Bułeczki śniadaniowe z pestkami dyni


Zapraszam was na pyszne bułeczki śniadaniowe z pestkami dyni. Bułki są przygotowane
z zaczynu drożdżowego, są naprawdę łatwe do zrobienia, więc polecam je każdemu. A jak smakują, mniam mówię wam. Normalnie pychotki. Rewelacja z samym masłem lub domowym dżemem. Podobne bułeczki znajdziecie tutaj, były moją inspiracją. Uwielbiam piec domowe pieczywo, chleb czy bułki. Naprawdę fajnie jest móc zjeść takie pyszności na śniadanie
w rodzinnym gronie, a potem usiąść z kawą w ręku przy ulubionej książce

Zapraszam :-)


Składniki:

zaczyn
- 40 g świeżych drożdży
- 130 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej

ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 110 g mąki żytnej typ 720
- 150 g pestek dyni (Woj-Len)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 250 ml ciepłej wody
- cały wyrośnięty zaczyn drożdżowy

- rozbełtane jajko do posmarowania bułek

Wykonanie:

do miseczki wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i wrzucamy drożdże, cukier i mąkę. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól, wodę i miękkie masło. Dodajemy pestki dyni
i cały zaczyn. Wyrabiamy ciasto rękami lub za pomocą miksera z hakiem.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosło na 2 godziny.

Po tym czasie przekładamy ciasto na blat podsypany mąką, lekko zagniatamy. Z ciasta odrywamy po kawałku formując bułki - mi wyszło 10 sztuk. Układamy je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 40 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, grzanie góra-dół, bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy 25 minut i następnie przekładamy je na kratkę, aby wystygły.
Super smakują na śniadanie z masłem i domowym dżemem lub ulubioną wędliną czy serami.
Smacznego.




Komentarze

  1. przepis wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę jedną...lubię takie bułeczki z pestkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie buleczki lubię z twarożkiem i miodem pychotaaaaa🌸

      Usuń
  3. Bardzo zdrowe i apetyczne! Idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać, że pestek nie szczędziłaś :D Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Śniadanie z takimi bułeczkami byłoby pyszną ucztą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają obłędnie :)
    na śniadanko idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale nadziane bułki ;) a tak serio super bułeczki! U mnie razowiec rośnie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam taką ilość ziaren w pieczywie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba mnie przekonałaś Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne muszą być, no i jak dużo tych pestek dyni w środku.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne bułeczki. Jak zawsze pyszne pieczywo u Ciebie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe bułeczki muszą być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zwykle wspaniałe. Takie bułeczki z pestkami dyni należą do moich ulubionych. Na śniadanko jak znalazł. Najlepsze pod słońcem. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne są takie domowe bułeczki, ja jak zawsze kupuję, to tylko z dynią, uwielbiam je :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Marzenko, twoja rodzina to ma z Tobą dobrze, jeśli dostają rano takie świeżutkie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Upiekłam dziś te bułeczki. Zapowiadały się pysznie i takie są, więc polecam :). Marzenko, dziękuję za przepis :). Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę kochana :-) i dziękuje :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.