Ketczup z dyni
Był ketchup z cukinii to jest także z dyni. Dostałam od koleżanki bardzo ładny i duży okaz, tak sobie pomyślałam, że zrobię z niej ketchup. Z cukinii bardzo wszystkim smakował, więc tak sobie pomyślałam, że z dyni będzie równie pyszny. I wiecie co - wyszedł wspaniały. Zdecydowanie wam polecam wykorzystanie dyni do ketchupu. Z podanej porcji wychodzą 4 słoiczki takie jak na zdjęciu.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1,5 kg dyni (waga po obraniu i wypestkowaniu)
- 2 duże cebule
- 200 ml octu - ja dałam z czerwonego wina
- 250 g cukru
- 3-4 łyżeczki soli
- szczypta chili
- pół łyżeczki pieprzu
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki curry
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- ząbek czosnku
Wykonanie:
Dynię (obraną i wypestkowaną) kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i zagotowujemy. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypujemy 3 łyżeczki soli
i gotujemy godzinę na średnim ogniu, mieszamy. Następnie wszystko chwilkę studzimy, dodajemy wyciśnięty czosnek i miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy ocet, cukier i przyprawy oraz koncentrat. Mieszamy i gotujemy jeszcze 30 minut, aż wszystko zgęstnieje, przykryjmy garnek pokrywką bo keczup będzie bulgotał i "strzelał".
Gorący keczup przekładamy do wyparzonych słoiczków (mi wyszły 4), zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut - do garnka wkładamy ściereczkę, wlewamy wodę i wstawiamy słoiki. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy.
Keczup świetnie smakuje na kanapkach, jako dodatek do sałatek czy do wędlin i mięs.
Fajny pomysł na keczup :) Pierwszy raz o nim słysze ;)
OdpowiedzUsuńPomysł w dechę! Musi smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńOj wyszedł pyszny :-)
UsuńPysznie Marzenko i jak zawsze piękne zdjęcia. I ten imbir... muszę spróbować takiego połączenia :)
OdpowiedzUsuńZ cukinii robiłam, ale z dyni jeszcze nie ...
OdpowiedzUsuńUrszulko koniecznie spróbuj :-)
UsuńZ dyni można zrobić bardzo wiele ciekawych przepisów. O keczupie nie pomyślałam :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu koniecznie zrób, naprawdę warto :-)
UsuńJaki na piękny kolor, super ketczup :)
OdpowiedzUsuńNo i ciekawy, mało typowy pomysł. Jak dla mnie interesujący :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała :)
Aguś polecam, jest naprawdę pyszny :-)
Usuńco za pomysł pyszny:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńRobiłam dwa lata temu, bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńTak zgadzam się, jest pyszny :-)
UsuńBardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
UsuńCiekawy smak musi mieć :)
OdpowiedzUsuńKolejny ciekawy pomysł na przetwory! Fajnie musi smakować ten ketchup :)
OdpowiedzUsuńBardzo :-) jest pyszny :-)
UsuńAle fajny, ja mam kilka dyniek z działki:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Uwielbiam dynię m.in za jej uniwersalność ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe. Bardzo ciekawe.
OdpowiedzUsuńMoże i ja spróbuję.
Maruda
No pewnie że zrób :-)
UsuńSuper pomysł na wykorzystanie dyni. Keczup musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam już nawet o ketchupie z bananów, więc nic mnie już nie zdziwi ;) Z chęcią spróbowałabym dyniowego :) Domowy ketchup nie ma sobie równych. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńMadziu polecam, naprawdę warto :-)
UsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńZ cukinii jadłam ale z dyni jeszcze nie
OdpowiedzUsuńKolejny ciekawy pomysł na wykorzystanie dyni! Chętnie spróbuję, ketchup musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńTo dopiero musi byc pyszny ketchup do jesiennych dań:)
OdpowiedzUsuńpięknego i słonecznego dnia:)
Takiego jeszcze nie robiłam, fajny pomysł na kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana, pozdrawiam :-)
UsuńZapowiada się bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, bardzo kreatywnie wykorzystałaś dynię, mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa jego smaku...
OdpowiedzUsuńPartycjo jest po prostu mniam :-)
UsuńJest pyszny!
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam...
A na Twoich zdjęciach wygląda szczególnie smacznie.
Musi być pyszny :) ale szkoda bo moja rodzinka ma długie zęby do takich rzeczy , może chociaż dla siebie zrobię :) mniam :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że istnieje coś takiego :)
OdpowiedzUsuńZaglądając do Ciebie Marzenko wychodzę z założenia, że potrafisz zrobić coś z niczego :-) Nigdy bym nie wpadła na to by z dyni ketchup zrobić :))
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
Usuńi tu mnie zaskoczyłaś:)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować:)
Renatko koniecznie, wiem że będzie ci smakował :-)
UsuńNigdy nie jadłam takiego keczupu, ale brzmi interesująco :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńJesień pełną parą, fajny patent. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper, że z dyni można zrobić wszystko, nawet ketchup :D
OdpowiedzUsuńPrawda :-) dynia tak jak i cukinia nadaje się do wszystkiego :-)
UsuńNie slyszałam o takim!
OdpowiedzUsuńSmakuje wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa. Jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńTeż się nastawiam w tym roku na ketchup z dyni. Twój wygląda bardzo pysznie. Podoba mi się przepis :)
OdpowiedzUsuńCzego to Kulinarna Maniusia nie wymyśli! Pysznie kochana!
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam tylko z cukinii, ale chętnie wypróbuję dyniowe (u nas dynie obrodziły )
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie robiłam, ciekawa jestem jak smakuje taki ketchup:)
OdpowiedzUsuńMam mnóstwo dyni, koniecznie muszę ten przepis wykorzystać! Może oszukam domowników, że to tylko pomidory?
OdpowiedzUsuńsprytny sposób na dynię :)
OdpowiedzUsuńA ja swoją 6 kg dynię zmieniłam w puree albo zamroziłam pokrojoną w kostkę a takich wspaniałych smakach nie pomyślałam. Świetny pomysł na dynię!
OdpowiedzUsuńto jest bardzo ciekawy przepis i chyba się na niego porwę, bo właśnie nadrabiam zaległości w przetworach :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już z cukinii, z zielonych pomidorów, ale z dyni nigdy bym nie pomyślała. W weekend będę miała dostawę dyń, to się pokuszę o zrobienie :)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł :) takiego jeszcze nie jadłam i nie robiłam.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na wykorzystanie dyni, super !
OdpowiedzUsuńTakie domowe przetwory lubię szczególnie. Smakowicie to sobie wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuń