Tarta z pieczarkami
Dzisiaj zapraszam was na pyszną tartę z pieczarkami. Bardzo lubię piec tarty na słodko jak i na wytrawnie. Robi się ją w zasadzie bardzo szybko i jest łatwa w przygotowaniu. Farsz możemy zrobić dowolny i użyć składników jakie lubimy. Taka tarta będzie świetnie smakować na obiad, nakarmi gości na imprezie.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 500
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 500 g pieczarek
- 1 por
- 1 cebula
- 100 g cukinii
- sól, pieprz
- 100 g sera żółtego
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- odrobina masła do wysmarowania formy
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, zimne masło i jajko oraz jogurt. Wszystko razem mieszamy rękami, zagniatamy ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki.
Pieczarki kroimy w mniejszą kostkę, tak samo cukinię. Por oraz cebulę kroimy również w kostkę. Pieczarki podsmażamy na rumiano, lekko je solimy, aby odparować jak najwięcej wody. Odkładamy do miseczki. Następnie podsmażamy cukinię, cebulę oraz por - ja podsmażyłam na oleju kokosowym. Dodajemy do pieczarek, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Wyciągamy z lodówki ciasto. Przygotowujemy formę na tartę (średnica 24 cm) i smarujemy ją lekko masłem. Ciasto rozprowadzamy po całości formy oraz po bokach, można to zrobić za pomocą wałka - ja rozprowadziłam ciasto palcami. Nakłuwamy ciasto na całej powierzchni widelcem i podpiekamy je w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy i studzimy je przez 10-15 minut.
Do farszu dodajemy połowę startego sera żółtego, mieszamy. Wykładamy farsz na podpieczone ciasto i posypujemy resztą sera. Jajka mieszamy - roztrzepujemy z jogurtem, dodajemy sól, pieprz
i zioła. Wylewamy masę na wierzch tarty.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 40 minut. Wyciągamy
i zostawiamy, aby tarta odpoczęła na 5 minut. Kroimy na kawałki, podajemy z sosami lub surówkami.
Smacznego.
Wspaniała tarta! Lubię takie wytrawne smaki też :)
OdpowiedzUsuńpycha!!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tarty wytrawne z pieczarkami, a ta wygląda wspaniale:)
Dziękuje kochana :-)
UsuńWspaniały i pyszny pomysł. Uwielbiam takie tarty
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńSwietne danie, i łatwe do wykonania. Lubie pieczarki, w sumie bardziej, niz wszystkie inne grzybki :)
OdpowiedzUsuńJa tylko jem w sumie pieczarki z grzybów :-)
UsuńJeszcze chyba nie robiłam takiej typowej tarty z pieczarkami. Jedynie z pieczarkami i szpinakiem :) Fajny pomysł z tym serem żółtym dodanym do ciasta. Musi być pysznie :) Samowity przepis! Pozdrowionka serdeczne :) Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńTarta prezentuje się wspaniale, a smak to dopiero musi być cudowny ^^
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo, wyszła po prostu wspaniała w smaku :-)
UsuńPysznie wygląda, sycący obiad :)
OdpowiedzUsuńja również jestem fanką wszelakich tart! Twoja wygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńŚwietnie to wygląda. Koniecznie muszę wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
Świetny pomysł na obiad, pycha!
OdpowiedzUsuńMartuś rodzinka była zachwycona :-)
UsuńPyszna tarta :) mniamm.
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie smacznie!
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała...
Kochana wpadnij na obiadek :-)
UsuńOj, to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńŚwietna,z chęcią zrobię.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, pozdrawiam :-)
UsuńSame takiej tarty w domu nie zrobimy, bo tato sam jej nie zje ale chętnie u kogoś na imprezie byśmy spróbowały :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna, kopiuję link! Dziękuję.
OdpowiedzUsuńCieszę się Basiu :-)
UsuńKusząco apetyczna, Marzenko ! :)
OdpowiedzUsuńPyszna tarta Marzenko:) chętnie bym wpadła na kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńZapraszam Asiu :-)
Usuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCudowna i bardzo smakowita tarta :D
OdpowiedzUsuńTaka tarta jest fajnym pomysłem na imprezki :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńKonkretny obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSmakowita tarta! :)
OdpowiedzUsuńTarta zachęca do zjedzenia jej wprost z ekranu ;) :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczarki - pomysł na tartę świetny ;)
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj robię tartę na słodko ;) Ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/ :)
Bardzo lubimy tarty, zwłaszcza wytrawne :), Twoja wygląda pysznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMARZENKO ZROBIŁAM I BYŁA PYSZNA !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Aguś. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńPani Marzeno, dlaczego mógł mi nie wyjść spód? :( Niestety jak włożyłam do piekarnika to się skurczył, ciasto zeszło z boków i został placek, czy to złe masło, zła mąka, czegoś za mało, za dużo? Pozdrawiam, Agnieszka
OdpowiedzUsuńAgnieszko ciężko mi teraz ocenić co było nie tak bo nie widzę ciasta. Może za mało mąki - a jakie masło użyłaś ?
UsuńAgnieszko ciężko mi teraz ocenić co było nie tak bo nie widzę ciasta. Może za mało mąki - a jakie masło użyłaś ?
UsuńMąkę odmierzyłam myślę dobrze,ale może to jednak to masło, bo było o obniżonej zawartości tłuszczu?
OdpowiedzUsuńwygląda mega smakowicie!
OdpowiedzUsuń