Warsztaty świąteczne z Sokołowem i Kukbukiem



Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w świątecznych warsztatach z Sokołowem i Kukbukiem. Warsztaty odbyły się w bardzo malowniczym, wręcz bajkowym miejscu w Akademii Smaku Sokołów w Woli Suchożeberskiej. 
Po przybyciu na miejsce przywitała nas świąteczna atmosfera, ubrana choinka, pięknie przystrojony stół oraz małe przystawki dla zgłodniałych podróżników. Warsztaty prowadził Maciej Nowicki - szef kuchni w Muzeum Pałacu Jana III Sobieskiego w Wilanowie a część praktyczną wspierał Dominik Moskalenko - szef kuchni Sokołów. Wracaliśmy w rozmowach do tradycji świątecznych, do naszych polskich dań, do starych przepisów. Zresztą całe menu było właśnie przygotowane zgodnie z autentycznymi, staropolskimi przepisami świątecznymi.















Po miłym i ciekawym wstępnie podzieliliśmy się na grupy i zaczęło się gotowanie. Byłam w swoim żywiole, mogłam robić to co kocham czyli gotować i to dużo. Cały czas miałyśmy zajęte ręce. Ja razem z Anią i Moniką robiłyśmy wspaniałą zupę - Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi. Zaskoczył mnie jej smak bardzo pozytywnie, tak bardzo, że niedługo pojawi się ona na moim blogu w całej okazałości. Pomagałyśmy również przygotować deser - Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami. Deser wspaniały, po prostu skradł moje serce. Zresztą wszystkie dania były pyszne i ciekawe. 











Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi




 Wołowina z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem


 Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami

Czarna kiszka z cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej


Spędziłam naprawdę wspaniałe chwile w bardzo miłym towarzystwie, najadłam się do syta pysznych dań i upewniłam się, że warto wracać do starych, sprawdzonych przepisów. Spotkałam się ze znajomymi blogerkami i poznałam nowe osoby. Bardzo dziękuje, że mogłam uczestniczyć w tak fantastycznych warsztatach.
Zdjęcia wstawiłam dzięki uprzejmości organizatorów.



Komentarze

  1. Cieszę się że tak miło spędziłaś czas i oby więcej takich spotkań ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajne warsztaty, czekam na przepis na zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne warsztaty. Super, że miałaś okazję brać w nich udział. Zawsze to jakaś przygoda, poznanie nowych ludzi, nowości. Ekstra! A jakie tam piękne dekoracje... Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko,
    te warsztaty i zupę zapamiętamy na długo!
    Miło było razem gotować.

    OdpowiedzUsuń
  5. I zapachniało świętami :) Niezła imprezka z wyprzedzeniem, pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczne zdjęcia, te kasztany ... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Spotkanie pełne inspiracji :) Smakowite potrawy wyczarowaliście :}

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.