na śniadanko mogę tylko pomarzyć :)
OdpowiedzUsuńMarzenia są po to aby je spełniać :-)
UsuńWspaniale upieczony i pękany!
OdpowiedzUsuńŚwietny chleb znalazłaś!
Dziękuję za czerwcowy wspólny czas!
Piękny chleb! Pestki dyni są pyszne i zdrowe, idealnia pasują do domowego chleba :-)
OdpowiedzUsuńPiękny wyszedł i ta gruba, chrupiąca skórka <3
OdpowiedzUsuńAleż on smakowicie wygląda, pycha!
OdpowiedzUsuńwygląda na wiejski chleb robiony ze starej receptury w starym glinianym piecu, aż mi się ten smak przypomniał
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda Twój ponacinany bochenek a miękisz jest wzorcowy. Dodatek nasion dyni z całą pewnością podnosi smak i trwałość chleba. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania.
OdpowiedzUsuńpo prostu wspaniały bochen :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :) Pięknie wypieczony! Nie ma lepszego chleba jak domowy!
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńDziękuję za tę propozycję, będę korzystać z przepisu nie raz.:)
Pycha! Domowy chlebek rządzi:D
OdpowiedzUsuńZ nasionkami ..mniam..Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńMarzenko przepis zapisałam i chlebek koniecznie wypróbuję, ponieważ prezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńZapach domowego chleba- to jest to!
OdpowiedzUsuńPiękny! :D
OdpowiedzUsuńSkuszę się na ten bochenek.
OdpowiedzUsuńNie wiem tylko, czy podołam z jego kształtem. Zazwyczaj piekę w foremkach,a nie na okrągłych naczyniach.
Pozdrowienia!
Renatko możesz go upiec w foremkach. Ja też czasami tak piekę. Pozdrawiam i życzę miłego dnia :-)
UsuńUwielbiam zapach pieczonego chleba w domku, smak też uwielbiam. :-) Twój chlebek wygląda bardzo apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńWitam,Czy można zrobić chlebek tylko z pszennej i żytniej 720?Jeśli tak to w jakich proporcjach?
OdpowiedzUsuńTak oczywiście. Proszę dać 400 g mąki pszennej i 150 g mąki żytniej :-)
Usuń