Ryż z warzywami
Upolowałam jeszcze szparagi, ale to już chyba koniec. Szkoda bo bardzo je lubię a one tak szybko się kończą. A nie miałam pomysłu na obiad to powstał taki ryż z warzywami. Dodałam to co miałam akurat pod ręką i już. Pogoda nie dopisałam wczoraj to popołudnie spędziłam w kuchni, nie dość, że lało to jeszcze wiało i zrobiło się bardzo zimno. Część ryżu zjedliśmy na kolację a resztę schowałam na dzisiaj, na obiad. Mam nadzieję tylko, że pogoda się poprawi. Miłego dnia.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 200 g ryżu u mnie arborio
- pęczek szparagów zielonych
- 200 g pieczarek
- 1 papryka czerwona (duża)
- cebula szalotka
- domowa vegeta
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej smakowy z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
Wykonanie:
Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, wrzucamy ryż i podsmażamy chwilkę. Wodę mieszamy z domową vegetą (możemy użyć bulionu domowego) i wlewamy do ryżu porcjami, nie cały płyn od razu, taki ryż wymaga od nas uwagi, musimy je mieszać i stopniowo dolewać płyn (ogólnie na 200 g ryżu potrzebujemy 600-800 g wody lub bulionu). Na drugiej patelni podsmażamy pieczarki, paprykę i cebulę. Odkładamy do miski. Następnie podsmażamy na oleju szparagi (usuwamy zdrewniałe końce i dzielimy na pół), czosnek drobno siekamy i pod koniec dodajemy do szparagów. Wszystkie warzywa dodajemy na koniec do naszego ryżu, przyprawiamy do smaku. Jeszcze łyżka masła dla smaku i gotowe. Przekładamy do miseczek.
Takie dania bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńwszystko co ma ryż to chętnie zjem:)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńProste i bardzo smaczne danie na szybko :-)
OdpowiedzUsuńNo i jak zwykle u Ciebie pyszności! Szkoda tylko, ze sezon na szparagi dobiega końca. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńTakie dania bardzo lubię, jeszcze dodałabym jakiegoś kurczaka :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i pożywne jedzonko 😆
OdpowiedzUsuńSwego czasu zajadałam się w ryżu z warzywami :)
OdpowiedzUsuńPysznie i pożywnie - uwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńlubię ryż,chyba bardziej niż ziemniaki
OdpowiedzUsuńBardzo tak lubię :))
OdpowiedzUsuńJak to mawiał mój teść...rysss bedziessss grysss? :)) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam słonecznie:)
Takie dania bardzo lubię za smak i za to, że są zdrowe i fit :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubie takie obiadki ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie jedzonko, pychotka :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo! Świetny obiadek przygotowałaś Kochana, od patrzenia na te zdjęcia zaczyna burczeć w brzuszku :)
OdpowiedzUsuńU mnie też ostatnio goszczą risotta z warzywami - dobre na upały!
OdpowiedzUsuńmiseczka szczęścia :) takie warzywne mixy zawsze chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robimy takie ryżowo warzywne miksy ale jeszcze nie udało nam się przygotować wersji szparagowej. A szkoda, bo wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńProsto ale ze smakiem ;)
OdpowiedzUsuń