Chleb mieszany na miodzie z oliwkami
Zapraszam :-)
Składniki:
- 240 g aktywnego zakwasu żytniego
- 50 g siemienia lnianego
- 70 g mąki razowej żytniej
- 130 g mąki razowej orkiszowej
- 250 g mąki pszennej - dałam chlebową typ 750
- 1 łyżeczka soli (8 g)
- łyżka płynnego miodu
- 330 g + 20 g wody
- 18 czarnych oliwek - dałam 22 sztuki bo tyle było w słoiczku
Siemię lniane namoczyć w 20 g wody - na pół godziny przed wyrabianiem ciasta. Do miski przełożyć zakwas, dodać mąki, sól i miód. Dolać 200 g wody oraz namoczone siemię lniane, wszystko razem wymieszać łyżką, musimy to zrobić dość dokładnie, aby rozlepić sklejone ziarna siemienia.
Dodać resztę wody i ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin, najlepiej na noc - ja wyrobiłam ciasto rano i zostawiłam je na 6 godzin.
Z przygotowanego ciasta można odłożyć porcję na kolejny wypiek chleba (około 220 g) ja dałam do blaszki całość, zawsze odkładam wcześniej już dokarmiony zakwas bez dodatku ziaren, soli i miodu.
Ciasto przekładamy do keksówki - u mnie silikonowa - wysmarowanej olejem, możemy także wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 2 godziny, przykrywamy oczywiście ściereczką.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny - ja piekłam razem z innymi rodzajami chleba w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół, przez 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce.
Smacznego.
Chleb mieszany na zakwasie z miodem i oliwkami na blogach:
Akacjowy blog
am. art kolor i smak
Apetyt na smaka
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Kulinarne przygody Gatity
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Polska zupa
Przepisy na domowy ser i chleb
Smakowity chleb
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life
Super chlebek, nie piekę domowego chleba i bardzo żałuję, bo na śniadanie jak znalazł. Muszę się skusić i wypróbować.
OdpowiedzUsuńŚliczny!
OdpowiedzUsuńI taka chrrrupiąca skórka, mmmmm...
Dziękuję za wyjątkowy sierpniowy czas!
Ale pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda. Żałuję, że nie mogłam tym razem do Was dołączyć.
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek. I oliwki naprawdę nadają mu charakteru i więcej smaku. Dziękuję za sierpniowe wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, mam nadzieję, że smakował tak jak mi :)
OdpowiedzUsuńOjajaj ale smakowity, szkoda że zapachu przez ekran kompa nie czuć ;)
OdpowiedzUsuńMa wspaniałą strukturę i smak pewnie też :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekł :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :)
Dziękuję za wspólny czas i do następnego razu!
Piekę chleb na zakwasie żytnim co tydzień, a Twój chlebek z oliwkami bardzo mnie zaintrygował. Jestem ciekawa tego smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny i ta apetyczna, wypieczona skórka...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
Apetycznie się komponuje z tym serem i rzodkiewkami.
OdpowiedzUsuńDziękuję i do następnego wspólnego pieczenia chleba :)
Cudowny chlebek. Wyobrażam sobie jego zapach i smak :)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebuś :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńPrzydałby się taki świeżych chlebek na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńA ja tak dawno chleba nie piekłam.... Twój jest taki aromatyczny!
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekł !
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).
Czegoś takiego jeszcze nie widziałam ani nie robiłam. Miód i oliwki - no, no. Ciekawa jestem smaku. Już po wyglądzie widzę jednak, że to coś pysznego! Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo, a taki chlebuś na pewno idealnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńmy jesteśmy nie oliwkowi, ale chlebuś i tak mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowe pieczywo :) Ja ostatnio bagietki pieklam.
OdpowiedzUsuńTe domowe sa najpyszniejsze. Ale taki z miodem ciekawe jak smakuje
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, musi być bardzo aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńUpiekł Ci się rewelacyjnie, dzięki wielkie za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny domowy chlebek :D
OdpowiedzUsuńChleb prezentuje się mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek ! Prawie czuję ten boski aromat, takiego świeżutkiego bochenka :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczny chlebuś! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe pieczywo.:-)
OdpowiedzUsuńMimo, że żadnego domowego chleba byśmy nie odmówiły to jednak z oliwkami do nas nie przemawia :P
OdpowiedzUsuńDomowe chleby rządzą:)pyszny:)
OdpowiedzUsuńJak ja bym takiego kromeczkę z chęcią zjadła :)
OdpowiedzUsuńChlebek rewelacyjny :) Musze taki przepis wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekł :) Dziękujemy za wspólny czas i do kolejnej Piekarni :)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek to jest to! Idealny :)
OdpowiedzUsuńTaki chlebek jest najlepszy.:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny chlebek Marzenko:) podkradam kromeczkę :)
OdpowiedzUsuńchlebuś prezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńMam olbrzymią ochotę na taką kromeczkę szczególnie z żółtym serem i rzodkiewką - to musi być pyszne :-)
Oliwki trochę mi tu nie pasują ale chlebek wyborny:)
OdpowiedzUsuńPięknie upieczony.Mój bez oliwek, bo nie przepadam, ale w sobotę mam imprezę i zastanawiam się czy go nie zrobić. Pozdrawiam i fajnie było razem pie, chociaż tylko wirtualnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pyyyysznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały i bardzo smakowity chlebuś <3
OdpowiedzUsuń