Ciecierzyca w pomidorach
Bardzo lubię przygotowywać tak pyszne dania. W takim wydaniu ciecierzycę jedliśmy już kilka razy, ale jakoś tak nie zdążyłam zrobić zdjęcia, aby wam pokazać to danie. Jest pyszne, nie wymaga wiele pracy, super rozgrzewa. Taka porcja smakołyków na talerzu ucieszy nie jedno podniebienie. Ja osobiście ciecierzycę bardzo lubię, dodaje ją do sałatek, przygotowuje z niej hummus i rożne pasty, dodaje do sosów. Tym razem ciecierzyca gra główne skrzypce. Koniecznie spróbujcie ją w takim wydaniu.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 3 ząbki czosnku
- 2 pieczarki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- łyżka sosu sojowego
- szczypta chilli
- 500 ml sosu pomidorowego - u mnie domowy
- 300 g kiełbasy - u mnie kiełbasa dymiona (Hańderek)
- opcjonalnie ryż do gotowego już dania
Wykonanie:
Ciecierzyce zalewamy na noc zimną wodą, zostawiamy aby napęczniała. Następnie przepłukujemy ją na sitku pod wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy ją wodą - 1 porcja ciecierzycy i 4 porcje wody. Wodę solimy. Gotujemy 40 minut, czas zawsze jest podany na opakowaniu.
Paprykę kroimy w większą kostkę, czosnek także, pieczarki w plasterki. Kiełbasę kroimy na pół i na plasterki.
Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pieczarki, podsmażamy je z odrobiną soli, jak już będą gotowe dodajemy paprykę i czosnek. Wlewamy ocet balsamiczny i sos pomidorowy. Przykrywamy pokrywką i dusimy chwilkę, następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę i jeszcze wszystko razem dusimy 20 minut.
Kiełbasę podsmażamy na patelni i na koniec dodajemy do ciecierzycy, przyprawiamy do smaku, dodajemy sos sojowy, chilli, sól, pieprz. Moja ciecierzyca jest lekko pikantna, ale jak nie lubicie takich smaków to pomińcie chilli.
Ja moją ciecierzycę podałam jeszcze dodatkowo z ryżem. Całość stworzyła bardzo pyszne danie.
Smacznego.
moja siostra byłaby zachwycona takim daniem, muszę jej dać przepis;)
OdpowiedzUsuńIdealny posiłek na jesienne dni. Pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńPrzyda mi się ten przepis na zimę! :)
OdpowiedzUsuńPyszna i rozgrzewająca!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie ale tylko z czerwoną papryką, większą ilością pieczarek i czasem dodaje groszek mrożony :)
OdpowiedzUsuńJaka pyszna propozycja. Bardzo lubię ciecierzycę. W wersji z pomidorkami jeszcze nie jadłam. Super. Ciekawa jestem temu smaczku. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie! Akurat mam sporo ciecierzycy w domu i już będę wiedziała, co z nią zrobić :)
OdpowiedzUsuńWypadałoby kiedyś spróbować ciecierzycy :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciecierzycę, za to ile możliwości daje. Twoje danie tylko to potwierdza. Zapraszam serdecznie do akcji 12 potraw na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńMarzenko przepyszne danie :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się ten Twój pomysł podoba :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję, ale chyba z ciecierzycą z puszki. Trochę jestem wygodnicka :)
OdpowiedzUsuńO super przepis! ja też uwielbiam ciecierzycę. Chociaż znam się z nią dopiero od zeszłego roku to bardzo ja polubiłam,pasty zupy i różności inne są pycha :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania, bardzo fajnie się komponują z ryżem i kaszą :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne i zdrowe danie, a dodatkowo jak zawsze kusi swoim wyglądem. Cieszę się, że coraz częściej można odnaleźć tak fajne przepisy z wykorzystaniem ciecierzycy. Bardzo cenię ją za właściwości zdrowotne.
OdpowiedzUsuńKochana, chętnie zrobię, bo pyszności serwujesz Marzenko :)
OdpowiedzUsuńMusze taka zrobić bo wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj miałam bardzo podobne obiadowe danie, pycha!
OdpowiedzUsuńMarzenko pyszne danie, aż zgłodniałam od patrzenia ;)))
OdpowiedzUsuńCiecierzyca w tej wersji bardzo mi odpowiada - pyszności : )
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ciecierzycę w takim wydaniu <3
OdpowiedzUsuńrównież bardzo lubię ciecierzycę :) ciekawa propozycja! :)
OdpowiedzUsuń