Dżem z jabłek i śliwek
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kg jabłek - ja miałam papierówki
- 1 kg śliwek - wybierzcie takie dojrzałe i słodkie
- 250-300 g cukru (w zależności od słodkości owoców)
- laska wanilii
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestkę
i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do jabłek. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy mieszając.
Dodajemy na początku połowę cukru, resztę dodamy potem. Laskę wanilii kroimy na pół, wyskrobujemy nasionka i wrzucamy je razem z laską do dżemu. Gotujemy, aż owoce się rozpadną
a dżem zgęstnieje. Pod koniec dodajemy resztę cukru - ja dałam około 250 g, ale to zależy od słodkości owoców jakie mamy i od naszych upodobań smakowych. Jak dżem jest już gotowy to wyciągamy laskę wanilii.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, ustawiamy na chwilkę do góry dnem. Chowamy do spiżarki lub piwnicy. Taki dżem super smakuję z naleśnikami, pasuje do placków czy na kanapki.
Smacznego.
Oj Marzenko, pobudziłaś moje ślinianki!
OdpowiedzUsuńSuper! Fajny pomysł na dżem :)
OdpowiedzUsuńu mnie tylko dżem truskawkowy lub powidła schodzą:(
OdpowiedzUsuńZ wanilią nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńja robiłam papierówki z wiśniami,super takie kombinacje wychodzą:)
OdpowiedzUsuńBrzmi cudownie, ja robiłam z samych śliwek. Nie dodawałam cukru, a wyszły super słodkie :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie połączenie. U mnie w domu robiłyśmy osobno jabłuszka i śliwki, ale taki miks - fajna sprawa. Musi być pysznie. U mnie i śliwki i jabłka to tylko zawsze z wanilią właśnie. Uwielbiam ten posmak. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszny dżem Marzenko
OdpowiedzUsuńPycha! uwielbiam takie dżemy do białego sera
OdpowiedzUsuńDomowy dżemik najlepszy. Taki z wanilią ma super zapach :)
OdpowiedzUsuńPowiem tyle...Pycha !!! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńtakiego połączenie jeszcze nie próbowałam ,pewnie pyszne !
OdpowiedzUsuńnic dodać, nic ująć, po prostu pycha!!!! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie :) Super dżemik.
OdpowiedzUsuńtakiego dżemu jeszcze nie robiłam, pycha :)
OdpowiedzUsuńOj wierzę! Taki dżemik w zimie to skarb :)
OdpowiedzUsuńRóżnie już przetwarzałam jabłka i śliwki, ale jakoś nigdy ich nie łączyłam ze sobą. Fajny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńTak mariaż robi wrażenie - pozdrawiam Cię Marzenko bardzo serdecznie :-)
Najlepszy dżem to ten domowy - bez dwóch zdań :)
OdpowiedzUsuńPapierówki są pyszne, niestety mi nikt nie chce ich dawać :) Marzenko, pyszne zapasy!
OdpowiedzUsuńPyszny dżemik Marzenko:) też wczoraj robiłam ale z samych śliwek:)
OdpowiedzUsuńDomowy dżem do białego sera to coś wspaniałego :) bardzo podoba mi się Twoje połączenie jabłek i śliwek, aż chciałabym porwać jeden słoiczek :)
OdpowiedzUsuńto jest zawsze sprawdzone połączenie !
OdpowiedzUsuńu mnie też już przetworowo...takie dżemiki pysznie smakują jesienią i na zimę :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW tamtym roku też robiłyśmy parę słoiczków musu jabłkowo-śliwkowego :D Pyszne połączenie a szczególnie z cynamonem :D
OdpowiedzUsuńtakie domowe dżemy są najsmaczniejsze. pycha. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńO, takich jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńtaki dżemik jest ekstra :D
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie to połączenie, ale zapewne jest pycha!
OdpowiedzUsuńściskam Marzenko:)
Wyborny! A zimą jakie pyszne będą kanapki i placki :D
OdpowiedzUsuńmusi być przepyszne
OdpowiedzUsuńKocham domowe dżemy! Szczególnie jako dodatek do owsianki :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam ale z dodatkiem cynamonu. Muszę wypróbować twój przepis z wanilią,zapewne pyszny🙂
OdpowiedzUsuńczy można dodać miód zamiast cukru? ;)
OdpowiedzUsuń