Pizza z szynką wędzoną i figą
Pizza, pyszna pizza na cienkim cieście z szynką i figami. Smaki, które idealnie do siebie pasują i się wzajemnie uzupełniają a do tego zielona rukola dla kontrastu. Czego chcieć więcej. Pizzę upiekłam na specjalnym kamieniu, piecze się bardzo szybko i bardzo fajnie smakuje. Ale możecie także upiec ją na normalnej blaszce, będzie równie pyszna.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 3 figi
- 150 g szynki wędzonej (użyłam szynki z masarni Zawistowski)
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 150 g tartej mozzarelli
- szczypta pieprzu
- rukola
Wykonanie:
Do miseczki wlewamy ciepłą wodę - max 37 stopni i wkruszamy drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę oraz rozczyn drożdżowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy je na 2 godziny, aby wyrosło. Następnie dzielimy ciasto na dwie części. Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy każdą część na cienki placek.
Ja piekłam swoje pizze na specjalnym kamieniu, który najpierw rozgrzałam przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 230 stopni. Ułożyłam placki ciasta na dwie deseczki podsypane mąką, posmarowałam każdy z nich sosem pomidorowym, posypałam połową sera, ułożyłam kawałki cienko pokrojone szynki oraz plasterki fig. Posypałam pieprzem oraz resztą sera i zsunęłam z deski na nagrzany kamień. Piekłam 9 minut. Posypałam na koniec rukolą.
Jak nie macie takiego kamienia to rozwałkowane placki przełóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarujcie sosem, rozłóżcie połowę sera, szynkę i figi, posypcie pieprzem, pieczcie w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut, następnie posypcie resztą sera i pieczcie jeszcze 10-15 minut.
Smacznego.
Świetnie połączyłaś smaki. Twoja pizza wygląda kusząco. Chętnie wpadłabym do Ciebie Marzenko na kawałek pizzy tak przygotowanej :)
OdpowiedzUsuńKrysiu zapraszam kochana :-)
UsuńMarzenko pizza każda i o każdej porze:)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda bardzo smakowicie
Znakomita:) Wpraszam się na tę pizzę:)
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :-)
UsuńPizza wygląda rewelacyjnie! ^^
OdpowiedzUsuńale wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńObiad, kolacja, czy śniadanie co tam za różnica, ważne że pyszna :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie... figi do pizzy? ;)
OdpowiedzUsuńFigi to ja ostatnio mogłabym jeść bez przerwy! Ale na pizzy to ja ich jeszcze nigdy nie uświadczyłam. Muszę koniecznie kiedyś taką zrobić. Póki sezon na figi trwa! Pozdrawiam cieplutko :) Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńMadziu koniecznie, jest naprawdę pyszna. Pozdrawiam kochana :-)
UsuńPycha! zestawienie idealne
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę, ale takiej nie miałam okazji jeszcze spróbować chociaż połączenie figi z szynką wędzoną brzmi ciekawie. :)
OdpowiedzUsuńBeatko polecam, jest naprawdę super :-)
UsuńFigę z makiem znam. Z pasternakiem też...ale figa z szynką dojrzewającą to dopiero spotkanie dwóch wyrafinowanych smaków w jednym, prostym daniu:) Jak Ty to robisz? :)
OdpowiedzUsuńVioluś to magia :-)
UsuńPołączenia z figa jeszcze nie próbowałam, ale brzmi pysznie Marzenko. Muszę na weekend zrobić ;)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda, na dodatek te figi <3
OdpowiedzUsuńno no, pizzę to bym zjadła
OdpowiedzUsuńEwuś wpadaj :-)
UsuńPyszne połączenie, a ja tak dawno nie robiłam pizzy!
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńTaką pizzę to chętnie bym wszamała teraz ;-)
OdpowiedzUsuńFiga do szynki i to wędzonej? :D Miazga :D
OdpowiedzUsuńChyba nigdy figi nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńAgatko spróbuj koniecznie :-) świeża jest pyszna :-)
UsuńPizza wygląda po prostu wspaniale. Częstuję się :):):)
OdpowiedzUsuńściskam cieplutko kochana
Marzenko pizza rewelacyjna:) chociaż z figami jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Asiu, spróbuj kochana :-)
UsuńMniamm, wędzonej figi nie jadłam i takiej pizzy też :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńNo i po mojej diecie :P. Takiej pizzy nie można się oprzeć :D
OdpowiedzUsuńOj nie można :-)
UsuńAż jestem ciekawa smaku pizzy z figami :)
OdpowiedzUsuńświetne dodatki! skopiuję :)
OdpowiedzUsuńSmacznego kochana :-)
UsuńWow! Lubię połączenia owoców i mięsa. Fantastyczny przepis :)
OdpowiedzUsuńTak dawno nie zaglądałam na bloga, a tu widzę takie zmiany :). Serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOj tak troszku się pozmieniało, pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńMImo, że jestem po kolacji, zrobiłam się głodna Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPyszna, finezyjna i mega apetyczna pizza :D Palce lizać :D
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńPizza wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńKażda pizza u mnie w domu jest mile widziana. A ta Twoja tak pięknie wygląda <3
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś :-)
UsuńPizza wygląda rewelacyjnie! Skusiłabym się na dwa kawałeczki :)
OdpowiedzUsuńPyszna ! Uwielbiam takie cieniutkie prawie że podpłomykowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńTaką lubimy najbardziej :-)
UsuńREWELACJA :)
OdpowiedzUsuńJestem otwarta na takie dodatki jak figa!
OdpowiedzUsuńPizza z szynką od Zawistowskiego - oj, wróży to coś dobrego:) A z figa połączenie udobrucha każde podniebienie ;)
OdpowiedzUsuńDodatki super :-)Taka ja z najlepszej pizzeri Ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńNie jadłam pizzy z figą, jestem bardzo ciekawa! :)
OdpowiedzUsuńTaką pizzę to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńAle cudna:)
OdpowiedzUsuńDzięki Natalio :-)
UsuńNa pewno wypróbuję przepis:-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie; http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl
Bardzo się cieszę :-)
Usuńjeszcze takiej nie jadłam, wygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam pizzę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3
OdpowiedzUsuńEwuś oj ja też :-)
UsuńKurcze smakowicie wygląda ta pizza, że zjadłaby nawet teraz, chociaż późna już pora :)
OdpowiedzUsuńZ figami? Dla mnie coś nowego! Prawdziwa torpeda :)
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam domowej pizzy, pycha :)
OdpowiedzUsuńPizza idealna :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ;)