Filet z kurczaka w szynce
Bardzo lubię połączenie mozzarelli z suszonymi pomidorami, dodaje do tego jeszcze smak szynki parmeńskiej. Całość tworzy niezwykły aromat i smak. Robię często sałatki z takimi dodatkami, ale dzisiaj mam dla was inną propozycję. Mięsną, obiadową. Filet z kurczaka z pysznym nadzieniem otulony aromatem. Takie danie super się sprawdzi na świąteczny obiad czy też z apetytem do zjedzenia po prostu na codzienny posiłek.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 8 pomidorków suszonych z zalewy olejowej
- kulka mozzarelli
- sól, pieprz
- 8 plastrów szynki dojrzewającej - użyłam Serrano marki Premieur
- kilka listków bazylii
- kilka pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
Filety z kurczaka naciąć wzdłuż tak, aby nie rozcinać ich do końca, ma powstać kieszonka. Przyprawić solą i pieprzem. Na środku każdego kawałka ułożyć po dwa pomidorki, kawałek mozzarelli i bazylię. Zamknąć i zawinąć w szynkę - po 2 plastry, jak roladę.
Roladki ułożyć w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Wstawić do nagrzanego piekarnika - temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół i piec pod przykryciem przez 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut, aż szynka się ładnie zarumieni i mięso będzie upieczone. Można pod koniec pieczenia włączyć funkcję termoobiegu.
Podawać z ulubioną surówką, ziemniakami czy ryżem.
Smacznego.
Wygląda przesmacznie. :-)
OdpowiedzUsuńNic tylko siadać do stołu i pałaszować ten pyszny filecik :)
OdpowiedzUsuńWyszedł smakowity Małgosiu, polecam :-)
UsuńMniam! Apetyczne mięsko. Bogactwo smaków :)
OdpowiedzUsuńjaki fajny pomysł na kurczaka:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne Marzenko!
OdpowiedzUsuńDziękuje Aniu :-)
UsuńAle smakowita propozycja. Lubię różne inspiracje w kwestii drobiu. Filety z kurczaka to bardzo popularne mięso i fajnie znać wiele sposobów na jego różne odsłony smakowe :) Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze pyszności. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńOjej, myślę o świętach dlatego w pierwszej chwili przeczytałam filet z karpia w szynce :) Twoje danie bardzo mi się podoba, pasowałoby na świąteczny obiad :)
OdpowiedzUsuńHihi Madziu, a danie super smakuje i polecam na świąteczny stół :-)
UsuńBardzo ładne i aromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis! A jak smakowicie ten kurczak się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam :-)
UsuńWczoraj robiłam podobnie, ale indyka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten sposób przyrządzania filetu z kurczaka :) Dzięki szynce jest taki soczysty :)
OdpowiedzUsuńTak wychodzi bardzo soczysty :-)
UsuńPysznie nadziany kawałek mięska :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
Usuń..ale rarytasik mięsny :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńwspaniała roladki. ostatnio robiłam podobne tylko z serem i szynką. pyszności
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńDoskonale roladki Uwielbiam takie mięsne cudenka
OdpowiedzUsuńidealne na świąteczny obiad :)
OdpowiedzUsuńTak będą się super prezentować :-)
UsuńPysznie jest to wykombinowane :-D
OdpowiedzUsuńMięso w postaci roladek uwielbiam! Takie połączenie bardzo mi się podoba. Świetny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńmniam :) takie połączenie to ja lubię! :)
OdpowiedzUsuńJest pysznie :-)
UsuńŚwietny przepis, jak ja uwielbiam takiego kurczaka na obiad.
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko☺
OdpowiedzUsuń