Drożdżówki z karmelizowanym jabłkiem i cynamonową kruszonką
Zapraszam was dzisiaj na pyszne drożdżówki z karmelizowanymi jabłkami. Taki deser będzie idealny dla Babci i Dziadka, aby razem usiąść, wypić filiżankę kawy lub herbaty, spędzić ze sobą czas, porozmawiać, po prostu być. Takie drożdżóweczki pysznie smakują, dość szybko się je robi i można dodać owoce, które akurat macie pod ręką. U mnie to są jabłka, bo bardzo je wszyscy lubimy. Życzę smacznego i miłej niedzieli kochani.
Przepis dodaje do akcji na fb Ciasto na niedzielę.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko + 1 żółtko
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka mąki
- 130 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki oleju
nadzienie
- 1 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
kruszonka
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 60 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Do miseczki wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy, aż składniki się połączą i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży, dodajemy jajko i żółtko oraz olej
i wyrabiamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1- 1,5 godziny, aby wyrosło.
W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy ogryzki i kroimy je w niewielką kostkę. Wrzucamy na patelnię i dodajemy cukier, smażymy 10-15 minut, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną. Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i odkładamy jabłka do miseczki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części, formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tej dużej z piekarnika). Wszystkie kuleczki spłaszczamy na kształt placka, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy jeszcze na 1 godzinę.
Przygotowujemy kruszonkę - do miseczki wkładamy pokrojone masło, dodajemy cukier, mąkę
i cynamon, mieszamy ze sobą palcami, lekko rozcierając ze sobą, aż powstanie kruszonka.
Następnie szklanką robimy wgłębienie na środku każdego placka, na środku układamy nasze jabłka. Smarujemy za pomocą pędzelka nasze drożdżówki - boki bez jabłek, rozbełtanym białkiem co nam zostało. Posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagranego piekarnika do 190 stopni na 25-30 minut, grzanie góra-dół. Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły.
Smacznego.
Słodkości na Dzień Babci robiłam razem z:
- Bożenką
- Dianą
- Małgosią
- Małgorzatą
- Dorotką
- Dianą
- Asią
- Angeliką
Mmm.... juz czuje ten cudowny cynamonowy zapach :)
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego od takich ciepłych pachnących drożdżówek:-)
OdpowiedzUsuńOj nie ma :-)
UsuńSmakowite drożdżóweczki. Pycha! :-)
OdpowiedzUsuńUlubione smaki! Drożdzówki są wspaniałe, a te z jabłkami i kruszonką - w każdej wersji mi się podobają. Smakołyki. Pozdrawiam. Miłego dnia! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu, pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńWyglądają jesiennie i pysznie ;)
OdpowiedzUsuńcynamon i jabłka- pyszne zestawienie:)
OdpowiedzUsuńapetyczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńPysznie :) Poproszę jedną dla córeczki ;)
OdpowiedzUsuńwpadłabym na taką drożdżówkę:)
OdpowiedzUsuńTa kruszonką wygląda obłędnie 😊 jak i same bułeczki 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńWyglądają tak cudownie, że chce się je zjeść :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mam wrażenie, że żywię się głównie jabłkami :D Ale jak tu ich nie jeść skoro można wyczarować takie pyszności? Bardzo smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńOj my też je ciągle jemy :-) i chyba nigdy nam się nie znudzą :-)
UsuńMarzenko zjadła bym jedną drożdżówkę , wygląda bardzo smacznie. Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite drożdżoweczki zobaczyłam na moim ekranie :D
OdpowiedzUsuńOddam mój torcik za twoje drożdżówki ,uwielbiam.
OdpowiedzUsuńOj z wielką chęcią się zamienię, bo torcik wygląda pysznie :-)
UsuńDrożdżówki z jabłkami są fantastyczne. Bardzo lubię takie połączenie. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńPyszności i dziękuję za wspólną akcję!
OdpowiedzUsuńWidzę, że to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńUwielbiam wszystko, co drożdżowe. A jabłko i cynamon plus puszyste ciasto to połączenie idealne.
OdpowiedzUsuńKarmelizowane jabłuszka i kruszonka kuszą najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne :-)
UsuńCudowne i bardzo smakowite drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła : )
OdpowiedzUsuńZapraszam Iwonko na kawkę :-)
UsuńWyglądają bosko! :)
OdpowiedzUsuńPyszności, a najlepsze jeszcze ciepłe, danego tygodnia :)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńZjadłabym...
Wpadaj :-)
Usuńojej, ale muszą być pyszne !
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżowe od kiedy mam robota to już w ogóle często robię :) wspaniałe drożdżówki Marzenko!
OdpowiedzUsuńPorywam jedną drożdżówkę:)
OdpowiedzUsuńSmacznego kochana :-)
UsuńRewelacyjne Ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńKochana ale teraz nas zwodzisz na pokuszenie Wow jakie drozdzowki cudowne!!! Piekne ci wyszly Pozdrawiam! kradne przepis!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) polecam bo wyszły naprawdę pyszne :-)
UsuńA co z moimi oponkami?
OdpowiedzUsuńOj tym Basiu się nie przejmujemy :-)
UsuńNajlepsze z mlekiem. Mniam :)
OdpowiedzUsuńPyszne muszą być..dzięki Marzenko za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDrożdżówki z jabłkiem! Uwielbiam <3 A Twoje wyglądają tak zachwycająco <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na bloga na konkurs :) Pozdrawiam
Marzenko,
OdpowiedzUsuńtrafiłaś w nasze gusty. Uwielbiamy ciasta drożdżowe a Twoje bułeczki z tak pysznym nadzieniem kuszą nawet z fotki. Poprosimy o dwie..do kawy:) Pozdrawiamy cieplutko:)
Uwielbiam ciasto drożdżowe, a z jabłkiem i kruszonką to po prostu niebo w buzi :)
OdpowiedzUsuńCudowne Kochana!
OdpowiedzUsuńSzkoda że nie mogę zjeść tak pysznej drożdżówki
OdpowiedzUsuń