Kotlety mielone z dodatkiem śmietany


Zapraszam was dzisiaj na pyszne, małe kotleciki. Ostatnio dodawałyśmy śmietanę do mielonego na warsztatach, i ja teraz dodałam. Uwielbiam je przygotowywać a potem wykorzystywać do różnych dań. Super pasują do sosów, jako dodatek do zup, na kanapki lub po prostu jako danie obiadowe z dodatkiem surówki lub ziemniaków. Świetnie się sprawdzają również na imprezach lub spotkaniach z przyjaciółmi. Ja zawsze przygotowuje większą ilość i część mrożę na potem. 

Do przygotowania tego dania użyłam mięs, które pochodzą z hodowli Pana Sławomira Homeji. Jest to hodowla świń rasy puławskiej, które są karmione paszą bez GMO, bez dodatków genetycznie przetworzonych. Więcej informacji znajdziecie tutaj i tutaj, zachęcam poczytajcie, warto zainteresować się tym tematem. 

Projekt jest w fazie wprowadzania na rynek, gotowe wyroby przygotowywane z mięsa bez GMO cieszą się zainteresowaniem, ale wszystkim zależy, aby były one w ciągłej sprzedaży. Trzeba zainteresować hodowców, aby oni również zdecydowali się na takie rozwiązanie. Takie mięso wyróżnia się jakością, nie traci swojego aromatu i ma charakterystyczny marmurkowaty wygląd. Jest kruche i bardzo soczyste, bardzo dobrze się sprawuje w obróbkach termicznych. Ja zdecydowanie wybieram taki rodzaj mięsa, wiem co jem i stawiam na jakość. Kotlety mielone wyszły po prostu pyszne. Jeżeli znacie osoby, które mogłyby uczestniczyć w takim projekcie, to będę bardzo wdzięczna za przekazanie tematu dalej. Tutaj znajdziecie fachowe informację - http://www.wieprzowinapulawska.pl/



Składniki:

- 300 g łopatki wieprzowej
- 200 g karkówki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz
- łyżka majeranku

Wykonanie:

Mięso mielimy i wkładamy do miski, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz oraz majeranek. Dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko. Następnie wyrabiamy mięso dłońmi około 5 minut, musimy je dobrze wymieszać. Im dłużej będziemy je wyrabiać tym kotlety będą smaczniejsze, tak więc poświęćmy im nieco czasu.

Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe kotleciki i smażymy je na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron. Takie kotlety możemy wykorzystać do zupy, do sosu, podać z ziemniakami i surówką czy buraczkami. 
Smacznego.




Komentarze

  1. Takich ze śmietaną jeszcze nie jadłam. Muszą być pyszne:) Bardzo podoba mi się zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo kochana, spróbuj bo są naprawdę pyszne :-)

      Usuń
  2. Znam ten rodzaj świni, mięso rzeczywiście jest inne w smaku i wygladzie, kruche, soczyste. Pyszne kotlety przygotowalas Marzenko 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Szalejesz z mielonym Marzenko, każde to inne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko masz dużo racji w tym co piszesz. Trzeba kupować sprawdzone produkty. Ja zawsze kupuję w jednym sklepiku i wiem, że dostanę świeże smaczne mięso.
    Co do kotlecików, to nie dodawałam śmietany, dodaję natomiast trochę wody mineralnej, ale następnym razem spróbuję Twojego patentu. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj Krysiu, naprawdę warto. Ja również przesyłam serdeczne pozdrowienia :-)

      Usuń
  5. Duży plus za brak dodatku i panierki z bułki tartej oraz mam nadzieję, że smażone na smalcu? Wyglądają apetycznie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentują się świetnie, a dodatek śmietany mnie zaintrygował ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne kotleciki, dobre mięso to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. do tego makaron i pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Staram się zawsze kupować sprawdzone produkty, co do których jestem pewna, że są dobre jakościowo i się nie zawiodę. Takich mielonych z dodatkiem śmietany jeszcze nie robiłam, ale wyglądają przepysznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To prawda, że dobre mięso to podstawa. Kotleciki wyglądają znakomicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super kotleciki! Muszę takie zrobić z dodatkiem śmietany :)

    OdpowiedzUsuń
  12. no to mnie zaskoczyłaś :)
    doaję wodę mineralną, ale nie słyszałam o śmietanie- muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszą smakować wyśmienicie! Wracając do mięsa jestem zwolenniczką naturalnych produktów. Korzystając z tego, że mieszkam na wsi i znam lokalnych rolników, którzy hodują zwierzaki na własny użytek, mam dostęp do swojskich jajek, drobiu, wieprzowiny, białego sera nienawożonych ziemniaków i masy świeżych warzyw z własnego ogródka. Jajka od kur karmionych pszenicą i tym co znajdą :) są nieporównywalnie lepsze od tych ze sklepu. Surowe, swojskie mięso ma zupełnie inny zapach i konsystencję niż to nastrzykiwane kupione w sklepie. Dlatego staram się gotować sezonowo, z akurat dostępnych składników. Zauważyłam ostatnio, że zmienia się świadomość wśród klientów i pojawiają się niechemiczne produkty. Popieram projekt i trzymam kciuki, żeby odniósł sukces!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak nasza świadomość na szczęście wzrasta i interesujemy się produktami. Dziękuje kochana i ja też mam nadzieję, że wszystko się uda :-)

      Usuń
  14. Dobre mięso to podstawa. Pyszne pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z dużą michą warzyw chętnie byśmy je zjadły :-D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ze śmietana koniecznie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nigdy nie dodawałam śmietany do kotletów, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie znałam przepisu na mielone ze śmietaną:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzięki śmietanie będą bardziej miękkie i delikatne, czasem dodaje też wodę letnią

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.