Bitki ze schabu z pieczarkami
Zastanawiałam się wczoraj co zrobić na obiad, przejrzałam lodówkę i znalazłam pieczarki, które już musiały być po prostu zużyte. Pomyślałam, ze zrobię takie bitki ze schabu, takie jak robiłam zawsze moja babcia i podawała z kaszą gryczaną i buraczkami. Mniam jakie to było pyszne danie, bardzo aromatyczne i syte. Pewnie każdy z was ma takie swoje ulubione dania z lat dzieciństwa, takie jakie robiłam mama, babcia czy ciocia. Z gęstym sosem, rozgrzewające i powodujące uśmiech na twarzy. Więc ja zrobiłam takie pyszne bitki i podałam je właśnie z kaszą i buraczkami. Nie muszę wam chyba mówić jaki uśmiech miałam na twarzy po zjedzeniu takiego obiadku.
Do przygotowania tego dania użyłam mięsa, które pochodzi z hodowli Pana Sławomira Homeji. Jest to hodowla świń rasy puławskiej, które są karmione paszą bez GMO, bez dodatków genetycznie przetworzonych. Więcej informacji znajdziecie tutaj i tutaj, zachęcam poczytajcie, warto zainteresować się tym tematem.
Projekt jest w fazie wprowadzania na rynek, gotowe wyroby przygotowywane z mięsa bez GMO cieszą się zainteresowaniem, ale wszystkim zależy, aby były one w ciągłej sprzedaży. Trzeba zainteresować hodowców, aby oni również zdecydowali się na takie rozwiązanie. Takie mięso wyróżnia się jakością, nie traci swojego aromatu i ma charakterystyczny marmurkowaty wygląd. Jest kruche i bardzo soczyste, bardzo dobrze się sprawuje w obróbkach termicznych. Ja zdecydowanie wybieram taki rodzaj mięsa, wiem co jem i stawiam na jakość. Bitki ze schabu wyszły po prostu pyszne. Jeżeli znacie osoby, które mogłyby uczestniczyć w takim projekcie, to będę bardzo wdzięczna za przekazanie tematu dalej. Tutaj znajdziecie fachowe informację - http://www.wieprzowinapulawska.pl/
Zapraszam :-)
Składniki:
- 6 kotletów ze schabu (około 500 g)
- 300 g pieczarek
- 1 duży por
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- liść laurowy
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- olej koksowy do smażenia (lub inny jaki macie)
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Wykonanie:
Kotlety przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy je chwilkę na patelni na oleju kokosowym. Przekładamy ja na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki i dodajemy pokrojony w kostkę por, wrzucamy liść laurowy, ziarenka pieprzu i podsmażone mięso. Zalewamy wszystko wodą, tak aby wszystko było nią pokryte.Dodajemy jeszcze gałązki rozmarynu. Przykrywamy pokrywką i dusimy 30 minut. Następnie dodajemy sos sojowy i przyprawiamy jeszcze w razie potrzeby pieprzem i solą.
Do kubeczka wlewamy odrobinę zimnej wody i dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy. Dodajemy kilka łyżek gorącego sosu z patelni i mieszamy, wlewamy do sosu i mieszamy chwilkę, aż zgęstnieje. Jak jest taka potrzeba dolewamy wodę - przygotowujemy tak gęsty sos jaki lubimy.
Bitki podajemy z kaszą gryczaną i surówką z buraków.
Smacznego.
Schab w sosie to mój ulubiony sposób podania tego mięsa. Zawsze pyszne, soczyste i mięciutkie. Pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńMasz rację, sprawdza się w wielu wersjach :-)
Usuńuwielbiam tak przyrządzone mięso
OdpowiedzUsuńFajna , dobra sztuka mięsa zawsze mile widziana na talerzu. :)
OdpowiedzUsuńOj tak Elu :-)
UsuńBardzo to lubię.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie! :) Moja mama robi w bardzo podobny sposób :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńOj ale pycha:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Fajne :-)Kaszę bym zmieniła, bo gryczanej nie lubię, ale reszta bomba:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko dziękuje kochana :-)
Usuńbitki bardzo lubię, ale bez pieczarek:)
OdpowiedzUsuńPyszne bitki na obiad. A z kaszą i buraczkami doskonałe zestawienie :)
OdpowiedzUsuńTak najbardziej lubimy :-)
UsuńMarzenko, takie danie to piękne dla mnie wspomnienia! :)
OdpowiedzUsuńprzez takie apetyczne dania to ja nie mogę spokojnie pracować :) napatrzyłam się na zdjęcia i zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam, wpadnij :-)
UsuńNa mięsny obiad zawsze mam ochotę i do tego z dobrej jakości mięsa, pycha :)
OdpowiedzUsuńObiadek jak się patrzy :) Pyszności !
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne wygląda. Mniam Mniam 👍
OdpowiedzUsuń