Ziemniaki pieczone w panierce
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego (Woj-Len)
- sól, pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki startego twardego sera - u mnie grana padano
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki, jak macie duże ziemniaki to na ćwiartki. Wrzucamy je do garnka z wodą i łyżeczką soli i podgotowujemy - tak po zagotowaniu wody około 10 minut wystarczy. Odcedzamy i odstawiamy, aby przestygły.
W miseczce mieszamy bułkę tartą z serem, odrobiną pieprzu i soli.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy lekko olejem. Każdego ziemniaka również smarujemy olejem - można to zrobić pędzelkiem lub po prostu rękami. Posmarowane ziemniaki obtaczamy w panierce i układamy na blaszce.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią.
Smacznego.
Lubię pieczone ziemniaki ale w tradycyjnej wersji bez panierki :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich ziemniaków panierowanych.
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, są pyszne :-)
Usuńuwielbiam pieczone ziemniaki, jeszcze nigdy nie próbowałam takich w panierce - fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJedno z lepszych dań świata :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się :-)
UsuńJakie ładne rumiane kartofelki :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam ziemniaczków w panierce, ale jak widzę - wiele traciłam. Wyglądają wspaniale. Na pewno są przepyszne :) i ten grana padano - mmm. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńMadziu upiecz sobie takie, zobaczysz jak wspaniale smakują :-) pozdrawiam kochana :-)
Usuńziemniaki w panierce?Chrupiący pomysł:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na ziemniaki :) takie proste, a takie pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu :-)
UsuńMarzena świetny pomysł, muszę zrobić, też lubimy ziemniaki a te gotowane już mi się znudziły :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, biorę, muszą być cudowne!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana, smacznego :-)
UsuńBardzo smacznie wyglądają Twoje ziemniaczki Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPyszne ziemniaczki,aż ślinka cieknie na ich widok :)
OdpowiedzUsuńMojemu mężowi spodobalby się ten pomysł :) naprawdę wart powtórzenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
UsuńCo za pychota! Na pewno zrobię takie!
OdpowiedzUsuńTakie w panierce muszę smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńMadziu są pyszne :-)
UsuńUwielbiam takie ziemniaczki.
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne :)))
OdpowiedzUsuńU nas takie ziemniaczki zniknęły by z talerza raz dwa :)
OdpowiedzUsuńPysznie Marzenko :)
Dziękuje Kasiu, koniecznie sobie takie zróbcie :-)
UsuńMniam pycha, my również lubimy takie zapiekane ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z panierką.
OdpowiedzUsuńTakie ziemniaki bardzo by smakowały mojemu mężowi...
Dziękuje kochana :-)
Usuńtakie ziemniaczki to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńTakie złote, apetyczne! Ziemniaczki w panierce są pyszne!
OdpowiedzUsuńpanierowanych nigdy nie robiłam, a pieczone ziemniaki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie takich w panierce :-) są naprawdę pyszne :-)
UsuńMy ziemniaki możemy jeść nawet solo (szczególnie Monika) :-P ta wersja na pewno jest przepyszna i nie mogłybyśmy się od nich oderwać<3
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Chętnie z niego skorzystam Marzenko, bo pieczone ziemniaczki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Aguś, pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńJeszcze takich nie jadłam:-) Przepis zanotowany:-)
OdpowiedzUsuńNo to już wiem co trzeba spróbować zrobić :) ciekawe czy tak samo pyszne jak pieczone z ziołami :)
OdpowiedzUsuńRównie pyszne :-)
UsuńJa bym je jadła bez żadnych dodatków
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na takie ziemniaczki:)
OdpowiedzUsuńUdanego tygodnia kochana:)
Cieszę się bardzo :-) dla ciebie również kochana miłego tygodnia :-)
UsuńW paniesce jeszcze nie jadłam, muszę próbować i to koniecznie :-)
OdpowiedzUsuńrobię je bardzo rzadko, ale znikają zawsze bardzo szybko:)
OdpowiedzUsuńja dodaje jeszcze sera żółtego:)
Ziemniaczki prezentują się przeapetycznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńUwielbiam pieczone ziemniaki! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńCzadowy pomysł! Takich panierowanych jeszcze nie piekłam.
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie takie zatem zrobić :-)
Usuńpyszności... moja rodzinka strasznie ziemniaczana:)
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo chrupiące :) Robię takie od czasu do czasu z bułką tartą.
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
UsuńMożna zwykłe ziemniaki zamienić w pyszne chrupiące mniam
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na ziemniaki:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam
OdpowiedzUsuńco jak co, ale takich ziemniaczków to ja jeszcze nigdy nie spotkałam! :)
OdpowiedzUsuńPieczone ziemniaki goszczą u mnie bardzo często, ale w panierce nie robiłam jeszcze nigdy! Cudowny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, dobrze napisane - będę tu zaglądać częściej!
OdpowiedzUsuńW panierce nie jadłam, ale jak tak na nie patrzę, to na pewno zrobię :-)))
OdpowiedzUsuńOj ja uwielbiam wszystkie specjały ziemniaczane :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne :)
Chyba jutro zrobię takie. Panierka z dodatkiem sera brzmi niezwykle kusząco.
OdpowiedzUsuńPyszne <3 Z kefirem rewelka <3
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam podobne, ale nie wyglądały tak ładnie. Trzeba będzie zrobić kolejne podejście. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń