Chlebek bananowy z chia
Bardzo lubię piec chlebki bananowe, są naprawdę pyszne. Robi je się bardzo szybko i można w zasadzie dodać do nich co się lubi. Ja najbardziej lubię z pyszną polewą w towarzystwie ulubionej herbaty. Zaletą takiego ciasta jest jego wilgotność, to taki rodzaj babki. Taki chlebek możemy podać na drugie śniadanie, zabrać ze sobą do pracy lub dać dziecku do szkoły, na podwieczorek lub poczęstować nim gości. Jestem pewna, że będzie smakowało. Mnie niestety dopadło choróbsko, cały czas tylko leżę w łóżku i w zasadzie nie funkcjonuje inaczej. Mam tylko nadzieję, że w miarę szybko mi przejdzie. Dbajcie o siebie kochani. Miłego dnia wam życzę.
Przepis na chlebek bananowy dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- 30 g oleju kokosowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżki nasion chia
polewa
- zaparzona kawa - 3 łyżeczki
- cukier puder
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajko i miksujemy go z cukrem trzcinowym i mlekiem. Następnie dodajemy olej kokosowy (powinien być w postaci płynnej - jeżeli nie to należy go lekko podgrzać - ja nie podgrzewałam bo jest ciepło w domu i mój ma postać płynną). Dodajemy rozgniecione banany (ja rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, ale można też widelcem), ważne aby banany były dojrzałe. Miksujemy wszystko razem i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz porcjami mąkę. Mieszamy mikserem lub łyżką. Na koniec dodajemy nasiona chia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem kokosowym blaszki (u mnie keksówka 40 cm) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez godzinę lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy chwilkę w blaszce, następnie wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce. Zaparzamy mocniejszą kawę - ja wsypałam 2 łyżeczki kawy zmielonej i zalałam 100 ml wrzątku, następnie wzięłam 3 łyżeczki naparu i dodawałam mieszając cukier puder, aż kawa zgęstniała i powstał lukier. Przestudzony chlebek bananowy polałam kawowy lukrem.
Pyszny i słodki chlebuś :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu :-)
UsuńPrzepis znam w nieco innej wersji. Ale próbowałam! Uwielbiam! ;) Chia dodaje do czego tylko mogę. Mają mnóstwo witamin i minerałów, idealnie urozmaicają jadłospis w niezbędne składniki mineralne. Warto je włączyć do codziennych posiłków.
OdpowiedzUsuńTak chia są wspaniałe :-)
Usuńniewątpliwie to bardzo smaczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńCudny :-)
OdpowiedzUsuńJaka szkoda Marzenko, że nie mieszkasz bliski mnie:-) mogłabym służyć za testera:-)
OdpowiedzUsuńSzkoda Basiu. Napiłabym się z tobą herbatki :-)
UsuńNie wiem, czy lubię chlebki bananowe.. każdy który upiekłam był zakalcem :P Twój wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńA mi zawsze wychodzą :-)
UsuńZdrówka dla Ciebie a chlebek prezentuje się apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo 😘
UsuńJak zwykle Marzenko u Ciebie wspaniały chlebek. Bananowy należy do moich ulubionych. Z chia - bardzo ciekawa propozycja. Mniam, mniam! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńDużo zdrówka i dużo takich pyszności w łóżeczku życzymy :-*
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam chlebka bananowego, ale może czas najwyższy - Twój wygląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuńI dużo zdrowia Ci życzę - nie daj się zarazkom :)
Dziękuje Aniu 😍
Usuńale świetny przepis;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Anetko 😘
UsuńMmm pychotka! Bardzo zdrowy. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
To ja się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńSmacznego kochana 😍
UsuńMoje ulubione ciacho☺
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis-będę musiała go wypróbować
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam bo jest pyszny :-)
UsuńBananowy chlebek...
OdpowiedzUsuńJestem na tak!
Ojj ja też bardzo lubię bananowe chlebki, są przepyszne :) Dużo zdrówka życzę :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńWspaniały chlebek:) Mam do niego słabość :D Zdrówka Kochana!
OdpowiedzUsuńBananowy również uwielbiam Marzenko. Zdrówka kochana :)
OdpowiedzUsuńChlebek bananowy to zjem w każdej postaci a jeszcze z moimi ulubionymi nasionkami chia to już podwójną porcję :D
OdpowiedzUsuńChlebek bananowy to jedno z moich ulubionych zdrowych ciast. Mogłabym go jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezntuje i na pewno pyszny!
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale jeszcze nie piekłam chlebka bananowego,ale skutecznie mnie zachęciłas Kochana :)
OdpowiedzUsuńZdrowiej szybciutko!
Uwielbiam bananowe chlebki. :-) Są obłędnie smaczne. :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz dużo zdrówka. :-)
Pychotka!
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam a chciałabym spróbować
OdpowiedzUsuńMnie chlebki bananowe coś nie wychodzą. Ile bym nie trzymała w piecu, zawsze się w środku nie dopieką. Ale może spróbuję jeszcze raz.
OdpowiedzUsuńMarzenko zdrówka, zdrówka i raz jeszcze zdrówka. :***
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny chleb. Idealny na śniadanie. Koniecznie muszę taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepyszne. Najlepsze do niego są takie banany które mają już kropki na skórce. Marzenko zdrówka !
OdpowiedzUsuńOstatnio też piekłam podobny chlebek, ale po przeczytaniu Twojego przepisu następnym razem też dodam nasionka:)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto:) Częstuję się kawałeczkiem:)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja ;)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda ten chlebek :) Życzę dużo zdrowia, mnie też niedawno rozłożyło :)
OdpowiedzUsuńTo dużo zdrowia, kuruj się :) Chlebek wspaniały :)
OdpowiedzUsuńz chia jeszcze nie piekłam, ale samą babeczkę bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńdużo zdrówka, buziaki:)
chlebki bananowe są świetne :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku takiego chlebka, muszę go zrobić aby się o tym przekonać :-)
OdpowiedzUsuńChlebek smaczny, bo jadłam taki. Ja chi używam jako dodatek do płatków na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bananowce :)
OdpowiedzUsuńz nasionami jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną :)
Koniecznie muszę go spróbować ;D
OdpowiedzUsuńMuszę go przygotować!
OdpowiedzUsuń