Naleśniki bezglutenowe z twarogiem i czereśniami
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 180 ml wody
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 100 g mąki kukurydzianej
- 170 g mąki ryżowej
- łyżeczka oleju kokosowego do ciasta
- olej kokosowy do smażenia
- 300 g twarogu śmietankowego
- czubata łyżka jogurtu naturalnego
- cukier do smaku
- skórka starta z połowy limonki
- łyżka soku z limonki
- 300 g czereśni
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem. Dodajemy mleko i wodę i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę ryżową i kukurydzianą oraz szczyptę soli, miksujemy aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 10 minut.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy olej kokosowy, teraz jest ciepło więc jest płynny. Mieszamy łyżką ciasto, jest to konieczne za każdym razem, gdy nabieramy ciasto, ponieważ ciasto będzie gęstsze na spodzie. Wylewamy porcję ciasta na patelnię, rozprowadzamy i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron. Nie smażcie naleśników zbyt długo bo mogą potem pękać. I nie smażcie naleśników grubych, raczej cienkie.
Farsz - twaróg mieszamy z jogurtem, cukrem, sokiem i skórką startą z limonki. Czereśnie musimy wydrylować i pokroić na mniejsze kawałki, dodajemy do twarożku i mieszamy.
Jak już usmażymy wszystkie naleśniki możemy je smarować farszem, zawijamy.
Smacznego.
NIe jeden by się skusił ;)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńSzybkie i bardzo smaczne naleśniki :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają i zapewne tak samo smakują. Żeby tak można by było najeść się oczami.
OdpowiedzUsuńMaruda
Były pyszne, bardzo :-)
UsuńFantastyczne!
OdpowiedzUsuńI moje ukochane czereśnie...Mmmmmmm...
u nas dzisiaj też naleśniki z serem i z.....
OdpowiedzUsuńjeszcze nie wiem, ale czereśni już nie ma :(
Oj już ...szkoda :-) ale jestem pewna, że z czymś pysznym :-)
UsuńKukurydziane? Muszą być pyszne, zwłaszcza z takim wnętrzem!
OdpowiedzUsuńNadzienie wygląda przecudownie, no i skład ciasta też bardzo mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się Aniu :-)
Usuńnaleśników z czereśniami nie jadłam, pyszne muszą być:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, przepiękne, smakowite ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńDawno nie robiłam naleśników :) Narobiłaś mi ochoty :))
OdpowiedzUsuńNo to koniecznie musisz zrobić :-)
UsuńNaleśniki na słodko najlepsze
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
UsuńNalesniki to i ja bardzo lubię
OdpowiedzUsuńPołączenia czereśni i naleśników jeszcze nigdy nie próbowałam. Myślę, że się nie zawiodę więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, jest pysznie :-)
Usuńnaleśniki bezglutenowe ... bardzo fajny pomysł. Ja ostatnio z mąki gryczanej robiłam i też ciekawe w smaku wyszły. Fakt najlepiej jest mieszać mąki bezglutenowe ;-) Chyba dzisiaj zrobię.
OdpowiedzUsuńNaleśniki bezglutenowe robiłam, ale ten farsz jest dla mnie czymś nowym. Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, pozdrawiam :-)
UsuńBardzo smakowite!!😉
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wspaniałe naleśniki. Uwielbiam farsz serowy z dodatkiem owoców :) Miłego weekendu Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Krysiu, wspaniałego weekendu kochana :-)
UsuńNigdy jeszcze nie jadłam naleśników z twarogiem i czereśniami , u mnie najczęściej są z bananem.Muszę spróbować w takiej wersji.
OdpowiedzUsuńJa bardziej lubię naleśniki w wersji "słonej", ale te na zdjęciu wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że ja odwrotnie, te w wersji na słono robię bardzo rzadko :-)
UsuńBardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam takich cieniutkich naleśników. Pyszne nadzienie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje słonko :-) wpadaj na naleśniczka :-)
UsuńNaleśniki kocham, a czereśnie uwielbiammmmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńZawsze jestem chętna na takie naleśniki!
OdpowiedzUsuńcudownego weekendu:)
Wzajemnie kochana :-)
UsuńMniam mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńulala ale smacznie się prezentują;)
OdpowiedzUsuńA jak smakują :-)
UsuńPyszne naleśniki Marzenko :) Mam w ogródku swoje czereśnie. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńOj ja bym zjadła takiego naleśnika;)
OdpowiedzUsuńWygladaja szalenie apetycznie!
OdpowiedzUsuńAż jestem ciekawa smaku takich naleśników. Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSama kiedyś robiłam kukurydzane naleśniki i wyszły naprawdę pyszne. :)
OdpowiedzUsuńAle mi ochoty narobiłaś Marzenko na takie naleśniczki :-)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku czereśni jeszcze nie jadłam, ale jak już je kupię to na pewno przetestuję w takim zestawieniu :)
OdpowiedzUsuńLooks so delicious!
OdpowiedzUsuńI`m following ur blog with a great pleasure via GFC
Please join me - http://sunnyeri.blogspot.com
Rewelacyjnie wyglądają! Koniecznie muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńJaki pyszny farsz. Wyjadłabym cały zanim trafiłby do naleśników :)
OdpowiedzUsuńCudowne naleśniczki! A te dodatki. Mniam!
OdpowiedzUsuńJak bezglutkowe to już pożeramy je wzrokiem :D
OdpowiedzUsuńNaleśniki z czereśniami! Pycha :)
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać, że wyglądają smakowicie :) czy dla zwykłej mąki też mogę zastosować te proporcje?
OdpowiedzUsuńDziękuje. Pewnie, że tak. Jakby jednak ciasto wyszło za gęste lub za rzadkie dodaj wody/mąki. Mąki mają różną wchłanialność płynów :-)
UsuńDziękuje. Pewnie, że tak. Jakby jednak ciasto wyszło za gęste lub za rzadkie dodaj wody/mąki. Mąki mają różną wchłanialność płynów :-)
UsuńMoja babcia też zawsze tak robiła! Smakują genialnie :)
OdpowiedzUsuń