Zapiekanka z warzyw
Witajcie kochani. Mam dla was dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę pełną warzyw. Na talerzu jest bardzo kolorowo i zdrowo. Bardzo lubię takie dania, gdzie w jednym miejscu jest wszystko co lubię. Po prostu do naczynia wkładacie ulubione warzywa, zioła, przyprawy i zapiekamy to wszystko razem. Zapiekanka wychodzi wspaniała w smaku, pełna aromatów. Koniecznie spróbujcie taką zrobić a jestem pewna, że będzie to wasza ulubiona pozycja obiadowa. Muszę też się wam pochwalić. Te osoby, które są ze mną na fb wiedzą już o co chodzi. Wczoraj miałam przyjemność pojechać do Warszawy i wziąść udział w nagraniu do porannego programu - Polska na dzień dobry. Weekend - w telewizji Republika. Program był emitowany na żywo, ale nagranie pojawi się w tygodniu w internecie, więc napewno zamieszczę link. To było dla mnie niezwykłe przeżycie, pierwszy mój raz w telewizji. Wczorajszy dzień obfitował w emocje i niespodzianki. Okazało się, że to nie mój ostatni raz. Dostałam propozycję uczestnictwa w programie - ale o tym później. Bardzo się cieszę i wierzę, że marzenia się spełniają. A teraz wracam do zapiekanki, bo to ona jest tu bohaterką.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 500 g buraków (ugotowanych lub upieczonych w piekarniku)
- 1 średnia cukinia (ok 350 g)
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- garść zielonych oliwek
- 1 kalarepa
- sól, pieprz
- czosnek niedźwiedzi
- szczypta albo dwie chili
- dwie garście szpinaku (u mnie baby)
- garść świeżej bazylii
- kilka listków świeżego oregano
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki oleju rzepakowego (Woj-Len)
Wykonanie:
Potrzebujemy duże naczynie do zapiekania z pokrywką. Dno naczynia smarujemy olejem. Ziemniaki podgotowane i przestudzone (nie gotujcie ziemniaków do końca, lekko je tylko podgotujcie) kroimy w plastry, tak samo buraki i cukinię, oraz kalarepkę. Paprykę kroimy na dowolne kawałki, siekamy świeżą bazylię i oregano. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Teraz będziemy układać warstwami warzywa - najpierw 1/3 ziemniaków, potem 1/2 buraków, 1/2 cebuli, 1/2 cukinii, 1/2 kalarepki, 1/2 oliwek, 1/2 szpinaku, 1/2 papryki, 1/2 czosnku, polewamy częścią oleju i posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, opcjonalnie chili oraz świeżymi ziołami. Następnie kolejna warstwa tak samo jak wcześniej, na samej górze układamy ostatnią część ziemniaków, posypujemy jeszcze solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
Naczynie zamykamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 50 minut. Po upieczeniu przekładamy warzywa na talerze, dla dwóch osób będzie to obiad na dwa dni, dla większej rodziny na jeden. Możemy także posypać pod koniec pieczenia starym serem.
Mega pyszny obiadek :) aż głodna się zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńMarzenko serdecznie gratuluję debiutu telewizyjnego! Pamiętam jaki to stres, ja pod koniec zeszłego roku miałam przyjemność wziąć udział w przedsięwzięciu telewizyjnym. Chociaż mój program nie był na żywo i można było co nieco poprawić też się stresowalam.
Teraz czekamy na kolejne wydarzenie z Tobą :))
Dziękuje, oj stres jest i to wielki. Ale warto :-)
UsuńAle super, na pewno niesamowite przeżycie, świetna sprawa.
OdpowiedzUsuńA zapiekanka pierwsza klasa ;)
Kochana bardzo, niezapomniane doznania :-)
UsuńPyszna zapiekanka:)
OdpowiedzUsuńGratuluję debiutu,życzę sukcesów-chociaż ze względu na fakt jaka to telewizja oglądać nie będę:)
Wspaniała zapiekanka i jeszcze raz gratuluję Marzenko
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńPrzepysznie i kolorowo!
