Placki z jabłkami i cynamonem
Częstuję dzisiaj pysznymi plackami z jabłkami i cynamonem, mamy grudzień, więc udzieliła mi się przedświąteczna atmosfera. Nawet już wczoraj wyciągnęłam dwie ozdoby świąteczne, będę tak powoli je odkopywać, aby mój mąż nie doznał szoku jak je wszystkie w pokojach rozstawię. Mam też gotowy list do Mikołaja, marzą mi się książki kulinarne, wiem, wiem mam ich sporo, ale ciągle znajduje coś interesującego dla siebie. Znalazłam świetną książkę dotyczącą pieczenia chleba i mam zamiar przetestować wszystkie przepisy.
Takie placuszki zrobiłam wczoraj wieczorem na kolację, dodałam jabłka, cynamon i przyprawę do piernika, udekorowałam mrożonymi borówkami amerykańskimi. Wyszły po prostu pyszne, część spakowałam do lodówki i zabrałam dzisiaj do pracy. Będą na drugie śniadanie.
Przepis dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki, zachęcam was do dodawania przepisów i do korzystania z pomysłów na szybkie dania.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 jajka
- 5 łyżeczek cukru trzcinowego
- 300 g jogurtu naturalnego
- 180 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 300 g startych jabłek
- olej kokosowy do smażenia (Woj-Len)
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je trzepaczką, dodajemy cukier i ponownie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy jogurt naturalny i mleko i ponownie mieszamy. Wsypujemy mąkę, budyń, proszek do pieczenia, cynamon oraz przyprawę do piernika, mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do masy i mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy olej kokosowy, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na średnim ogniu placki z dwóch stron na rumiano. Przekładamy na talerze, dekorujemy dowolnymi owocami - ja użyłam mrożonej borówki amerykańskiej i posypujemy cukrem pudrem. Możemy także polać miodem.
Smacznego.
Takie cynamonowe placuszki tą porą roku smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
Usuńaromatyczne,proste i pyszne:)
OdpowiedzUsuńz cukrem pudrem wyglądają jak opruszone śniegiem :) rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńMiałam dziś podobne na śniadanie :) Kto zresztą nie lubi takich placuszków ?
OdpowiedzUsuńSuper placuszki, a ze świątecznymi dodatkami na pewno smakują jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńMadziu wyszły pyszne :-)
UsuńGenialne :) Oj takie placuszki w piątek popołudniu gwarantują udane rozpoczęcie weekendu w dobrym humorze. Doskonała propozycja na którą się piszę z miejsca :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka! :) Miłego dnia!
Kolejny świetny przepis do wypróbowania. Bardzo ciekawi mnie smak tych placuszków. Z chęcią spróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam Aguś, naprawdę są pyszne :-)
UsuńPlacki z jabłkami będę robić jutro na śniadanie, jak niemal w każdą sobotę :))
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła takie placuszki:)
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :-)
UsuńMarzenko ja wczoraj dziewczynkom na obiad zrobiłam podobne,też dodałam przyprawę do piernika, były na drozdzach z dodatkiem otrąb. Pyszne wyszły,babki pałaszowały aż miło :)
OdpowiedzUsuńA ozdoby i u mnie coraz śmielej się pokazują, kilka bombek już zrobiłam ;)
Wiesz co ja bardzo lubię ten przedświąteczny czas, pozdrowionka :-)
UsuńIdealne śniadanie. Placuszki wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszności :D W takiej postaci na pewno wszystkim moim domownikom by smakowało :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Iwonko :-)
UsuńUwielbiam. Smaki dzieciństwa. Pyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńZapachniało jesienią! Pyszności:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńKlasyka, ale za to jaka pyszna ;)
OdpowiedzUsuńTakie placuszki ostatnio mogłabym jeśc codziennie :)
OdpowiedzUsuńWiesz co, że ja też :-)
UsuńA mi aż zapachniało latem i sadem, pyszności :)
OdpowiedzUsuńMy jak tylko na przyszły weekend przyjedziemy do domu to też będziemy naszą chatkę ustrajać :D
OdpowiedzUsuńA placuszki po takiej robocie by się zjadło :P
Oj tak, smakują wtedy wspaniale :-)
Usuńsuper placuszki :) bardzo lubię to połączenie :)
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam placuszków, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPowiem tylko - mniam!
OdpowiedzUsuńNie pownienem przeglądać takich blogów na pusty żołądek ;p
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają! pychotka
OdpowiedzUsuńJabłka i cynamon to duet idealny. :-) Pycha :-)
OdpowiedzUsuń