Dżem z cukinii z cytryną
Właśnie skończyła robić kolejną porcję dżemu a właściwie to musu z cukinii. Ostatnio dostałam jej dużą ilość, zrobiłam już ketchup i upiekłam ciasto czekoladowe. Część zjedliśmy na bieżąco w daniach a z reszty zrobiłam właśnie dżem. Dodałam sok z cytryny i galaretki cytrynowe. Całość wyszła naprawdę pyszna, idealna na kanapki, do placków czy naleśników, do gofrów. Można także wykorzystać taki dżem do musli czy owsianki lub innych deserów, smakuje wspaniale z lodami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Dżem z cukinii robimy już od lat, dodajemy tylko różne składniki, modyfikujemy co roku smaki.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1,3 kg cukinii - waga po obraniu ze skórki i usunięciu pestek
- 2 cytryny
- 300 g cukru
- 3 galaretki cytrynowe
- 100 ml wody
Wykonanie:
Cukinię obieramy i usuwamy pestki. Kroimy ją w kostkę i wrzucamy do garnka, wlewamy wodę
i zagotowujemy, musimy mieszać, aby cukinia się nam nie przypaliła. Jak już się zagotuje to zmniejszamy gaz i gotujemy, aż będzie miękka. Ja ja zostawiłam na 40 minut, od czasu do czasu mieszałam. Następnie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 10 minut.
Wszystko miksujemy blenderem, dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cytryn i galaretki cytrynowe - sam proszek. Ponownie wstawiamy na gaz i gotujemy jeszcze 20 minut, mieszamy.
Przygotowujemy sobie słoiczki i zakrętki - z porcji wyszło mi 5 takich mniejszych słoiczków jak na zdjęciu, zwiększamy gaz, aby dżem był bardzo gorący, pamiętajcie, że musicie mieszać, bo teraz dżem będzie bulgotał.
Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy na kilka minut do góry dnem.
Smacznego.
NIe słyszałam o takim dżemie.. ciekawy ;)
OdpowiedzUsuńdo gofrów i naleśniki jest wyśmienity !
OdpowiedzUsuńmoja cukinia wystartowała później w tym roku i właśnie sie do niego przymierzam :)
pozdrawiam cieplutko
robiłam, ale mówiąc szczerze w moim domu fanów nie znalazł:)
OdpowiedzUsuńsmakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuńWow! Ale rewelacyjny kolor :) dżem musi super smakować :)
OdpowiedzUsuńRobię podobny tylko cukinii nie obieram i dżem jest przez to bardziej zielony :) muszę spróbować twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym dżemie, ale nigdy nie odważyłam się go zrobić, może w tym roku się za to zabiorę i zobaczę czy rzeczywiście jest tak dobry jak go zachwalają :)
OdpowiedzUsuńTaki dżem warto mieć w spiżarni. Śliczny słoneczny kolor. Pewnie bosko smakuje. Skuszę się i taki zrobię. Zawsze to coś nowego. Miłego dnia Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, zupełnie inny, nietypowy przepis :)
OdpowiedzUsuńten słoneczny kolor będzie jak znalazł na szarugi jesienne i zimowe :) super pomysł :)
OdpowiedzUsuńMiałam taki kiedyś zrobić, ale jakoś nie mogę się zmobilizować :D
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe chętnie bym skosztował
OdpowiedzUsuń...:-) właśnie pod biurkiem leży cała torba cukinii. Kolega przytargał, bo przejeść nie mogą;-)
OdpowiedzUsuńJadłam niedawno u koleżanki i bardzo mi smakował!
OdpowiedzUsuńNie jadłam, ani nie robiłam, jak tylko znajdę troszkę czasu, to chętnie zrobię, bo ciekawa jestem smaku :-))
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł. Nigdy nie robiłam takiego dżemu, ale chętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam ciepło :*
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa receptura :)
OdpowiedzUsuńPołączenie jest bardzo ciekawe i muszę przyznać ,że chętnie wypróbuję ten przepis;)
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy w ubiegłym roku :) Nam smakował ale reszta rodziny kręciła nosem :/ Może dlatego, że wiedzieli z czego on jest... ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś bardzo mi smakował. Znajomi się dziwili, że jest on zrobiony z cukinii :D
OdpowiedzUsuńJa bym to nazwała -galaretka z cukinii ;-)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKoleżanka z pracy przyniosła mi na spróbowanie taki dżem rok temu. Pycha !
OdpowiedzUsuńO takim cudzie jeszcze nie słyszałam. Chętnie bym spróbowała. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinie. Dżem idzie do moich zbiorów :)
OdpowiedzUsuńCukinii w wersji dżemowej jeszcze nie próbowałam, ale skoro piszesz, jaka jest dobra - muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysł na dżem, świetny
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała takiego dżemu :)
OdpowiedzUsuńMa bardzo piękny kolor, pewnie też świetne smakuje.
OdpowiedzUsuńDżem z cukinii jest fajny. Najlepiej nie mówić, z czego jest, to nikt nie będzie marudził :)
OdpowiedzUsuńMa piękny kolor i na pewno wyśmienicie smakuje!!!
OdpowiedzUsuńściskam mocno:):):)
Dla mnie to rewelacja! Super to Kochana wymyśliłaś. Na pewno wypróbuję. Już cukinia zapisana na liście do kupienia :)
OdpowiedzUsuńŚliczny kolor i z chęcią bym pokosztowała takiego dżemiku :-)
OdpowiedzUsuńNo proszę. takiego jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dżemy z dodatkiem galaretki (najbardziej brzoskwiniowy). Twój ma cudowny kolor i zapewne smakuje obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńTakiego dżemu jeszcze nie robiłam, chętnie spróbuję w tym roku :)
OdpowiedzUsuńWow! Nigdy nie robiłam ani nie jadłam takiego dżemu. Jestem bardzo ciekawa jego smaku:D
OdpowiedzUsuńdżem z galaretką bez pasteryzacji przetrzyma dłuższy okres czasu? pomysł mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, jest pyszny:-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńNigdy bym nie pomyślała, że z cukinii za którą nie przepadam można wyczarować takie dobroci.
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny pomysł.
OdpowiedzUsuńCzy tego dżemiku nie należy pasteryzować ?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby. Wystarczy przełożyć gorący dżem do słoiczków :-)
UsuńNiestety chyba jest taka potrzeba bo pomimo nakładania gorącego dżemu do słoików po ok 3 tygodniach zauważyłem że we wszystkich 5 słoiczkach zrobiła się pleśń :/ szkoda tylko włożonej pracy ... następnym razem spróbuję za pasteryzować
OdpowiedzUsuńMarianie nie wiem co poszło nie tak, ja ten dżem robię już od kilku lat i nigdy mi się nie popsuł. I nigdy go nie pasteryzuje. Fakt szkoda twojej pracy. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńDżem wyszedl świetny. Proponuje dodac mniej cukru a kwaskowata nutka cytryny bedzie bardziej wyczuwalna. Dzieciaki juz kosztowaly i są zachwycone.
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana. Ilość cukru można dowolnie modyfikować. Buziaczki
Usuńco jeśli zapomniałam dodać cytryny do dżemu?
OdpowiedzUsuńNic się nie stało. Będzie pyszny nawet bez cytryny :-)
Usuń