Ketchup z cukinii
z garnka. Ja zrobiłam od razu dwie porcję i jeszcze zrobię, bo naprawdę warto. Taki ketchup możemy wykorzystać na kanapki, do wędlin a nawet dodać do makaronu, ryżu czy mięsa. Koniecznie go zróbcie, ja polecam.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1,5 kg cukinii (waga po wydrążeniu i obraniu w razie potrzeby ze skórki)
- 4 średnie cebule
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka pieprzu
- opcjonalnie szczypta lub dwie chilli
- 2 słoiczki koncentratu (jeden 190 g)
- sól
Wykonanie:
Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami. W razie potrzeby również obieramy - ja miałam młode cukinię, więc ich skórka była bardzo miękka. Cukinię ścieramy na tarce, cebulę kroimy
w kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy 3 łyżeczki soli, mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny, aby zmiękła i puściła sok. Następnie wstawiamy na gaz i gotujemy, aż cukinia zmięknie - tak 1,5 - 2 godziny na małym ogniu. Dodajemy cukier i ocet i gotujemy 20 minut, potem dodajemy koncentrat
i przyprawy, doprawiamy jeszcze do smaku solą i opcjonalnie chilli. Całość miksujemy dokładnie blenderem.
Gotowy ketchup przekładamy do wyparzonych słoiczków ( z podanych proporcji wychodzi 6 słoiczków - takich jak na zdjęciu) i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut - do garnka wlewamy wodę i wkładamy na dno ściereczkę, wstawiamy słoiczki tak, aby woda pokrywała 3/4 wysokości
i gotujemy na średnim ogniu, wyciągamy i chowamy do spiżarni na zimę.
Chętnie przygarnęłabym jeden słoiczek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, robię z niej smaczne placki. Dzisiaj również pojawią się na kolacje :)
OdpowiedzUsuńA taki ketchup to dla mnie nowość, musi być bardzo smaczny. Na zimę taki słoiczek to super sprawa.
Ketchup jest pyszny :-) polecam :-)
UsuńWITAM :). Mam na imię Darek i zrobiłem go właśnie dzisiaj z 5 kg jesiennej cukinii, lekko już odparowanej na balkonie. Zamiast koncentratu dodałem przecier i wyszło bardzo fajnie. Podrasowałem to wszystko odrobiną naparu z oregano. Moim zdaniem podane ilości przypraw i składników spokojnie wystarczą nawet na 6 kg cukinii. Zrobiłem wersję pikantniejszą łącząc piekło z niebem w gębie. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego. PS - proszę nie patrzeć na laiko - krytykantów, oni zawsze mają dużo do powiedzenia :).
UsuńChciałam zapytać jak z tą cebulą, czy dodać ją razem z cukinią do gotowania ?
UsuńChciałam zapytać jak z tą cebulą, czy dodać ją razem z cukinią do gotowania ?
UsuńTak cukinie dodajemy do garnka razem z cebulą 😃
UsuńMoja koleżanka też ostatnio zachwalała taki keczup. Trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobny tylko z mniejszą ilością octu i wiem że jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńCukinia mi rosnie musze wyprubowac.
OdpowiedzUsuńmoja ciocia taki robi,co roku dostaję zapas:)
OdpowiedzUsuńZnam tylko ze słyszenia ;)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić, wychodzi naprawdę pyszny :-)
UsuńPrezentuje się apetycznie, lubię takie przetwory :)
OdpowiedzUsuńJest na pewno przepyszny!!!
