Ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym


Uwielbiam ciasta marchewkowe, są bardzo aromatyczne i po prostu pyszne. Można takie ciasto upiec i po prostu posypać cukrem pudrem lub przełożyć kremem. Ja przygotowałam już taką próbną wersję ciasta świątecznego z przyprawą do piernika i kremem cynamonowym. Zainspirowałam się ciastem marchewkowym, które już kiedyś robiłam. Ciacho wyszło po prostu pyszne, koniecznie spróbujcie jak smakuje. Przepis dodaje do akcji na fb Błyskawiczne Piątki.

Zapraszam :-)

Składniki:

- 300 g startej marchewki
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 230 ml oleju słonecznikowego (Woj-Len)
- 100 g wiórek kokosowych
- 100 g posiekanych orzechów - u mnie pekan, nerkowca i migdały
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mleka w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo
- masło do posmarowania blaszki
- mąka do posypania
- cynamon do posypania

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, wszystko razem miksujemy. Dolewamy olej i dalej miksujemy, następnie dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy przyprawę do piernika, wiórki kokosowe, posiekane orzechy (dajcie jakie macie w domu) oraz startą na tarce - na małych oczkach marchewkę. Mieszamy wszystko łyżką.

Blaszkę (21x32) smarujemy masłem i wysypujemy mąką, wykładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy przez 1 godzinę, grzanie góra-dół. Ciasto musimy wystudzić.

Wystudzone ciasto musimy przekroić na pół. Przygotowujemy krem. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone, cukier, mleko w proszku i cynamon. Wszystko razem miksujemy, aż masa zgęstnieje. 

Kremem przekładamy ciasto i smarujemy wierzch. Cynamonem posypujemy również cały wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce, najlepsze jak na drugi dzień.
Smacznego.



Komentarze

  1. Marzenko pyszne ciacho upiekłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja kocham wszelkie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne,warto wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie co roku na Boże Narodzenie pojawia się ciasto marchewkowe mojej mamy, tylko krem jest na bazie kaszy manny. Ale twojego też bym spróbowała, bo ten krem cynamonowy strasznie mnie kręci do takiego korzennego ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne, bardzo podoba mi się przełożenie kremem cytrynowym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo tak, idealne ciasto na weekend. Uwielbiam marchewkowe wypieki domowe. A jeszcze z kremem - pełnia radości! Pysznie je przygotowałaś, Marzenko! Pozdrawiam cieplutko, już prawie weekendowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja juz od samego patrzenia mam na nie ochotę

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam ciasto marchewkowe, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasto marchewkowe, z takim kremem musi smakować obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. To rozumiem mała patera i specjalny kubeczek tylko dla naszej Marzenki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja również bardzo lubię marchewkowca, w takiej świątecznej wersji musi być znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis. Ciasto marchewkowe i mascarpone po porostu musi smakować rewelacyjnie :) Wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto marchewkowe to klasyk, a Twoim wykonaniu rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ciacho wygląda bardzo smakowice :D Ps. kubeczek w tle tez jest fajny ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten krem cynamonowy to narmalnie ideał do tego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto marchewkowe bardzo lubię. Krem wspaniały do takiego ciast. Całość wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto marchewkowe ma w sobie coś magicznego. Pozdrawiam i dziękuje Krysiu :-)

      Usuń
  17. Wspaniałe ciasto kochana, uwielbiam marchewkowe, zresztą ostatnio dodaję co tylko się da, marchew, buraki, dynię, szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten krem zapowiada się cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja do takiego ciasta dodaję oprócz marchewki jeszcze jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. super ciacho :) fajne urozmaicenie z kremem cynamonowym :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetne ciacho i do tego ten krem, delicje :)

    OdpowiedzUsuń
  22. pyszne ciacho, ale kubek masz rewelacyjny ;)

    OdpowiedzUsuń

  23. Jakoś nie mogę się przełamać do ciasta marchewkowego, ale kiedy patrzę na Twój wypiek przełożony pysznym kremem, to już sama nie wiem - chyba wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. bardzo pyszne ciacho! wspaniale się prezentuje więc z pewnością bym się skusiła;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie robię to ciasto na konkurs piernika

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.