"Schronisko smaków" recenzja
"Kuchnia górali ma sycić ludzi wysmaganych mroźnym wichrem, ma rozgrzewać od środka".
Góry mają w sobie coś magicznego, ludzie tam mieszkający mają w sobie coś magicznego. Ja sama kocham góry i kocham tam jeździć. Kocham jedzenie, którym mnie karmią. Zresztą z chęcią bym się w góry wyprowadziła. Magdę Gessler bardzo lubię, lubię jej temperament i lubię jej smak. Obiecałam sobie, że jak pojadę w góry to odwiedzę Schronisko Smaków, znam wiele osób, które tam były i zachwalają miejsce i dania.
W książce znajdziecie wiele ciekawych przepisów, jest smalec spod tatr, jest musztarda czy konfitura z buraków. Jest pasztet z kaczki, są sałatki, jest kwaśnica z wędzonym żeberkiem i inne zupy, są dania rybne i mięsne. No i są desery - pączki zbójeckie, diabelski mus czekoladowy, deser bezowy i kisiel. Dla mnie przepisy z rejonów górskich są bardzo cenne i warte wypróbowania, mają dla mnie szczególną moc. Z chęcią schowam się w zaciszu mojej kuchni i wypróbuję dania, które sobie zaznaczyłam.
Dziękuje.
Tytuł - "Schronisko smaków"
Autor - Magda Gessler
Wydawnictwo - Edipresse Książki
Ilość stron - 176, twarda oprawa
Cena - 49,90 zł
Takie dania góralskie mają coś w sobie. :-) Kilka razy miałam okazję próbować i są świetne. Mega smaczne, rozgrzewające i sycące.
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam żadnej książki pani Magdy i może dobrym pomysłem byłoby zacząć od tej propozycji? Wydaje się być ciekawa. Jest też ładnie ilustrowana.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka! :)
Jutro z rana wyjeżdżamy do Zakopanego, więc książka dla mnie na czasie :) Wydanie zapowiada się bardzo ciekawie...chętnie poczytam :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za panią Magdą ;P
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Panią Magdę, od pierwszego wejrzenia książka spodobała mi sie bardzo :)
OdpowiedzUsuńKsiążka wygląda ciekawie, wiadomo, że kuchnia góralska jest super więc może się skuszę na książkę mimio... wszystkich kontrowersji związanych z powstaniem tytułowego ,,Schroniska smaków,, w Bukowinie Tatrzańskiej...trochę to wszystko,, niesmaczne,, nomen omen ;)
OdpowiedzUsuńa co jest niesmacznego w powstaniu restauracji?
Usuń