Ciasteczka z cukrem kokosowym


Wpadłam wczoraj do domu jak burza, miałam ciężki dzień w pracy. Siadłam na kanapie
i stwierdziłam, że nic dzisiaj nie robię, odpoczywam, nawet nie miałam ochotę na jedzenie. Tak sobie siedziałam i dosłownie oczy mi się zamykały, chyba nawet na chwilkę zasnęłam. Pomyślałam sobie, nie wstaje, i oczywiście wylądowałam w kuchni szperając po szafkach
w poszukiwaniu czegoś słodkiego. Ale akurat nic nie było, no to sobie pomyślałam, że piekę ciasteczka. Szybko przejrzałam szafki w poszukiwaniu odpowiednich produktów i tak w kila chwil miałam coś słodkiego do herbatki. Ostatnio kupiłam sobie cukier kokosowy. Jestem wielką fanką wszystkiego co kokosowe a taki cukier świetnie smakuje. Dodałam go do ciasteczek, aby podkreślić ich smak. Wyszły naprawdę pyszne. Jeżeli będziecie mieli okazję go spróbować to polecam, fajnie smakuje jako dodatek do słodkości, do naleśników czy placków, owsianki. Przepis dodaje do akcji na fb Błyskawiczne Piątki.


Zapraszam :-)


Składniki:

- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru kokosowego
- 100 g cukru pudru
- 2 małe jajka
- 400 g mąki pszennej

Wykonanie:

Masło wkładamy do miski i miksujemy je razem z cukrem pudrem i cukrem kokosowym. Jak składniki się połączą to dodajemy jajka i dalej miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką. Można także wymieszać po prostu ręcznie. Z masy formujemy kuleczki - ja zrobiłam mniejsze (wychodzi ok 50 ciasteczek) lub większe wielkości orzecha włoskiego (wychodzi ok 30 ciasteczek).
Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczamy widelcem robiąc przy okazji wzorek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 15 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na blaszce, aby przestygły. Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte.
Smacznego.





Komentarze

  1. Nie próbowałam jeszcze cukru kokosowego, ale muszą być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do kawki i herbatki idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam że cukier kokosowy jest dość drogi :-) myślę że wypróbuję ten przepis jednak zamienię cukier na inny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja od prawie roku go używam,jest wspaniały,taki karmelowy nieco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasteczka. Też czasem mam takie zachciewajki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne i pyszne idealne do kawki lub herbatki

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentują się obłędnie, idealny kształt, kolor i zapewne smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne ciasteczka, ja ostatnio piekę najczęściej ciasta, muszę się skusić na ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko bardzo fajne ciasteczka :) jak z cukierni :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam olej kokosowy, cukier kokosowy i wszystko, co kokosowe (oprócz kokosa :D)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny Twoj przepis, z którego chętnie skorzystam :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Kusisz, Kochan tymi ciasteczkami. Jednak uwielbiam piec ciasteczka, bo można je przechować i zawsze coś jest w domu do herbaty. Pozdrawiam weekendowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Może wymiana? U mnie też ciastka. Nawet na chwilę nie siądziesz pracowita kobietko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie miałam go sobie zakupić. Ciasteczka super :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności. Właśnie piję kawę. Pasowałyby :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Szybkie, proste i smakowite czyli ciasteczka idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z cukrem kokosowym mają na pewno fajny karmelowy nieco smak :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Częstuję się tym pysznym i pięknym ciasteczkiem.
    Cudnego weekendu Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie znam tego cukru. Musze go kupić, bo ja też uwielbiam wszystko co kokosowe. Ciasteczka wyszły bardzo fajne, fajny kształt. Chętnie bym je schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszą wybornie smakować z kawą :)

    OdpowiedzUsuń
  21. takie ciasteczka,to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Rzuć kochana ciasteczko i gnam dalej :)))

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepis zapisany! Muszę koniecznie je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ostatnio mogłabym bez przerwy jeść słodkości. No dosłownie to jest jak nałóg ;) A takie domowe ciasteczka to przynajmniej zdrowsza wersja niż sklepowe, a i smak nieziemski :) No i ten kokosowy posmak! Pozdrawiam :) Miłej soboty!

    OdpowiedzUsuń
  25. A ja kupiłam i zapomniałam, że go mam. Muszę coś z nim zrobić :D

    OdpowiedzUsuń

  26. Oj przydałyby się do kawy, właśnie potrzebuję czegoś słodkiego - super :-)
    Idę do kuchni w poszukiwaniu jakiejś słodyczy - serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. a mnie ciekawi ten cukier kokosowy! Jeszcze go w swojej kuchni nie używałam ;)
    ciastka wyglądają bosko, już czuję ten zapach, który tworzyły podczas pieczenia <3

    OdpowiedzUsuń
  28. bardzo fajne ciacha w sam raz do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  29. też uwielbiam wszystko co kokosowe, ale cukru jeszcze nie spotkałam:)
    a ciasteczka mega apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Świetny pomysł. Nie widziałam takiego cukru.

    OdpowiedzUsuń
  31. Jak długo można przechowywać te ciasteczka w zamkniętym pojemniku?

    OdpowiedzUsuń
  32. A czym zamienić cukier puder? Z góry dziękuję za odpowiedź. Magdalena

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.