Cukinia z piekarnika z serem i bułką tartą
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 średnie cukinie - u mnie zielona i żółta
- 80 g twardego sera - u mnie grana padano
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego (Woj-Len)
Wykonanie:
Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, w razie potrzeby obieramy ze skórki. Kroimy na grubsze kawałki i wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na 20 minut.
Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z 30 g sera żółtego. Cukinie obtaczamy w panierce, na blaszkę kładziemy papier do pieczenia i smarujemy do olejem, układamy nasze obtoczone cukinie i polewamy resztą oleju.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut, następnie posypujemy resztą sera
i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Smacznego.
Uwielbiam takie krążki cukiniowe, ale robiłam bez sera. Te muszą smakować wybornie, Marzenko :)
OdpowiedzUsuńMarzenko zakochałam się w Twoich cukiniach. Mniamm. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńManiam, mniuam...
OdpowiedzUsuńależ pyszności:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego dania więc jestem ciekawa
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, szczególnie żółta cukinia wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCukinii w takiej formie nie jadłam, ale wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł Marzenko
OdpowiedzUsuńRównież bardzo lubimy cukinię i często dajemy do różnych dań. Twoja propozycja byłaby świetna na przekąskę. :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńW sam raz na dziś.
OdpowiedzUsuńNo proszę jaki pyszny pomysł :) super pyszny i szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna ta cukinia :)
OdpowiedzUsuńDo cukinii nie trzeba nas przekonywać :D Uwielbiamy ją w każdej postaci :D
OdpowiedzUsuńPysznie podana...na pewno bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńCukinię w panierce jadam często, ale przeważnie te smażoną. Koniecznie muszę wypróbować Twoją, Marzenko, zapiekaną wersję :) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)
OdpowiedzUsuńMniam:) Musi być smaczna!
OdpowiedzUsuńcudownego weekendu:)
Niezła przekąska. Biorę! ;)
OdpowiedzUsuńTeż tak podaję cukinię:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł Marzenko:) cukinia musi być pyszna w panierce:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Bardzo dobry pomysł na cukinie ;)
OdpowiedzUsuńSuper, zgrabnie i szybko. Zrobię sobie takie cudo :)
OdpowiedzUsuńPodobną robiłam smażoną, tyle, że stawiałam bardziej na panierkę. Ciekawa opcja. Muszę spróbować, bo lubię cukinię bardzo. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńrobisz przepiękne zdjęcia! fajny pomysł z taką cukinią :)
OdpowiedzUsuńHmm, to musi by dobre :D
OdpowiedzUsuńja jem ją prawie co dzień :D ale w tej wersji jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tą cukinią :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńBez sera robiłam wiele razy, czas teraz wypróbować z serem:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń