Bezy kawowe


Moje pierwsze w życiu bezy, nie wiem czy idealne, ale wiem, że pyszne. Zostały mi białka z robienia ciasteczek i tak myślałam na co je zużyć. Bezy tak zrobię bezy, tylko jak. Wiem, że się ubija białka i dodaje cukier i piecze. Zadzwoniłam po pomoc do mojej babci i ona mi szybko powiedziała co i jak. Zresztą taka wiedza na szych babć i mam jest niezastąpiona. Tak więc zrobiłam bezy i dodałam do nich akcent smakowy - kawę inkę. Mniam jakie one są pyszne. Na początek zrobiłam mniejszą porcję, ale spokojnie możecie podwoić składniki.

Zapraszam :-)


Składniki:


- 2 białka
- szczypta soli
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy inki

Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodać porcjami cukier puder. Na końcu wsypać kawę inkę i wymieszać delikatnie łopatką lub łyżką.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 140 stopni, grzanie góra-dół.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać kleksy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć blaszkę a bezy przełożyć na kratkę, aby przestygły.



Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam bezy - nawet bezików :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bezy!!! Chociaż sama to piekłam tylko te z siemienia lnianego - tak z ciekawości ;) jednak te na jajkach wymiatają i kawowe są mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bezy są mega pyszne. Ja swoje zwykle bezy robiłam z cukrem kryrztał i wychodziły piękne. Do czasu aż coś zaczęło się psuć i nie wychodzą mi wcale :-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i idealne beziki :) Marzenko ja też jeszcze bezikow nie robiłam, a przy roladzie beżowej poległam więc trochę się zaraziłam do tego " ciasta".

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam :D Zrobiłabym takie w domu :D Zapisuje przepis i dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajny pomysł z dodatkiem kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie piekłam bez - przypomniałaś mi o nich:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bezy uwielbiam. A te domowe są odjazdowe. W sklepowych zawsze jakąś mąkę wyczuwam :)
    Pyszne beziki zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach! Cudowne i na pewno przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe beziki o wiele lepsze niż te kupne :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kawę inke więc te beziki na pewno by mi smakowały

    OdpowiedzUsuń
  12. Babcie są najlepsze, niezastąpione i to nie tylko jako baza przepisów kulinarnych :) Cudne beziki

    OdpowiedzUsuń
  13. kocham to mało powiedziane, za bezę dam się pokroić;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Bezy Boże kiedy ja to jadłam :) Ach chętnie bym wpadła na takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne Marzenko, porywam kilka do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Marzenko ja ostatnio robię tylko miętowe, ale kawowe też brzmią smakowicie:)
    Jak dla mnie ciasto/ciastka mają smakować ale nie musi już wyglądać jak z obrazka:)
    widać że domowe:)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  17. Bezy nie są moją najmocniejszą stroną. Raz mi wychodzą, raz nie. Twoje prezentują się wyśmienicie <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Bezy pychota 😅 wyglądają pięknie jak słoneczko zapraszając do konsumpcji 🌸!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bezy kocham pod każdą postacią. Najbardziej lubię torciki hiszpańskie, ale wersja kawowa też kusi. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam bezy, zwłaszcza jak są jeszcze świeżutki i ciągnące :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Twoje bezy wygladają przepięknie. Z kawusią i do kawusi-super:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Domowe beziki są świetne! Z dodatkiem kakao musiały mieć świetny smak:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.