Ciasteczka z cukrem kokosowym
Wpadłam wczoraj do domu jak burza, miałam ciężki dzień w pracy. Siadłam na kanapie
i stwierdziłam, że nic dzisiaj nie robię, odpoczywam, nawet nie miałam ochotę na jedzenie. Tak sobie siedziałam i dosłownie oczy mi się zamykały, chyba nawet na chwilkę zasnęłam. Pomyślałam sobie, nie wstaje, i oczywiście wylądowałam w kuchni szperając po szafkach
w poszukiwaniu czegoś słodkiego. Ale akurat nic nie było, no to sobie pomyślałam, że piekę ciasteczka. Szybko przejrzałam szafki w poszukiwaniu odpowiednich produktów i tak w kila chwil miałam coś słodkiego do herbatki. Ostatnio kupiłam sobie cukier kokosowy. Jestem wielką fanką wszystkiego co kokosowe a taki cukier świetnie smakuje. Dodałam go do ciasteczek, aby podkreślić ich smak. Wyszły naprawdę pyszne. Jeżeli będziecie mieli okazję go spróbować to polecam, fajnie smakuje jako dodatek do słodkości, do naleśników czy placków, owsianki. Przepis dodaje do akcji na fb Błyskawiczne Piątki.
i stwierdziłam, że nic dzisiaj nie robię, odpoczywam, nawet nie miałam ochotę na jedzenie. Tak sobie siedziałam i dosłownie oczy mi się zamykały, chyba nawet na chwilkę zasnęłam. Pomyślałam sobie, nie wstaje, i oczywiście wylądowałam w kuchni szperając po szafkach
w poszukiwaniu czegoś słodkiego. Ale akurat nic nie było, no to sobie pomyślałam, że piekę ciasteczka. Szybko przejrzałam szafki w poszukiwaniu odpowiednich produktów i tak w kila chwil miałam coś słodkiego do herbatki. Ostatnio kupiłam sobie cukier kokosowy. Jestem wielką fanką wszystkiego co kokosowe a taki cukier świetnie smakuje. Dodałam go do ciasteczek, aby podkreślić ich smak. Wyszły naprawdę pyszne. Jeżeli będziecie mieli okazję go spróbować to polecam, fajnie smakuje jako dodatek do słodkości, do naleśników czy placków, owsianki. Przepis dodaje do akcji na fb Błyskawiczne Piątki.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru kokosowego
- 100 g cukru pudru
- 2 małe jajka
- 400 g mąki pszennej
Wykonanie:
Masło wkładamy do miski i miksujemy je razem z cukrem pudrem i cukrem kokosowym. Jak składniki się połączą to dodajemy jajka i dalej miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką. Można także wymieszać po prostu ręcznie. Z masy formujemy kuleczki - ja zrobiłam mniejsze (wychodzi ok 50 ciasteczek) lub większe wielkości orzecha włoskiego (wychodzi ok 30 ciasteczek).
Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczamy widelcem robiąc przy okazji wzorek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 15 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na blaszce, aby przestygły. Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte.
Smacznego.
Nie próbowałam jeszcze cukru kokosowego, ale muszą być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńDo kawki i herbatki idealne ;)
OdpowiedzUsuńSłyszałam że cukier kokosowy jest dość drogi :-) myślę że wypróbuję ten przepis jednak zamienię cukier na inny :-)
OdpowiedzUsuńja od prawie roku go używam,jest wspaniały,taki karmelowy nieco:)
OdpowiedzUsuńLubię pochrupać ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka. Też czasem mam takie zachciewajki ;)
OdpowiedzUsuńFajne i pyszne idealne do kawki lub herbatki
OdpowiedzUsuńPrezentują się obłędnie, idealny kształt, kolor i zapewne smak ;)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka, ja ostatnio piekę najczęściej ciasta, muszę się skusić na ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMarzenko bardzo fajne ciasteczka :) jak z cukierni :) mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam olej kokosowy, cukier kokosowy i wszystko, co kokosowe (oprócz kokosa :D)
OdpowiedzUsuńKolejny Twoj przepis, z którego chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Kusisz, Kochan tymi ciasteczkami. Jednak uwielbiam piec ciasteczka, bo można je przechować i zawsze coś jest w domu do herbaty. Pozdrawiam weekendowo :-)
OdpowiedzUsuńMoże wymiana? U mnie też ciastka. Nawet na chwilę nie siądziesz pracowita kobietko :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie miałam go sobie zakupić. Ciasteczka super :-)
OdpowiedzUsuńPyszności. Właśnie piję kawę. Pasowałyby :)
OdpowiedzUsuńporywam kilka do kawki:)
OdpowiedzUsuńSzybkie, proste i smakowite czyli ciasteczka idealne :)
OdpowiedzUsuńIdealne do pochrupania:)
OdpowiedzUsuńMniam wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńZ cukrem kokosowym mają na pewno fajny karmelowy nieco smak :D
OdpowiedzUsuńCzęstuję się tym pysznym i pięknym ciasteczkiem.
OdpowiedzUsuńCudnego weekendu Marzenko:)
Nie znam tego cukru. Musze go kupić, bo ja też uwielbiam wszystko co kokosowe. Ciasteczka wyszły bardzo fajne, fajny kształt. Chętnie bym je schrupała :)
OdpowiedzUsuńMuszą wybornie smakować z kawą :)
OdpowiedzUsuńMuszą byc pyszne te maleństwa ;0
OdpowiedzUsuńtakie ciasteczka,to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńRzuć kochana ciasteczko i gnam dalej :)))
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany! Muszę koniecznie je zrobić :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mogłabym bez przerwy jeść słodkości. No dosłownie to jest jak nałóg ;) A takie domowe ciasteczka to przynajmniej zdrowsza wersja niż sklepowe, a i smak nieziemski :) No i ten kokosowy posmak! Pozdrawiam :) Miłej soboty!
OdpowiedzUsuńA ja kupiłam i zapomniałam, że go mam. Muszę coś z nim zrobić :D
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńOj przydałyby się do kawy, właśnie potrzebuję czegoś słodkiego - super :-)
Idę do kuchni w poszukiwaniu jakiejś słodyczy - serdecznie pozdrawiam :-)
a mnie ciekawi ten cukier kokosowy! Jeszcze go w swojej kuchni nie używałam ;)
OdpowiedzUsuńciastka wyglądają bosko, już czuję ten zapach, który tworzyły podczas pieczenia <3
bardzo fajne ciacha w sam raz do herbatki :)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam wszystko co kokosowe, ale cukru jeszcze nie spotkałam:)
OdpowiedzUsuńa ciasteczka mega apetyczne:)
Świetny pomysł. Nie widziałam takiego cukru.
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać te ciasteczka w zamkniętym pojemniku?
OdpowiedzUsuńU mnie dwa tygodnie - zostały zjedzone 😃
UsuńA czym zamienić cukier puder? Z góry dziękuję za odpowiedź. Magdalena
OdpowiedzUsuńMożesz dać zwykły cukier, erytrytol 😃
Usuń