Chleb pszenny wieloziarnisty
Mam dla was dzisiaj przepis na kolejny chleb z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". Łatwy do przygotowania a jaki pyszny. Powiem wam, że bardzo szybko zniknął i w zasadzie zjedliśmy go takiego świeżego z samym masłem. Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 10 g świeżych drożdży
- 400 ml ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 150 g mieszanki ziaren - siemię lniane, słonecznik, sezam i dynia
- 10 g soli - jedna łyżeczka
Wykonanie:
Do miseczki wkruszamy drożdże i mieszamy je ze 100 ml wody. Następnie dodajemy 100 g mąki pszennej typ 750, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut, aby zaczyn podrósł. Oczywiście miskę przykrywamy ściereczką.
Po tym czasie dodajemy resztę składników i mieszamy wszystko, następnie zagniatamy ciasto - wyrabiamy ręcznie lub w mikserze za pomocą haka. Ciasto na chleb ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2-3 godziny.
Keksówkę (40 cm) smarujemy olejem. Ciasto na chleb ponownie zagniatamy i formujemy wałek, przekładamy je do blaszki, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Chleb spryskujemy z wierzchu wodą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni, grzanie góra-dół przez 40-45 minut. Wyciągamy go z blaszki i studzimy na kratce.
Smacznego.
Pyszny chlebuś, a pachnie aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu :-)
UsuńPysznie Marzenko :)
OdpowiedzUsuńMmm... na śniadanie do jajecznicy idealny:)
OdpowiedzUsuńTak dzisiaj jedliśmy rano jeszcze z jajecznicą :-)
UsuńDomowy..... najlepszy :)
OdpowiedzUsuńPyszności:-) taki domowy najlepszy:-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak, domowy najlepszy :-)
UsuńDomowe pieczywo jest najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chleb z ziarnami. Prosty przepis, a chlebek bajeczny :)
OdpowiedzUsuńAguś polecam, spróbuj koniecznie :-)
UsuńWygląda smakowicie :) Poproszę kromeczkę :)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam domowe chlebki, nie ma nic lepszego :)
OdpowiedzUsuńUściski weekendowe.
Dziękuje i również ściskam :-)
UsuńPyszny chlebuś :) Domowe pieczywko górą. Daj kromeczkę do kolacji. Z chęcią skradnę :D
OdpowiedzUsuńPozdrowionka weekendowe :)
Madziu częstuj się kochana :-) pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńtaki domowy chlebek najlepiej smakuje na ciepło z masłem:)
OdpowiedzUsuńNa jutrzejsze śniadanie taki byłby idealny ;))
OdpowiedzUsuńAniu wysyłam ci porcyjkę :-)
UsuńPyszny chlebek, zjadłabym kromeczkę
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy chleb. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Anetko, polecam bo chlebuś jest naprawdę pyszny :-)
UsuńPyszny chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuń..ah ten domowy chlebek...pyszności :D
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym...
OdpowiedzUsuńBasiu zapraszam :-)
UsuńTaki chleb jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, a ze z masełkiem najlpeszy to wiadomo ;)
OdpowiedzUsuńja jeszcze lubię z szczypiorkiem :)
buziaki na niedzielę przesyłam
Dziękuje kochana, miłej niedzieli :-)
UsuńPiękny i smaczny chleb! Na śniadanie idealny :)
OdpowiedzUsuńMarzenka wpraszam się na chlebek,bo tym razem mnie choroba dopadła i nie mam weny na pieczenie,a Twój chlebus wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMoniczko to ja ci przesyłam chlebuś, będziesz miała na kolację. I życzę ci dużo zdróweczka, ja już lepiej a teraz mój Junior się rozłożył, weekend był ciężki, ale już najgorsze mamy za sobą. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńwspaniały bochen :)
OdpowiedzUsuńA czy mozna ze suchych drozdzy
OdpowiedzUsuńTak oczywiście, że można użyć suchych drożdży :-)
UsuńCudny ten chlebek, domowy najlepszy :-)
OdpowiedzUsuń