OdpowiedzUsuńAle wspaniały obiad :) Z chęcią bym się na taki połakomiła. Bardzo apetycznie to wszystko wygląda.
OdpowiedzUsuńCo do występu - uśmiecham się o link, jak tylko będzie występny. Z chęcią obejrzę!
Marzenia się spełniają, gdy jest się tak wytrwałym i pracowitym jak Ty. Gratulacje!
Pozdrowionka! :)
Madziu z pewnością go udostępnię :-) dziękuje kochana bardzo :-)
Usuńuwielbiam zapiekanki! szczególnie te z dominującym ziemniakiem ! Super pysznie i kolorowo !
OdpowiedzUsuńGratuluję debiutu telewizyjnego :) zapiekanka prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu :-)
UsuńBardzo kolorowe danie, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńMarzenko koniecznie podziel się swoimi spostrzeżeniami z programu. A odnośnie dania to bardzo zdrowe i smaczne :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu jak tylko będę miała link napiszę post :-)
UsuńZapiekanka zapiekanką ale występ w tv to jest dopiero moc :D Widziałyśmy relacje na IG :D Gratulujemy :D
OdpowiedzUsuńDziękuje dziewczyny :-)
UsuńSuper danie, świetnie sprawdzi się w naszym menu cateringowym dla osób, które są wegetarianami :) mam nadzieję, że nie obrazisz się, jeśli trochę urozmaicimy Twoje danie i dodamy go do naszych pozycji? :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mój przepis będzie inspiracją. Pozdrawiam :-)
UsuńMarzenko gratuluje przede wszystkim wystąpienia w Tv!
OdpowiedzUsuńDanie wygląda wspaniale! Uwielbiam warzywne zapiekanki!
Dziękuje bardzo :-)
Usuńbardzo fajna i kolorowa zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zapiekanki warzywne, a Twoja prezentuje się rewelacyjnie i na pewno jest smaczna :)
OdpowiedzUsuńOj jest pyszna, polecam :-)
UsuńIdealna :) Smaczna i zdrowa ;)
OdpowiedzUsuńPiękne kolory.. z pewnością pyszna!
OdpowiedzUsuńAniu bardzo :-)
UsuńAniu bardzo :-)
UsuńZapiekanka jest na pewno przepyszna, bo bardzo podobną robi mój mąż i zawsze znika ze szybko ze stołu :)
OdpowiedzUsuńWarzywna zapiekanka w sezonie musi być zrobiona choć raz ! Pyszna :)
OdpowiedzUsuńKochana ja robię takie zapiekanki bardzo często :-)
UsuńKochana ja robię takie zapiekanki bardzo często :-)
UsuńZapiekanka i Twój debiut w TV, były warte zachodu Marzenka :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie!!!! Pycha!
OdpowiedzUsuńWspaniała zapiekanka. Ja za rzadko takie robię. Dobrze, że mnie zainspirowałaś.
OdpowiedzUsuńMarzenko, gratuluję Ci tego debiutu w TV. Jesteś wielka!!!!
Pyszna, zdrowa i aromatyczna zapiekanka :D
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka. Marzenko czekam na relację i wrażenia po nagraniu. Jeszcze raz gratuluję :)
OdpowiedzUsuńWow! Muszę taką zrobić. Bardzo interesująca jest, a zapiekane warzywa bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńZ buraczkami? Bardzo fajna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki, a ta wygląda bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńZapiekanki warzywne są pyszne. Twoja w dodatku wygląda przepięknie.
OdpowiedzUsuńOjej! Takie zapiekanki warzywne mogłabym jeść codziennie! :)
OdpowiedzUsuńMm wygląda przepysznie :) A dawno nie robiłam żadnej zapiekanki warzywnej :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuń