Szybkie ciasto kawowe na zimno
Tak nam smakowało ciasto kawowe, że postanowiłam go zrobić ponownie, ale inaczej. Dodałam do niego orzechy i ekspandowane ziarno orkiszu i amarantusa. Wyszło bardzo fajne w smaku. Oczywiście tak samo jak poprzednie ciasto, także to musi niestety się porządnie schłodzić w lodówce, a więc całą noc. Zróbcie go wieczorem a nie będzie was kusić, aby go spróbować. Za to następnego dnia będziecie mogli się cieszyć jego wspaniałym smakiem. Ciasto jest po prostu wspaniałe, ma tylko jedną wadę - bardzo szybko znika.
Ja jadę na rynek na wielkie zakupy, truskawki i inne pyszności. Dzisiaj wielkie robienie dżemu truskawkowego. Miłej soboty wam życzę.
Zapraszam na kawałeczek :-)
Składniki:
- 750 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżeczek kawy inki
- 3 łyżki cukru brzozowego - ksylitolu - znajdziecie tutaj może być zwykły cukier
- 70 g posiekanych orzechów nerkowca - znajdziecie tutaj
- 40 g amarantusa ekspandowanego - znajdziecie tutaj
- 70 g ekspandowanego ziarna orkiszu + 20 g do posypania na wierzch - znajdziecie tutaj
- garść płatków migdałów do posypania na wierzchu ciasta - znajdziecie tutaj
- 160 g herbatników
- łyżeczka masła do posmarowania formy
Wykonanie:
Tortownicę smarujemy masłem (średnica 26 cm). Wykładamy na spód część herbatników, tak aby pokryły dno formy. Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone, cukier puder, kawę inkę i wszystko razem miksujemy, tak długo, aż masa zgęstnieje.
Następnie dodajemy pokrojone orzechy nerkowca, amarantus i orkisz, mieszamy. Połowę masy wykładamy na herbatniki, przykrywamy resztą herbatników i wykładamy pozostałą część masy. Wyrównujemy i posypujemy po wierzchu orkiszem i płatkami migdałów. Ciasto schładzamy przez noc w lodówce.
Marzenko, jest absolutnie cu-do-wne! Jestem bez śniadania, ale gdybym miała takie ciacho, nie opanowałabym się :)
OdpowiedzUsuńMoniś oj ciężko mu się oprzeć, smakuje obłędnie :-)
UsuńWygląda tak pysznie, że już na sam widok dosłownie ślinka cieknie i miałabym ochotę podkraść Ci ten wspaniały kawałeczek. Jak kawy nie piję to kawowym słodyczom nie mam nic przeciw. Baaa, nawet lubię bardzo :) Pozdrowionka cieplutkie :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńSUPER.Jutro zrobie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) mam nadzieję, że będzie smakowało :-)
UsuńUwielbiam kawowe ciasta, takie na zimno w sam raz :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńZa ciastami z kawą nie przepadam, ale to Twoje wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńI to mi się podoba, bo z dobrotliwym cukrem. :)
OdpowiedzUsuńNie rozumiem tej procedury wyboru profilu. Muszę się gdzieś logować albo podać coś o czym pierwszy raz słyszę. Z reguły te formy komentarzy omijam, jednak przepis jest tak interesujący, że muszę skomentować ale jako anonim, bo to prosta forma.
Mam na imię Edward i Twoje kucharzenia mam polubione.
Pozdrawiam!
Niestety tak to jest z tym komentowaniem, nic na to nie poradzę, ale dziękuje za komentarz i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńSzybkie i do tego kawowe-to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne, ale niestety kaloryczne, a ja i tak dobrze wyglądam!
OdpowiedzUsuńRaz na jakiś czas można zaszaleć, a warto :-)
UsuńWygląda obłędnie, chętnie spróbowałabym jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńMałgosiu serdecznie zapraszam :-)
Usuńwpadłabym chętnie na kawałek:)
OdpowiedzUsuńCiasto na bogato. Pychotka.
OdpowiedzUsuńMoże potrzebna pomoc do zakręcania sloikow? He he ;-)
Maruda
Każda pomoc zawsze mile widziana :-)
UsuńKOGO mam schłodzić?Ciasto GO schłodzić 😁
OdpowiedzUsuńJak to kogo ? przecież że ciasto :-)
UsuńWspaniale kusisz tym ciastem. Już bym zjadła ten kawałek, na który zapraszasz. Chyba sobie takie zrobię (nawet mi się zrymowało) :)
OdpowiedzUsuńKrysiu zrób kochana a nie będziesz żałowała. Buziolki
UsuńWow! Marzenko super dobrałaś składniki do swojego ciacha. A ja uwielbiam wszelkie desery na bazie kawy,więc wpraszam się Kochana do Ciebie ☺
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam Moniś :-) zaparzę jeszcze kawkę z pianką :-)
UsuńSuper ciacho do kawy Marzenko :) lubie takie bo nie trzeba się przy nich narobić, hihi ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje Asiu, ja też takie ciasta bardzo lubię :-)
UsuńJak jest tyle wspaniałych składników, które uwielbiamy to nawet te parę łyżeczek kawy przeżyjemy xD
OdpowiedzUsuńJestem pewna dziewczyny, że będzie wam smakowało :-)
UsuńMoja mama uwielbia takie kremowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ��
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńwygląda przepysznie. składniki bardzo mi się podobają☺ zjadłabym dużą porcję 😉
OdpowiedzUsuńNie lubię kawy niestety, więc tylko popatrzę, a jest na co! Pięknie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńOj szkoda :-)
UsuńZrobić muszę! Przepysznie sie prezentuje!
