Kapusta z cukinią i kiełbasą czyli bigos na mój sposób
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 dość duża kapusta stożkowa
- 1 średnia cukinia
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 200 g kiełbasy krakowskiej suchej
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- pęczek świeżego koperku
- liść laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- domowa vegeta
- sól, pieprz
- zielone tabasco - kilka kropel - może być szczypta chili
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i łyżkę domowej vegety. Zagotowujemy i przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz. Podczas, gdy kapusta się gotuje kroimy w kostkę cukinię, marchewkę, pietruszkę, cebulę i kiełbasę.
Dodajemy do kapusty marchewkę, pietruszkę oraz cukinię, mieszamy i dalej gotujemy. Dodajemy również pokrojone pomidory.
Na patelni podsmażamy kiełbasę i pod koniec dodajemy cebulkę i razem wszystko przesmażamy. Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę z cebulką do kapusty. Jeszcze chwilkę gotujemy, aby smaki się połączyły. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tabasco lub chili - oczywiście jak lubicie ostrzejsze smaki. Dodajemy posiekany koperek i podajemy z chlebem lub ziemniakami.
Smacznego.
Przerobić na wege i jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuńOj,szkoda,że kapusty nie mogę jeść :/
OdpowiedzUsuń:-( a jest taka pyszna :-)
UsuńPycha! A ja jestem przed śniadaniem...
OdpowiedzUsuńboskie połączenie smaków :D Uwielbiam cukinię i dość często ją przygotowuje:)rewelacja, Marzenko !
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńZestawienie kapusty z cukinią mnie zaszokowalo więc spróbowałam. Dobre! Nawet bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńu nas też wczoraj był niby bigosik z cukinii, pysznie było:)
OdpowiedzUsuńTwoja wersja też mi sie bardzo podoba:)
Cieszę się Renatko, pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z połączeniem kapusty i cukinii, wyszło bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńAle pyszna, treściwa miseczka. Mój tata jest wielkim fanem bigosu (lubi gotować i spożywać ;)), pokażę mu przepis - z pewnością będzie zainteresowany takim letnim bigosikiem. Pozdrowionka, miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że tacie posmakuje :-) pozdrawiam kochana :-)
UsuńBardzo fajna wersja bigosu :)
OdpowiedzUsuńO bigosik pychotka:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny bigosik -:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu :-)
UsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńTakie lekkie, letnie danie z jednego gara!
:)
Bardzo pomysłowy sposób :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba :-) pozdrawiam Aguś :-)
UsuńBardzo ciekawy przepis na bigos :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na bogosik :)
OdpowiedzUsuńTakiej kapusty jeszcze nie próbowałam. Musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńMarzenko polecam, smakowała wszystkim bardzo :-)
UsuńDanie wygląda wspaniale, a do tego te wszystkie pożywne składniki :)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie na pewno zrobie , tylko w tekście sie pomyliłaś napisałaś "Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę z cebulką do kiełbasy " miało być chyba do kapusty z cukinią ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje, tak już poprawiłam :-)
UsuńCiekawy bigosik, chętnie wypróbuję :-))
OdpowiedzUsuńPyszna wersja bigosu :) i chyba lepsza od tej tradycyjnej :)
OdpowiedzUsuńIwonko zdecydowanie tak, pyszniejsza i bardziej aromatyczna :-)
UsuńIwonko zdecydowanie tak, pyszniejsza i bardziej aromatyczna :-)
UsuńAle kusisz Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPyszny bigosik. Cukinia jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Ostatnio ją wcisnęłam nawet do sosu do pulpetów. Pysznie doprawiłaś go Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś :-) cukinia jest dobra na wszystko :-)
UsuńAle mi narobiłaś apetytu na ten ślicznie i apetycznie wyglądający bigos!
OdpowiedzUsuńciepło pozdrawiam:)
Rewelacja! Zapiszę przepis :)!
OdpowiedzUsuńPyszności , uwielbiam takie jedzonko:)pozdrawiam kochana:)
OdpowiedzUsuńTaka cukinia to fajne urozmaicenie bigosu dlatego na pewno wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńDodatek cukinii to bardzo fajny pomysł, przy okazji na pewno wypróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńManiusia, zdjęcia wyborne! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPycha! idealne letnie jedzonko
OdpowiedzUsuńMarzenko bezcermonialnie się wpraszam :) uwielbiam takie bogate miksy! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, chętnie wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ale mam ochotę na taką kapustę! Koniecznie muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z dodaniem cukinii do kapusty, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńno proszę jaki fajny pomysł
OdpowiedzUsuńAle pycha! Muszę coś takiego zrobić, wygląda tak, że ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Lubię takie dania.:-)
OdpowiedzUsuńcukinia teraz często u mnie gosci, fajny pomysł na jej wykorzystanie :)
OdpowiedzUsuń