Ciasteczka z suszoną żurawiną


Uwielbiam suszoną żurawinę. Dodaje ją do różnych dań, do chleba, sałatek czy słodkości. Czasami porywam garść i podjadam wieczorem do kubka herbaty. To taka zdrowa przekąska. No i ciasteczka, które z żurawiną pysznie smakują.  Idealne na deser lub na drugie śniadanie. Skusicie się na jedno ?

Zapraszam :-)


Składniki:

- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 2 małe jajka
- 400 g mąki pszennej
- 150 g suszonej żurawiny

Wykonanie:

Masło wkładamy do miski i miksujemy je razem z cukrem. Jak składniki się połączą to dodajemy jajka i dalej miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką. Można także wymieszać po prostu ręcznie. Na koniec wrzucamy suszoną żurawinę i mieszamy. Z masy formujemy kuleczki - ja zrobiłam mniejsze (wychodzi ok 50 ciasteczek) lub większe wielkości orzecha włoskiego (wychodzi ok 30 ciasteczek).
Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 15 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na blaszce, aby przestygły. Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte.
Smacznego.


Komentarze

  1. Pyszne ciasteczka Marzenko. Też lubię dodatek suszonej żurawiny

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurawiny to ja baaardzo nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym sobie teraz pochrupała takie ciastka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają jak ziemniaczki:) na szczęście ja żurawinę uwielbiam więc porywam kilka sztuk do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ja lubię suszoną żurawinę :) W ciasteczkach jeszcze jej nie jadałam. Super opcja. Mniam! Koniecznie muszę spróbować! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja ulubiona żurawina, na pewno zrobię kiedyś Twoje ciacha :) Pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też uwielbiam zurawine suszona i też co chwila do czegoś ją dorzucam :) a Twoje ciasteczka jak zwykle wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z żurawinką to ja bardzo chętnie wezmę parę..;)

    OdpowiedzUsuń
  9. A co można dać zamiast żurawiny? jabłka też by pasowały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać w zasadzie wszystko. Rodzynki orzechy suszone jabłka czekoladę morele czy śliwki. Możliwości jest wiele :-)

      Usuń
  10. Ciasteczkom nigdy nie odmówię, zwłaszcza takim pysznych jak te na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam :) Akurat mam w domu suszoną żurawinę :) Nabrałam ochoty na takie ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko to koniecznie je upiecz. Są naprawdę pyszne :-)

      Usuń
  12. w sam raz na jeden kęs do herbatki :) i to z moją ulubioną żurawinką :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pewnie, że się skuszę ;) Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie to mogę chrupać codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kusisz tymi ciasteczkami. :-) Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Marzenko porywam jedno ciasteczko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie one muszą być pyszne. Bo wyglądają bosko:)
    ściskam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam żurawinę, dlatego Twoje ciasteczka na pewno by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mimo póznej pory poczęstuję się, nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Idealne do kawusi, porywam kilka jak jeszcze coś zostało :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam dodatek żurawiny w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
  22. Idealne do filiżanki mocnej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  23. w sam raz do pochrupania przy kawce :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.