Chlebek bananowy z bakaliami
Zapraszam :-)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- 30 g oleju kokosowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 dojrzałe banany
- 1,5 łyżki nasion chia
- garść migdałów blanszowanych
- garść orzechów laskowych
- garść rodzynek
polewa
- zaparzona kawa - 3 łyżeczki
- cukier puder
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajko i miksujemy go z cukrem trzcinowym i mlekiem. Następnie dodajemy olej kokosowy (powinien być w postaci płynnej - jeżeli nie to należy go lekko podgrzać - ja nie podgrzewałam bo jest ciepło w domu i mój ma postać płynną). Dodajemy rozgniecione banany (ja rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, ale można też widelcem), ważne aby banany były dojrzałe. Miksujemy wszystko razem i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz porcjami mąkę. Mieszamy mikserem lub łyżką. Na koniec dodajemy nasiona chia, migdały, orzechy, rodzynki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem kokosowym blaszki (u mnie keksówka 30 cm) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez godzinę lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy chwilkę w blaszce, następnie wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce. Zaparzamy mocniejszą kawę - ja wsypałam 2 łyżeczki kawy zmielonej i zalałam 100 ml wrzątku, następnie wzięłam 3 łyżeczki naparu i dodawałam mieszając cukier puder, aż kawa zgęstniała i powstał lukier. Przestudzony chlebek bananowy polałam kawowy lukrem.
Taki chlebek na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu bardzo :-) dość często piekę takie słodkości :-)
UsuńPyszny chleba bananowy Marzenko. Też taki czasem robię tylko z innymi dodatkami
OdpowiedzUsuńApetyczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuńja robie taki ale z orzechami :) yum
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńMoja ciocia taki piecze :) pyszny :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam chlebki bananowe, zwłaszcza z tak pysznymi dodatkami ;)
OdpowiedzUsuńMożna je jeść bez końca :-)
UsuńWspaniały chlebek <3 Wygląda niezwykle apetycznie :D
OdpowiedzUsuńPyszne są bananowe chlebki/ciasta:)
OdpowiedzUsuńChlebek bananowy to życie! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zgadzam się :-)
UsuńZ dodatkiem banana robiłam niejednokrotnie i bardzo mi smakuje.
OdpowiedzUsuńTaka wypasiona opcja z bakaliami to też super sprawa.
I produkty Symbio, również współpracuje z tą firmą. Super
Wygląda jak rasowy keks :) miłego weekendu
OdpowiedzUsuńsłodki i pełen zdrowych dodatków:)
OdpowiedzUsuńMam bzika na punkcie takich smaków :-)
UsuńPrawdziwa poezja smaku.
OdpowiedzUsuńrównież bardzo lubię chlebki bananowe, bo długo zachowują świeżość i świetnie smakują :)
OdpowiedzUsuńTak samo uwielbiam. A najbardziej to lubię go jeść w jesienne ponure dni i popijać pyszną herbatką:)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się:)
ściskam Marzenko:)
Smacznego kochana :-) buziaki
UsuńMoje ulubione,bananowe.
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo smakowicie. Zapisze sobie przepis.
OdpowiedzUsuńOj chętnie bym zjadła taki rarytas. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-) kawką lub herbatką też poczęstuje :-)
Usuńkiedyś robiłam podobny bardzo często i chyba nam sie przejadł, ale teraz mogę spokojnie do niego wrócić:)
OdpowiedzUsuńMarzenko dzięki za przypomnienie, bo chlebuś jest rzeczywiście pyszny :)
Zjadłabym taki teraz do śniadanka :)
OdpowiedzUsuńMnie się chlebek bananowy nigdy nie dopieka w środku :/
OdpowiedzUsuńOj Karolinko, ciekawe dlaczego. Może to wina blaszki ? lub piekarnika ? spróbuj pod koniec pieczenia włączyć funkcję termoobiegu :-)
Usuńwygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńLubię taki chlebek posmarować domową nutellą i do tego kubek mleka. Najlepszy podwieczorek jaki istnieje :) Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńOj tak pyszności :-) pozdrawiam kochana :-)
UsuńNigdy nie spodziewałam się że można w taki sposób połączyć ze sobą składniki :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebuś Marzenko, muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu, spróbuj bo jest pyszny :-)
UsuńDawno nie jadłam, a też lubię ;)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować - pozdrawiam :-)
Pychota! Uwielbiam takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie się piecze ten chlebek :) aj... już mi ślinka cieknie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTaki chlebek jest przepyszny solo, z marmoladą, czekoladą, masłem orzechowym i w ogóle ze wszystkim :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze takiego nie piekłam.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, i smakowita prezentacja.
OdpowiedzUsuńW wolnym czasie muszę wypróbować :D
Pozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com