Kotlety mielone z cukinią
Zapraszam :-)
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego z szynki
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 200 g cukinii
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- szczypta curry i kurkumy
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia + 1 łyżka do mięsa
Wykonanie:
Mięso z szynki i z indyka przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach razem ze skórką i dodajemy do mięsa. Wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy łyżkę bułki tartej. Wszystko razem mieszamy. Dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówką, ziemniakami, ryżem lub na kanapki.
Smacznego.
też je bardzo lubimy:)
OdpowiedzUsuńi masz rację Marzenko cukinia jest świetna i zawsze dobrze smakuje:)
Zdecydowanie tak :-)
UsuńŚwietny przepis. My lubimy kotlety z samej cukinii, ale z pewnością zaproponujemy ten przepis naszym rodzicom, jako kompromis ;)
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis, ale te zdjęcia wyskakujące w poście są wkurzające.
OdpowiedzUsuńDzięki. A jakie zdjęcia ci wyskakują w poście ?
UsuńPycha. Lubię takie urozmaicenia mielonych
OdpowiedzUsuńmuszą być bardzo soczyste:)
OdpowiedzUsuńKochana wyszły super :-)
UsuńPyszna propozycja na obiad
OdpowiedzUsuńMielone z cukinią? Brzmi świetnie :) Ostatnio jestem wielką fanką cukinii - ciągle dodaję ją do różnych przepisów. Mielone z jej dodatkiem to może być świetna opcja. Do ziemniaczków i suróweczki na obiad - pycha! Pozdrowionka cieplutkie! :)
OdpowiedzUsuńMadziu zachęcam cię do spróbowania. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńWspaniałe kotlety i świetny sposób na niebanalne wykorzystanie cukinii :) po prostu pycha :)
OdpowiedzUsuńPyszne i jedne z moich ulubionych, ja z kolei obtaczam je w mące kukurydzianej ;-)
OdpowiedzUsuńO muszą fajnie smakować :-)
Usuńja wczoraj do kotletów wrzuciłam kapustę, dzieci nie zauważyły hehe :) z cukinia nie próbowałam :) fajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj kochana :-)
UsuńSuper kotleciki :) Fajny sposób na wykorzystanie cukinii.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają <3 Mniam <3
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńAle pyszne te kotleciki, super :)
OdpowiedzUsuńU mnie też cukinia wykorzystywana jest na wiele sposobów. Świetny przepis Marzenko na takie pyszne kotlety :)
OdpowiedzUsuńJa Krysiu ciągle ją teraz jem, dodaje niemal do wszystkiego :-)
UsuńCukinia jest taka uniwersalna, bardzo ją lubię:)
OdpowiedzUsuńPyszny, zdrowy i sycący obiad. Czyli to co tygryski lubią najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się Moniś :-) pozdrawiam :-)
UsuńŚwietne i bardzo apetyczne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuńApetycznie i pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńPrzepis super, kotleciki wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńJa również robię takie kotleciki. Bardzo je lubię Marzenko. Twoje wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper Aguś, dzięki :-)
UsuńSuper Aguś, dzięki :-)
UsuńZgadzamy się z tym, że cukinia to bardzo wdzięczne warzywo :D Pasuje idealnie do każdego dania :D
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis, ode mnie piątka :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł i kotleciki zyskały na smaku i wyglądzie ;)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńściskam kochana:)
bardzo fajne urozmaicenie zwykłych mielonych :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio podobne, smakują niesamowicie! :)
OdpowiedzUsuńTakie kotlety to jedne z moich najbardziej ulubionych. Nie są suche, są pyszne i tak jak piszesz można je jeść z ziemniakami, ryżem, z chlebem, a nawet same :)
OdpowiedzUsuńKocham cukinię i wszelkie wariacje na jej temat. Twój pomysł jest świetny, a patrząc na te zdjęcia, aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńLubię kotlety z dodatkiem cukinii za ich soczystość. Twoje wyglądają baaardzo apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł Marzenko:) z cukinią jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam raz i były bardzo soczyste!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na przemycenie cukinii :)
OdpowiedzUsuńZapowiadają się super, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mielone w takim wydaniu. Czasem przygotowuję też wersję z marchewką, pietruszką i porem:)
OdpowiedzUsuńpyszna odmiana od tradycyjnych mielonych, pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńJej, robiłam ostatnio identyczne tylko bez kurkumy.
OdpowiedzUsuńAż głodna się zrobiłam! Bardzo lubię takie różności
OdpowiedzUsuńNigdy nie łączyłam kotletów mielonych z cukinią a wyglądają one obłędnie!
OdpowiedzUsuńPrzepis nr 1 do wypróbowania :)
Robiłam kiedyś mielone z cukinią, smakowały bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ja robiłam placuszki tylko z cukinii nigdy nie łączyłam z mięsem.
OdpowiedzUsuńwspaniałe kotlety, chętnie bym zjadła <3
OdpowiedzUsuńSą super, a cukinia dodaje fajnego smaku i konsystencji :) Pysznie Marzenko :)
OdpowiedzUsuń