OdpowiedzUsuńpięknej niedzieli:)
Bardzo pyszny kochana :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńCiekawy przepis, chciałabym spróbować takiego ketchupu. :)
OdpowiedzUsuńteż muszę go zrobić, bo jakoś się zebrac nie mogę :)
OdpowiedzUsuńKochana koniecznie, ja się w końcu zebrałam :-)
UsuńDziękuję za przepis, który na pewno wykonam :)
OdpowiedzUsuńRobię go każdego roku ( z drobnymi zmianami w proporcjach składników), potwierdzam jest pyszny. :D
OdpowiedzUsuńJa następnym razem dam mniej cukru :-)
UsuńPrzepis warty wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym, że można zrobić ketchup z cukinii, może dlatego, że prawie nie jem ketchupu. Ale wygląda super ;)
OdpowiedzUsuńAniu a u mnie ketchup jedzą :-) a taki z cukinii to takie coś innego :-)
UsuńNaprawdę trzeba cukinię gotować aż 1,5-2 godziny ?? Chyba przesadza :-) Przy zwykłym leczo 15 min i jest miękka, a jak się zagapię to 30 min i jest całkiem rozgotowana/breja.
OdpowiedzUsuńFajny keczup z cukinii, ale bardzo dużo cukru i jeszcze ten gotowy przecier. Mało to cukiniowate, keczupowate i domowe, jak właściwie to tylko przecier kupny z cukrem i dodatkiem cukinii. Szukałam czegoś zdrowszego, bardziej domowego.
Ja robiłam trzymając się przepisu - możesz spróbować i stworzyć swoją własną wersję. Można dać mniej cukru i dodać pomidorów - jak chcesz, przecież przepisy są po to aby je modyfikować. Mi taka wersja smakuje. Pozdrawiam anonimie :-)
UsuńKrytykujacych niestety nie brakuje a wystarczy przełączyć stronę jak się nie podoba-ja na pewno wypróbuję bo wygląda oblednie-pozdrawiam
UsuńKrytykujacych niestety nie brakuje a wystarczy przełączyć stronę jak się nie podoba-ja na pewno wypróbuję bo wygląda oblednie-pozdrawiam
UsuńKasiu czasami tak bywa. Ale jak coś komuś nie pasuje - ja mówię trudno a i tak robię swoje. Przyjmuję krytykę tak samo jak i pochwały :-)
UsuńPrzecier można zrobić samemu z własnych pomidorów. Cukru możesz dać mniej lub zamienić na ksylitol i po temacie - domowo, zdrowo i smacznie :D
UsuńSmaki lata zamknięte w słoiku, to dobry pomysł. Zwłaszcza, gdy ma się warzywa i owoce z ogródka, a nie kupne :)
OdpowiedzUsuńświetny,tylko czy ta ogromna ilość cukru konieczna?
OdpowiedzUsuńKochana można dać mniej, następnym razem właśnie tak spróbuję.
UsuńKeczup z cukinii fajny pomysł, ja kiedyś miałam przepis na keczup z marchewki i pomidorów, też był pyszny!
OdpowiedzUsuńO musiał być pyszny :-)
UsuńRobie bardzo podobnie,z inne przyprawy daję, przepyszny jest, uwielbiam do pizzy
OdpowiedzUsuńWypróbuję na bank :) Radzę sprawdzać smak cukinii mi ostatnio trafiła się okropnie gorzka :(
OdpowiedzUsuńBędę pamiętała :-) dziękuje :-)
UsuńZnam wersję z papryką ok 1 kg ale bez pomidorów pychota!!
OdpowiedzUsuńO też musi być pyszny :-) dziękuje :-)
UsuńJeszcze nie robiłam, a brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńMarzenko świetny przepis. Może i ja taki zrobię bo lubie takie smakołyki ;))
OdpowiedzUsuńAsiu spróbuj, jest naprawdę pyszny :-)
UsuńTak się zastanawiam, czy nazwa ketchup jest poprawna. Bardziej to chyba forma pasty? Różne tego typu pasty jadłem w Chorwacji
OdpowiedzUsuńJak spróbujesz stwierdzisz, że to ketchup :-) a czy nazwa poprawna - nie mi to oceniać, ważniejszy jest smak :-)
UsuńFaktycznie taki ketchup można dodawać praktycznie do każdego dania ;)
OdpowiedzUsuńWitam czy przecieru ma być 2x190?
