Tarta z kapustą i szynką
Bardzo lubię przygotowywać różnego rodzaju tarty, zarówno wytrawne jak i słodkie. Są po prostu pyszne i dają wiele możliwości. Możemy do nich dodać to co akurat mamy w lodówce, co lubimy i na co właśnie mamy ochotę. Ja przygotowałam tartę z kapustą, szynką i pieczarkami, wyszła wspaniała w smaku. Taką tartę możecie przygotować również na świąteczny stół, jestem pewna, że będzie smakowała.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
farsz
- 180 g szynki wędzonej - (użyłam produktu z Zakładów Mięsnych Henryk Kania linia Maestro)
- 3 łyżki posiekanego pora
- 350 g pieczarek
- 250 g kapusty
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz
- łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:
Ciasto - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło - dodajcie dobre masło, szybko zagniatamy. Dodajemy jajko rozbełtane widelcem z jogurtem, przekładamy do mąki ze szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Ciasto chowamy na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Dodajemy por i poszatkowaną kapustę, wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
Szynkę kroimy w grubsze plastry, potem na kawałki - słupki i podsmażamy. Dodajemy do kapusty, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz przekładamy do miski i dodajemy jajka wymieszane z jogurtem i mieszamy, wsypujemy 100 g żółtego sera i ponownie mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki, przygotowujemy formę do tarty i smarujemy ją masłem, rozprowadzamy dłońmi ciasto na całej powierzchni formy wraz z bokami. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy 15 minut, następnie ciasto wyciągamy i odstawiamy, aby przestygła. Wykładamy masę i posypujemy resztą startego sera żółtego.
Pieczemy jeszcze 40 minut, temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy tartę i zostawiamy ją na 10 minut, aby odpoczęła i możemy podawać.
Smacznego.
Wspaniały pomysł na wspaniałą tartę. Lubię takie na wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda - osobiście pominęłabym szynkę i zrobiłą w wersji wege ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Śliczny talerzyk :)
OdpowiedzUsuńjaka pyszna:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna tart! Takiej jeszcze nie jadłam, a brzmi wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda jak luksusowa zapiekanka.
OdpowiedzUsuńJestem na TAK.
Maruda
Pięknie się prezentuje. Ach, jak ja mam ochotę na takie pyszności właśnie teraz. Chcę dziś taki obiad, a nie zanosi się na to... Pozdrawiam. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta, i idealnie wpasowuje się w klimat świąt:)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie przygotowałaś Marzenko!
OdpowiedzUsuńWygląda tak wyśmienicie, że nie sposób się oprzeć zrobieniu jej. W dodatku moje ulubione połączenia smakowe :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda Marzenko :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie się prezentuje, ja też kocham tarty za ich wielofunkcyjność w nadziewaniu :)
OdpowiedzUsuńPyszna wytrawna tarta :) Prezentuje się znakomicie i myślę, że byłaby ciekawym daniem świątecznym :)
OdpowiedzUsuńAle by się jadło, pyszności :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, przepyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńSuper tarta, taką wytrawną bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńSycąca i taka idealne nawet na obiadek.
Bardzo lubię takie dania. Pyszny farsz, a tarta bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na tartę. :-) Super! :-)
OdpowiedzUsuńTo musiała być pyszna tarta :)
OdpowiedzUsuńTaką tartę to ja bym bardzo chętnie przytuliła..
OdpowiedzUsuńMmmmm...
wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńporywam kawałek:)
Jakie to pysznie zapieczone <3 :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tarty z kapustą. Muszę ten przepis wykorzystać na obiad dla mojej rodziny!
OdpowiedzUsuńTarta na bogato, musi być pyszna :D
OdpowiedzUsuńsuper tarta :) wspaniała na obiadek :)
OdpowiedzUsuń