Kotlety mielone z cukinią


Dzisiaj będzie mięsne danie. Pyszne kotlety z cukinią, idealne na obiad lub jako dodatek na kanapki. Tak przygotowane kotlety nie są suche i są bardzo aromatyczne, dzięki cukinii. Możecie je podać z samą surówką lub ziemniakami, ryżem czy nawet makaronem. Ja zrobiłam ich większą ilość i część zapakowałam chłopakom na kanapki. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, bardzo ją lubię samą, jak i jako dodatek do różnych dań. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 300 g mięsa mielonego z szynki
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 200 g cukinii
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- szczypta curry i kurkumy
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia + 1 łyżka do mięsa

Wykonanie:

Mięso z szynki i z indyka przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach razem ze skórką i dodajemy do mięsa. Wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy łyżkę bułki tartej. Wszystko razem mieszamy. Dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówką, ziemniakami, ryżem lub na kanapki.
Smacznego.






Komentarze

  1. też je bardzo lubimy:)
    i masz rację Marzenko cukinia jest świetna i zawsze dobrze smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. My lubimy kotlety z samej cukinii, ale z pewnością zaproponujemy ten przepis naszym rodzicom, jako kompromis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny przepis, ale te zdjęcia wyskakujące w poście są wkurzające.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha. Lubię takie urozmaicenia mielonych

    OdpowiedzUsuń
  5. muszą być bardzo soczyste:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mielone z cukinią? Brzmi świetnie :) Ostatnio jestem wielką fanką cukinii - ciągle dodaję ją do różnych przepisów. Mielone z jej dodatkiem to może być świetna opcja. Do ziemniaczków i suróweczki na obiad - pycha! Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu zachęcam cię do spróbowania. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  7. Wspaniałe kotlety i świetny sposób na niebanalne wykorzystanie cukinii :) po prostu pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne i jedne z moich ulubionych, ja z kolei obtaczam je w mące kukurydzianej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja wczoraj do kotletów wrzuciłam kapustę, dzieci nie zauważyły hehe :) z cukinia nie próbowałam :) fajnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super kotleciki :) Fajny sposób na wykorzystanie cukinii.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie wyglądają <3 Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie też cukinia wykorzystywana jest na wiele sposobów. Świetny przepis Marzenko na takie pyszne kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja Krysiu ciągle ją teraz jem, dodaje niemal do wszystkiego :-)

      Usuń
  13. Cukinia jest taka uniwersalna, bardzo ją lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny, zdrowy i sycący obiad. Czyli to co tygryski lubią najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne i bardzo apetyczne kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis super, kotleciki wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja również robię takie kotleciki. Bardzo je lubię Marzenko. Twoje wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zgadzamy się z tym, że cukinia to bardzo wdzięczne warzywo :D Pasuje idealnie do każdego dania :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Doskonały przepis, ode mnie piątka :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajny pomysł i kotleciki zyskały na smaku i wyglądzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo fajne urozmaicenie zwykłych mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam ostatnio podobne, smakują niesamowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Takie kotlety to jedne z moich najbardziej ulubionych. Nie są suche, są pyszne i tak jak piszesz można je jeść z ziemniakami, ryżem, z chlebem, a nawet same :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Kocham cukinię i wszelkie wariacje na jej temat. Twój pomysł jest świetny, a patrząc na te zdjęcia, aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię kotlety z dodatkiem cukinii za ich soczystość. Twoje wyglądają baaardzo apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Fajny pomysł Marzenko:) z cukinią jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Robiłam raz i były bardzo soczyste!

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetny pomysł na przemycenie cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Zapowiadają się super, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo lubię mielone w takim wydaniu. Czasem przygotowuję też wersję z marchewką, pietruszką i porem:)

    OdpowiedzUsuń
  31. pyszna odmiana od tradycyjnych mielonych, pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Jej, robiłam ostatnio identyczne tylko bez kurkumy.

    OdpowiedzUsuń
  33. Aż głodna się zrobiłam! Bardzo lubię takie różności

    OdpowiedzUsuń
  34. Nigdy nie łączyłam kotletów mielonych z cukinią a wyglądają one obłędnie!
    Przepis nr 1 do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Robiłam kiedyś mielone z cukinią, smakowały bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Świetny pomysł ja robiłam placuszki tylko z cukinii nigdy nie łączyłam z mięsem.

    OdpowiedzUsuń
  37. wspaniałe kotlety, chętnie bym zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
  38. Są super, a cukinia dodaje fajnego smaku i konsystencji :) Pysznie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.