UsuńTak dwa słoiczki po 190 g :-) przynajmniej ja takie miałam. Jak będzie ciut więcej lub ciut mniej to nie problem 😃
UsuńCiekawy przepis, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńCiekawy , bardzo ciekawy! :)
OdpowiedzUsuńNo i się doczekałem. Teraz po produkty i do roboty.
OdpowiedzUsuńMaruda
Wierzę, że jest bardzo dobry, a do tego nietypowy ;) Nie robiłam jak dotąd, nie znam, ale miałabym ochotę spróbować. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis Marzenko. Uwielbiam taki ketchup. Zresztą, ja uwielbiam cukinię w każdej postaci. Co tu kryć :)
OdpowiedzUsuńMniam, takiego jeszcze nie robiłam!:)
OdpowiedzUsuńNie znałam ketchupu z cukinii..zaciekawił mnie ten przepisik :-)
OdpowiedzUsuńPyszny ;) Właśnie zrobiłam.
OdpowiedzUsuńPrzeprzepyszny! Polecam - dziś zrobiłam! Jutro znów zrobię;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo o cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam serdecznie :-)
Usuńzrobiłam. Bomba. Robię jeszcze z trzech porcji. Wszyscy w domu zachwyceni. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Bożenko. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje 😍
UsuńCieszę się bardzo Bożenko. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje 😍
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZrobiony ;-) teraz pozostaje czekać na recenzje domowników, ja spróbowałam - ciekawe w smaku. Jeżeli nie podejdzie Im jako keczup to domowy sos do leczo mam jak znalazł ;-)
OdpowiedzUsuńCo prawda z 2kg cukini po jej obraniu i wydrążeniu zostało mi 1274g to tym samym dałam mniej cukru i octu. Fajny przepis - może kolejnym razem go zmodyfikuję ;-) ?
Zadtanawiałam się nad dodaniem papryki słodkiej - wędzonej - co myślicie?
Cieszę się Beatko. Możesz go dowolnie modyfikować i dodawać przyprawy jakie lubisz :-)
UsuńA co dodać żeby miał bardziej czerwony kolor, bo dodałam wszystko wg przepisu i mój nie jest taki piękny i soczysty jak na Pani fotce.
UsuńBeatko polecam dać koncentrat dobrej jakości. Ketchup będzie miał intensywniejszy kolor :-)
UsuńBeatko polecam dać koncentrat dobrej jakości. Ketchup będzie miał intensywniejszy kolor :-)
UsuńPatrzę właśnie na gar z cukinią i mam zagwozdkę... czy cukinię trzeba odsączać z soku (po zasypaniu jej solą i odstaniu paru godzin), czy gotować razem z sokiem?
OdpowiedzUsuńNie trzeba odsączać. Gotujemy razem z sokiem :-)
UsuńNie trzeba odsączać. Gotujemy razem z sokiem :-)
UsuńWitam , zrobiłam z jedną szklanką cukru i pół szklanki octu . Starłam na drobnej tarce - gotowałam 20 minut z cukrem i dodałam resztę składników i znowu 20 minut i to wystarczyło - konsystencja była "paćkowata" . Koncentrat kupiłam w Lidlu bo dla mnie lepszy niż Pudliszki i ma piękny czerwony kolor .
OdpowiedzUsuńMega pyszny keczup :) . Polecam
Czy cukinie odsaczyć, czy gotowac z sokiem, który sie oddzielił?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Gotować razem z sokiem. Pozdrawiam :-)
UsuńGotować razem z sokiem. Pozdrawiam :-)
UsuńSuper przepis !!! testowałam i bardzo nam smakuje. Polecam i dzięki Marzenko :)
OdpowiedzUsuńTrochę inny od tego który ja robię, ale chętnie wypróbuję twój przepis - trzeba poznawać nowe smaki (ja to uwielbiam) :)
OdpowiedzUsuńPyszny musi być ten ketchup :) !!
OdpowiedzUsuńDoskonały! Muszę zrobić i ja :D
OdpowiedzUsuń