OdpowiedzUsuńKasiu koniecznie, jestem pewna, że będzie wam bardzo smakowało :-)
UsuńNa pewno zrobię, bo nie mogę się napatrzeć na to ciasto :)
OdpowiedzUsuńMarzenko cieszę się bardzo, naprawdę warto :-)
UsuńWyglada mega! Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńDzięki, polecam bo jest pyszne :-)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńpiękne ciasto, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńFajny pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńOj, narobiłaś mi smaka Marzenko!! :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho - szybkie i na zimno, co teraz jest bardzo porządane :)
OdpowiedzUsuńSmakowało wspaniale i szybko zniknęło :-) wprost wyparowało :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ciastami z dodatkiem kawy, ale Twoje Marzenko wygląda tak niesamowicie, że nie da się przejść obok niego obojętnie, a na dodatek mam ślinotok - super - serdecznie pozdrawiam :-)
Bajeczne ciasto. Jak ja dawno nie jadłam kawowego ciasta, a uwielbiam... :D
OdpowiedzUsuńKochana to zapraszam na kawkę :-)
UsuńCiasto wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńKurcze...jeszcze poprzedniego kawowego nie wypróbowałam, a tu już następne pyszne ;) :-)
OdpowiedzUsuńIwonko no to masz teraz dwa do zrobienia :-)
UsuńOj. piętrzą mi się te przepisy, piętrzą..;) :D
UsuńWygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńLubię takie szybkie ciasta, szczególnie w porze letniej :)
OdpowiedzUsuńFajniutkie i najważniejsze że nie a ryzyka zakalca :) Buziole
OdpowiedzUsuńDziękuje Elunia, pozdrowionka :-)
UsuńWow... Ale mega kuszące ciasto:) I jak ja mam teraz iść spokojnie spać?:):):)
OdpowiedzUsuńKochana, jestes kulinarną czarodziejką:)
całusy
Cudowne ciacho. Na ciepłe dni idealne Marzenko. Jak zwykle, ciekawy przepis. Zamiast kawy na drugie śniadanie do pracy :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) Aguś wyszło pyszne :-)
UsuńIdealne ciasto dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPiekne i apetyczne.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje kochana :-)
UsuńBardzo dziękuje kochana :-)
UsuńTo ciasto wygląda obłędnie! Już dawno nie jadłam takich kremowych słodkości :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę to takie proste???
OdpowiedzUsuńdzisiaj spróbuję.. :******
Marzenko zapisuję- na lato bedzie jak znalazł :D
OdpowiedzUsuńFajny przepis, pomysł na mega szybkie ciasto jak znalazł
OdpowiedzUsuńPrzyda się teraz takie ciasto bez piecznia, oj przyda.
OdpowiedzUsuńFajne bardzo mi się poodba
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńdo kawowych słodkości mam słabość :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawowe desery a Twoje ciacho Marzenko zjadłabym od razu :)
OdpowiedzUsuńKasiu przyjeżdżajcie w odwiedziny :-)
UsuńMarzenko ale narobiłaś mi ochoty na zrobienie czegoś takiego. Wygląda tak apetycznie, że nie można się oprzeć. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńa nie trzeba żelatyny ani innego zagęstnika? nie rozjedzie sie? wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńAguś nie potrzeba nic dodawać, nie rozejdzie się :-)
UsuńMistrzostwo!<3
OdpowiedzUsuńA zamiast herbatników mogłabym dac cienkiego biszkopta? :-) wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńPewnie że tak :-) dziękuje :-)
UsuńDzięki za ten przepis.Trzeba mieć w zanadrzu takie szybkie ciasto, gdy na głowie tysiąc spraw do załatwienia, a trzeba czymś dobrym rodzinę poczęstować. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis i wygląda zachęcająco. Tego ciasta - herbatników jest mało więc zajada się krem. Perspektywa łechcąca podniebienie. A czy zamiast kawy można sypnąć kakao? Powinno wyjść podobnie ale na czekoladowo? Ale kawa ma swój urok. I dodać jeszcze jedną warstwę herbatników? Od herbatników pewnie dużo zależy. Niektóre są tak twarde, że może nie zdołają dostatecznie zmięknąć? Pamiętam w szkolnych latach robiłem stefankę bazując na herbatnikach i wychodziło różnie w zależności od wkładu. Trzeba było je zamoczyć w mleku. Wtedy było inaczej, herbatniki produkowała jedna firma najwyżej dwie więc łatwo było trafić na lepsze.
OdpowiedzUsuńIdzie święto może zrobię w sobotę. Może też z biszkoptem, zwilżonym koniakiem. Zobaczę co wyjdzie. Jak wpadnę na ten blog to napiszę. Pozdrawiam.
Można zamiast kawy dać kakao. Będzie równie pyszne. A herbatniki zmiękną bez problemu. Pozdrawiam :-)
UsuńZrobiłam - pyszne :) i szybkie do wykonania :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :-)
UsuńMoje ulubione smaki :-) Wygląda świetnie i pewnie tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto, aż trudno uwierzyć, że bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńChętnie sięgnęłabym po kawałeczek. Ta migdałowa warstwa na wierzchu musi przyjemnie chrupać :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Chętnie bym się poczęstowała ;-)
OdpowiedzUsuńJak kawowe to dla mnie suuuper. :-) Przepis chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWow, coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBombowe!
OdpowiedzUsuńAle cudowne ciacho! Chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto i o smaku kawy daawno takiego nie robiłam musze zrobić pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńO matko, jak smakowicie wygląda, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńtrochę zmodyfikowałam i zrobiłam mężowi na urodziny, super ciacho!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i z pewnością tak smakuje :)
OdpowiedzUsuń