Pizza z szynką wędzoną i figą


Pizza, pyszna pizza na cienkim cieście z szynką i figami. Smaki, które idealnie do siebie pasują i się wzajemnie uzupełniają a do tego zielona rukola dla kontrastu. Czego chcieć więcej. Pizzę upiekłam na specjalnym kamieniu, piecze się bardzo szybko i bardzo fajnie smakuje. Ale możecie także upiec ją na normalnej blaszce, będzie równie pyszna. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 280 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy

- 3 figi
- 150 g szynki wędzonej (użyłam szynki z masarni Zawistowski)
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 150 g tartej mozzarelli
- szczypta pieprzu
- rukola

Wykonanie:

Do miseczki wlewamy ciepłą wodę - max 37 stopni i wkruszamy drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę oraz rozczyn drożdżowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy je na 2 godziny, aby wyrosło. Następnie dzielimy ciasto na dwie części. Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy każdą część na cienki placek.
Ja piekłam swoje pizze na specjalnym kamieniu, który najpierw rozgrzałam przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 230 stopni. Ułożyłam placki ciasta na dwie deseczki podsypane mąką, posmarowałam każdy z nich sosem pomidorowym, posypałam połową sera, ułożyłam kawałki cienko pokrojone szynki oraz plasterki fig. Posypałam pieprzem oraz resztą sera i zsunęłam z deski na nagrzany kamień. Piekłam 9 minut. Posypałam na koniec rukolą.
Jak nie macie takiego kamienia to rozwałkowane placki przełóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarujcie sosem, rozłóżcie połowę sera, szynkę i figi, posypcie pieprzem, pieczcie w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut, następnie posypcie resztą sera i pieczcie jeszcze 10-15 minut.
Smacznego.




Komentarze

  1. Świetnie połączyłaś smaki. Twoja pizza wygląda kusząco. Chętnie wpadłabym do Ciebie Marzenko na kawałek pizzy tak przygotowanej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko pizza każda i o każdej porze:)
    Twoja wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomita:) Wpraszam się na tę pizzę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obiad, kolacja, czy śniadanie co tam za różnica, ważne że pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie... figi do pizzy? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Figi to ja ostatnio mogłabym jeść bez przerwy! Ale na pizzy to ja ich jeszcze nigdy nie uświadczyłam. Muszę koniecznie kiedyś taką zrobić. Póki sezon na figi trwa! Pozdrawiam cieplutko :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu koniecznie, jest naprawdę pyszna. Pozdrawiam kochana :-)

      Usuń
  7. Uwielbiam pizzę, ale takiej nie miałam okazji jeszcze spróbować chociaż połączenie figi z szynką wędzoną brzmi ciekawie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Figę z makiem znam. Z pasternakiem też...ale figa z szynką dojrzewającą to dopiero spotkanie dwóch wyrafinowanych smaków w jednym, prostym daniu:) Jak Ty to robisz? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Połączenia z figa jeszcze nie próbowałam, ale brzmi pysznie Marzenko. Muszę na weekend zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ apetycznie wygląda, na dodatek te figi <3

    OdpowiedzUsuń
  11. no no, pizzę to bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne połączenie, a ja tak dawno nie robiłam pizzy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentuje się przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taką pizzę to chętnie bym wszamała teraz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Figa do szynki i to wędzonej? :D Miazga :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Chyba nigdy figi nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pizza wygląda po prostu wspaniale. Częstuję się :):):)
    ściskam cieplutko kochana

    OdpowiedzUsuń
  18. Marzenko pizza rewelacyjna:) chociaż z figami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniamm, wędzonej figi nie jadłam i takiej pizzy też :)

    OdpowiedzUsuń
  20. No i po mojej diecie :P. Takiej pizzy nie można się oprzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Aż jestem ciekawa smaku pizzy z figami :)

    OdpowiedzUsuń
  22. świetne dodatki! skopiuję :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wow! Lubię połączenia owoców i mięsa. Fantastyczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Tak dawno nie zaglądałam na bloga, a tu widzę takie zmiany :). Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak troszku się pozmieniało, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  25. MImo, że jestem po kolacji, zrobiłam się głodna Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszna, finezyjna i mega apetyczna pizza :D Palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Każda pizza u mnie w domu jest mile widziana. A ta Twoja tak pięknie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  28. Pizza wygląda rewelacyjnie! Skusiłabym się na dwa kawałeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszna ! Uwielbiam takie cieniutkie prawie że podpłomykowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jestem otwarta na takie dodatki jak figa!

    OdpowiedzUsuń
  31. Pizza z szynką od Zawistowskiego - oj, wróży to coś dobrego:) A z figa połączenie udobrucha każde podniebienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Dodatki super :-)Taka ja z najlepszej pizzeri Ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie jadłam pizzy z figą, jestem bardzo ciekawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Na pewno wypróbuję przepis:-)

    Zapraszam do mnie; http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl

    OdpowiedzUsuń
  35. jeszcze takiej nie jadłam, wygląda nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Kurcze smakowicie wygląda ta pizza, że zjadłaby nawet teraz, chociaż późna już pora :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Z figami? Dla mnie coś nowego! Prawdziwa torpeda :)

    OdpowiedzUsuń
  38. dawno nie robiłam domowej pizzy, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.