Bułeczki śniadaniowe z pestkami dyni
Zapraszam was na pyszne bułeczki śniadaniowe z pestkami dyni. Bułki są przygotowane
z zaczynu drożdżowego, są naprawdę łatwe do zrobienia, więc polecam je każdemu. A jak smakują, mniam mówię wam. Normalnie pychotki. Rewelacja z samym masłem lub domowym dżemem. Podobne bułeczki znajdziecie tutaj, były moją inspiracją. Uwielbiam piec domowe pieczywo, chleb czy bułki. Naprawdę fajnie jest móc zjeść takie pyszności na śniadanie
w rodzinnym gronie, a potem usiąść z kawą w ręku przy ulubionej książce.
z zaczynu drożdżowego, są naprawdę łatwe do zrobienia, więc polecam je każdemu. A jak smakują, mniam mówię wam. Normalnie pychotki. Rewelacja z samym masłem lub domowym dżemem. Podobne bułeczki znajdziecie tutaj, były moją inspiracją. Uwielbiam piec domowe pieczywo, chleb czy bułki. Naprawdę fajnie jest móc zjeść takie pyszności na śniadanie
w rodzinnym gronie, a potem usiąść z kawą w ręku przy ulubionej książce.
Zapraszam :-)
Składniki:
zaczyn
- 40 g świeżych drożdży
- 130 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 110 g mąki żytnej typ 720
- 150 g pestek dyni (Woj-Len)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 250 ml ciepłej wody
- cały wyrośnięty zaczyn drożdżowy
- rozbełtane jajko do posmarowania bułek
Wykonanie:
do miseczki wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i wrzucamy drożdże, cukier i mąkę. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól, wodę i miękkie masło. Dodajemy pestki dyni
i cały zaczyn. Wyrabiamy ciasto rękami lub za pomocą miksera z hakiem.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosło na 2 godziny.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blat podsypany mąką, lekko zagniatamy. Z ciasta odrywamy po kawałku formując bułki - mi wyszło 10 sztuk. Układamy je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 40 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, grzanie góra-dół, bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy 25 minut i następnie przekładamy je na kratkę, aby wystygły.
Super smakują na śniadanie z masłem i domowym dżemem lub ulubioną wędliną czy serami.
Smacznego.
przepis wypróbuję
OdpowiedzUsuńZjadłabym z powidłami:)
OdpowiedzUsuńMniam :-)
Usuńile dyni, pychota:)
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną...lubię takie bułeczki z pestkami.
OdpowiedzUsuńTakie buleczki lubię z twarożkiem i miodem pychotaaaaa🌸
UsuńBardzo zdrowe i apetyczne! Idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńAguś wyszły pyszne i szybko zniknęły :-)
UsuńIle pestek ♥
OdpowiedzUsuńWidać, że pestek nie szczędziłaś :D Pycha :D
OdpowiedzUsuńMój Junior je uwielbia :-)
UsuńŚniadanie z takimi bułeczkami byłoby pyszną ucztą :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńna śniadanko idealne :)
Dziękuje kochana :-)
UsuńAle nadziane bułki ;) a tak serio super bułeczki! U mnie razowiec rośnie...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki:)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :-)
Usuńsuper bułeczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką ilość ziaren w pieczywie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe:)
OdpowiedzUsuńChyba mnie przekonałaś Marzenko!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne muszą być, no i jak dużo tych pestek dyni w środku.
OdpowiedzUsuńPyszności porywam 2 :-)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki. Jak zawsze pyszne pieczywo u Ciebie Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDomowe bułeczki muszą być pycha!
OdpowiedzUsuńJak zwykle wspaniałe. Takie bułeczki z pestkami dyni należą do moich ulubionych. Na śniadanko jak znalazł. Najlepsze pod słońcem. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńPyszne są takie domowe bułeczki, ja jak zawsze kupuję, to tylko z dynią, uwielbiam je :). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMarzenko, twoja rodzina to ma z Tobą dobrze, jeśli dostają rano takie świeżutkie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam dziś te bułeczki. Zapowiadały się pysznie i takie są, więc polecam :). Marzenko, dziękuję za przepis :). Pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę kochana :-) i dziękuje :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńUwielbiam takie☺
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuń