Fasolka z klopsikami
Zapraszam :-)
Składniki:
- 300 g ugotowanej fasoli białej (ja miałaś Jaś)
- 500 ml domowego sosu pomidorowego (jak nie macie użyjcie ze sklepu)
- 100 g boczku wędzonego
- 100 g dowolnej szynki
- 12 klopsików (przepis na nie znajdziecie tutaj)
- sól, pieprz
- szczypta chili
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 2 cebule
- 200 g cukinii
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
Fasolę dzień wcześniej, wieczorem namoczyłam w wodzie. Rano wodę odlałam i ugotowałam fasolę z łyżeczką soli w szybkowarze. Możecie ją także ugotować w zwykłym garnku lub użyć fasoli z puszki.
Boczek i szynkę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i czekamy, aż puści tłuszcz, dodajemy szynkę i podsmażamy na rumiano. Boczek z szynką odkładamy na talerzyk.
Na patelnię (po smażeniu boczku i szynki) wkładamy pokrojone cebulę, dodajemy pokrojoną
w kostkę cukinię. Dodajemy następnie pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Dodajemy boczek z szynką, wyciśnięty czosnek i dodajemy sos pomidorowy, przyprawiamy do smaku.
Wkładamy ugotowaną fasolę wraz z przygotowanymi wcześniej klopsikami i dusimy jeszcze wszystko razem na małym ogniu 15 minut. Na koniec posypujemy wszystko bazylią. Całe danie przygotowałam przy pomocy mojej patelni, jest bardzo głęboka tak więc nie musiałam używać garnka.
A przepis na klopsiki skopiuje z poprzedniego postu -
- 200 g mięsa mielonego drobiowego, 300 g mięsa mielonego z szynki, sól, pieprz, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, olej do smażenia
Mięso przełożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Cebule pokroić w drobną kostkę i przesmażyć ją na patelni, dodać do mięsa.
Następnie wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą, mieszamy wszystko razem, aż składniki się dobrze połączą, na koniec dodajemy jogurt i ponownie mieszamy. Z mięsa formujemy małe kulki.
Patelnię rozgrzewamy z olejem, smażymy klopsiki na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron.
Danie na jesienną chandrę? ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiej fasolki nie jadłam. Ale zarówno klopsiki, jak i fasolkę lubię, więc podoba mi się taka propozycja. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) buziolki
UsuńPyszne i syte danie :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, to jest bardzo smaczna kombinacja. Szczerze? Nie jadłam takiego połączenia składników. Dobrze wiedzieć, że można... :)
OdpowiedzUsuńKrysiu takie połączenie jest bardziej treściwe, można dodać jeszcze makaron :-)
UsuńSmacznie,pomidorowo.
OdpowiedzUsuńOjjjj.... ale pychotka!!!
OdpowiedzUsuńściskam cieplutko kochana:)
Dziękuje :-) pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńdanie w sam raz na jesienne chłody ;)
OdpowiedzUsuńAle dobry obiad! :)
OdpowiedzUsuńoj,taki obiad na pewno poprawia humor i jak rozgrzewa:)
OdpowiedzUsuńSmaczne danie i na ta pogode w sam raz, pysznie sie prezentuje
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPyszne i syte danie:)
OdpowiedzUsuńNa taki obiad zawsze ma się ochotę :-P
OdpowiedzUsuńDoskonałe jedzonko:)
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają. Fasolka i klopsiki idealnie pasują na jesienno-zimowe dni :)
OdpowiedzUsuńJakże bym zjadła fasolkę na obiad w takie jesienne popołudnie! Już wiem, co wkrótce zrobię na obiad. Wersja z klopsikami chyba pójdzie do wypróbowania <3
OdpowiedzUsuńTa patelnia coraz bardziej mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDanie idealne na jesień. Czosnek, cebula, pomidor to moje ulubione dodatki :)
Kochana uwielbiam takie aromatyczne dania, mniam :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńDanie wyglada bardzo smakowicie :) Ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńfasolka i klopsiki, ale fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie. Przepis do zapamiętania :)
OdpowiedzUsuńFasolka to lubię :)
OdpowiedzUsuńJak ja bym pojadła takiej fasolki a nie mogę :/
OdpowiedzUsuńChętnie bym taką fasolkę zjadła :-)
OdpowiedzUsuń