Dżem z jabłek i śliwek


Dostałam ostatnio od znajomej cały koszyk papierówek. Sporo tego było, więc zakasałam rękawy i narobiłam dżemu. Papierówki mają to do siebie, że są pyszne na przetwory i dość szybko się rozgotowują. Zrobiłam kilka wersji dżemu, aby mieć różne smaki. Na pierwszy ogień idzie jabłko ze śliwką i wanilią. Mówię wam - pysznie wyszło.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg jabłek - ja miałam papierówki
- 1 kg śliwek - wybierzcie takie dojrzałe i słodkie
- 250-300 g cukru (w zależności od słodkości owoców)
- laska wanilii

Wykonanie:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestkę
i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do jabłek. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy mieszając.
Dodajemy na początku połowę cukru, resztę dodamy potem. Laskę wanilii kroimy na pół, wyskrobujemy nasionka i wrzucamy je razem z laską do dżemu. Gotujemy, aż owoce się rozpadną
a dżem zgęstnieje. Pod koniec dodajemy resztę cukru - ja dałam około 250 g, ale to zależy od słodkości owoców jakie mamy i od naszych upodobań smakowych. Jak dżem jest już gotowy to wyciągamy laskę wanilii.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, ustawiamy na chwilkę do góry dnem. Chowamy do spiżarki lub piwnicy. Taki dżem super smakuję z naleśnikami, pasuje do placków czy na kanapki.
Smacznego.






Komentarze

  1. Oj Marzenko, pobudziłaś moje ślinianki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Fajny pomysł na dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie tylko dżem truskawkowy lub powidła schodzą:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Z wanilią nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robiłam papierówki z wiśniami,super takie kombinacje wychodzą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi cudownie, ja robiłam z samych śliwek. Nie dodawałam cukru, a wyszły super słodkie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie połączenie. U mnie w domu robiłyśmy osobno jabłuszka i śliwki, ale taki miks - fajna sprawa. Musi być pysznie. U mnie i śliwki i jabłka to tylko zawsze z wanilią właśnie. Uwielbiam ten posmak. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha! uwielbiam takie dżemy do białego sera

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowy dżemik najlepszy. Taki z wanilią ma super zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. takiego połączenie jeszcze nie próbowałam ,pewnie pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  11. nic dodać, nic ująć, po prostu pycha!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe połączenie :) Super dżemik.

    OdpowiedzUsuń
  13. takiego dżemu jeszcze nie robiłam, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj wierzę! Taki dżemik w zimie to skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Różnie już przetwarzałam jabłka i śliwki, ale jakoś nigdy ich nie łączyłam ze sobą. Fajny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń

  16. Tak mariaż robi wrażenie - pozdrawiam Cię Marzenko bardzo serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Najlepszy dżem to ten domowy - bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Papierówki są pyszne, niestety mi nikt nie chce ich dawać :) Marzenko, pyszne zapasy!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny dżemik Marzenko:) też wczoraj robiłam ale z samych śliwek:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Domowy dżem do białego sera to coś wspaniałego :) bardzo podoba mi się Twoje połączenie jabłek i śliwek, aż chciałabym porwać jeden słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  21. to jest zawsze sprawdzone połączenie !

    OdpowiedzUsuń
  22. u mnie też już przetworowo...takie dżemiki pysznie smakują jesienią i na zimę :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. W tamtym roku też robiłyśmy parę słoiczków musu jabłkowo-śliwkowego :D Pyszne połączenie a szczególnie z cynamonem :D

    OdpowiedzUsuń
  24. takie domowe dżemy są najsmaczniejsze. pycha. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  25. O, takich jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciekawi mnie to połączenie, ale zapewne jest pycha!
    ściskam Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyborny! A zimą jakie pyszne będą kanapki i placki :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Kocham domowe dżemy! Szczególnie jako dodatek do owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ostatnio robiłam ale z dodatkiem cynamonu. Muszę wypróbować twój przepis z wanilią,zapewne pyszny🙂

    OdpowiedzUsuń
  30. czy można dodać miód zamiast cukru? ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.