Pierogi z łososiem
Mam dla was jeszcze jedną propozycję na świąteczny stół, pierogi z łososiem. Takie pierogi robiliśmy na świątecznych warsztatach z Galeo i tak mi posmakowały, że postanowiłam je zrobić także na święta. Są naprawdę pyszne, ja zrobiłam porcję i schowałam je do zamrażalnika. Wam też je polecam do spróbowania.
Zapraszam :-)
Składniki:
farsz
- 400 g łososia - filet
- 300 g białej kapusty
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- łyżka oleju
- sól, pieprz
ciasto
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
Wykonanie:
Farsz - kapustę drobno poszatkować, pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Przykryć pokrywką i dusić kilka minut. Następnie przyprawić solą i pieprzem i odparować jak jest taka potrzeba. Na koniec dodać pokrojonego w małą kostkę łososia i chwilkę jeszcze przesmażyć. Na końcu jeszcze doprawić.
Ciasto - ziemniaki ugotować, następnie od razu jak są gorące utłuc je tłuczkiem i wystudzić. Jak będą zimne dodać rozbełtane jajka i mąkę, wymieszać rękami. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto i ponownie je zagnieść lekko podsypując mąką. Podzielić na części, rozwałkować i szklanką wykrawać koła.
Na każde koło wyłożyć łyżeczką farsz i brzeg posmarować wodą, zlepić. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, ja dodatkowo dodaje jeszcze do wody łyżkę oliwy, gotujemy około 5 minut od wypłynięcia pierogów. Pierogi układamy na talerzach. Ja zamroziłam w woreczkach na święta.
Smacznego.
Ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńjakie fajne nadzienie;) i to ciasto ziemniaczane, mniam:)
OdpowiedzUsuńA z czym najlepiej podawać te pierogi??
OdpowiedzUsuńSmakują same takie z wody, można je podsmażyć na maśle :-)
Usuńuwielbiam pierogi ale z łososiem jeszcze nie jadłam,
OdpowiedzUsuńprzepis zapisany do wypróbowania:)
Renatko polecam, są naprawdę pyszne :-)
UsuńOdważny zestaw składników. Ja chyba bym się nie odważyła podać takich pierogów, moim tradycjonaliści pogoniliby mnie z domu ;)
OdpowiedzUsuńKochana a u nas ciągle szukamy nowości, będą oczywiście także tradycyjne z kapustą i grzybami :-)
UsuńU nas w domu, to tylko ja chętnie wyprobowuję nowości, a pozostała trójeczka tylko to co znają zjedzą, a pierogi to już musowo " tradycyjne ":)
UsuńMiłego wieczoru :)
Oj pyszne były te pierożki:-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny pomysł, a na Wigilię jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńMarzenko bardzo ciekawy pomysł na pierożki nam podałaś. Może łosoś w pierogach będzie mi smakował ?Bo na razie za nim nie przepadam.
OdpowiedzUsuńA ja go bardzo lubię, Małgosiu spróbuj :-)
UsuńFajny pomysł. :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna wersja pierogów :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńJa już od dawna czaję się, aby zrobić pierogi z łososiem. Fajne ciasto zrobiłaś :)Muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńAguś spróbuj, są naprawdę pyszne :-)
UsuńMarzenko, bardzo apetycznie wyglądają te Twoje pierożki. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńAle pysznie wyglądają.. częstuję się :-)
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie tym przepisem Marzenko. Wspaniałe pierogi. Może i ja takie zrobię na święta.... :)
OdpowiedzUsuńTakich pierogów jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe :) Pyszne pierożki. Lubię łososia. Dla mnie to nowość, ale bardzo apetyczna i kusząca. Pięknie podane dodatkowo. Piszę się na te pyszności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
To jest genialny pomysł! Pierogi z łososiem muszą smakować rewelacyjnie! Myślę, że cała rodzinka byłaby nimi zachwycona :)
OdpowiedzUsuńPierogów w takim wydaniu jeszcze nie widziałam. Jestem bardzo ciekawa ich smaku:D
OdpowiedzUsuńTakich pierogów jeszcze nie jadłyśmy a na pewno są przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na ten farsz.
OdpowiedzUsuńCiekawy farsz - generalnie chyba jeszcze nie jadam pierogów z rybą :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, napisz jak zamrażasz pierogi.Jak długo należy je gotować po rozmrożeniu?
OdpowiedzUsuńZofia