Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami
Kochani zbliżają się święta i czas pomyśleć o daniach, które przygotujemy na świąteczny stół. Ja mam dla was pyszny pomysł na pierogi, nadziane ziemniakami z suszonymi pomidorami. Taka odmiana od pierogów z kapustą i grzybami. Te pierożki bardzo szybko się robi i są bardzo łatwe, dodatek ugotowanych ziemniaków do ciasta sprawia, że wałkujemy je bez problemu a ciasto po ugotowaniu jest miękkie. A farsz po prostu mniam. Przepis dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki - który teraz jest przedświąteczny.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- kawałek pory
- 200 g cukinii (waga po obraniu i wypestkowaniu)
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- szczypta chili
- 8 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką koła, robimy tak, aż całe ciasto nam się skończy.
Farsz - ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy chili. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz por. Na koniec dodajemy obraną i startą na tarce (duże oczka) cukinię i wszystko razem dusimy.
Dodajemy warzywa do ziemniaków, wrzucamy drobno posiekane pomidory, bazylię, mieszamy
i jeszcze doprawiamy do smaku.
Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą
i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione zagotowujemy w dużym garnku wodęz łyżką soli i łyżką oleju. Gotujemy porcjami pierogi, od wypłynięcia około 5 minut. Wyławiamy pierożki na talerze. Ja pierożki podsmażyłam na oleju kokosowym i podałam na obiad.
Smacznego.
Takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :-)
Usuńjakie pyszne nadzienie :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś :-)
UsuńPodoba mi się ta zrumieniona skórka :))
OdpowiedzUsuńMarzenko, świetny pomysł. Ziemniaczki i suszone pomidorki stanowią pyszny, zgrany duecik. Nietypowe połączenie, ale na pewno jest pyszne. Często takie niebanalne propozycje okazują się strzałem w 10! :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie. Miłego weekendu. Megly (megly.pl) :)
Dziękuje kochana :-) miłego weekendu :-)
Usuńwyglądają obłędnie, takie przesmażone lubimy najbardziej
OdpowiedzUsuńTak dziewczyny, takie smakują najlepiej :-)
UsuńPyszne, bardzo często robię farsz z ziemniaków, soli, pieprzu i cebulki, ale do ciasta pierogowego nie dawałam nigdy ziemniaków. Zaintrygowałaś mnie.
OdpowiedzUsuńPyszne z suszonymi pomidorkami ... mniamm :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu :-)
UsuńKoniecznie spróbuje, uwielbiam pierogi !
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na nadzianie pierogów ziemniakami. Super przepis na święta, którym można zaskoczyć rodzinę. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) wyszły naprawdę super w smaku :-)
UsuńTakich jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na nadzienie. Chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńBardzo ciekawe nadzienie. Ja jutro też lepię pierogi :)
OdpowiedzUsuńŚwietne pierogi. wyglądają smacznie. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aniu :-)
UsuńTo ja poproszę choć ze cztery takie rarytasy :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana, smacznego :-)
UsuńTakich pierożków jeszcze nie próbowałam, ale prezentują się smakowicie :))
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne! Uwielbiam suszone pomidory ;)
OdpowiedzUsuńSą i to bardzo :-)
UsuńOm om, muszą być mega!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku na pierogi, dobrze że niedługo Wigilia ;-)
OdpowiedzUsuńJa ponownie jutro lepię pierożki :-)
UsuńPyszne pierożki Marzenko , fajny pomysł z pomidorami :)
OdpowiedzUsuńJak one pysznie przysmażone <3
OdpowiedzUsuńTakie smakują najlepiej :-)
UsuńPrzyznam ze nie znalam takiej wersji i mysle ze jest godna uwagi Lubie takie miksy smakowe
OdpowiedzUsuńAle pomysłowe, na pewno smaczne ;) Pozdrawiam serdecznie Marzenko ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aguś, oj pyszne wyszły bardzo. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńTo nadzienie bardzo do mnie przemawia:) Pycha!
OdpowiedzUsuńcieplutko ściskam:)
Bardzo ciekawy pomysł na farsz, fajna odmiana :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńKupiłaś mnie tym farszem:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńMarzenko, wspaniały pomysł na zupełnie inne pierogi. Chętnie skorzystam z tego przepisu, bo ciekawi mnie smak tych pierożków. Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńKrysiu polecam, jest naprawdę pyszny. Miłego weekendu kochana :-)
UsuńI ciasto i farsz mnie bardzo intryguje. Oj chętnie bym akie zjadła :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko zapraszam, jutro lepię kolejną porcję :-)
UsuńBardzo ciekawy przepis. Pierożki są zapewne pyszne!
OdpowiedzUsuńAguś wyszły po prostu wspaniałe :-)
UsuńNie spotkałam się jeszcze z takim farszem, bardzo ciekawy pomysł :D
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) zapewniam jest pysznie :-)
UsuńTakich pierożków jeszcze nie znałam. Muszę wypróbować ten przepis. Wyglądają cudownie:-)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńBardzo fajny farsz :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na pierożki :-)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy farsz :)
OdpowiedzUsuńNa pewno by mi smakowały ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja! :-)
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie robiłam; pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuń