Gulasz mięsny z burakiem i ogórkiem kiszonym


Chyba jednym z ulubionych dań, które lubię przygotowywać z mięsa jest gulasz. Pyszny, aromatyczny, super rozgrzewa w chłodne dni. Do podania sam, z ryżem, pieczywem czy ziemniakami, jadłam nawet z makaronem. Zawsze smakuje i świetnie się sprawdza na różnego rodzaju imprezach rodzinnych i spotkaniach ze znajomymi. Macie ochotę na taki obiad ?


Do przygotowania tego dania użyłam mięsa, które pochodzi z hodowli Pana Sławomira Homeji. Jest to hodowla świń rasy puławskiej, które są karmione paszą bez GMO, bez dodatków genetycznie przetworzonych. Więcej informacji znajdziecie tutaj i tutaj, zachęcam poczytajcie, warto zainteresować się tym tematem. 

Projekt jest w fazie wprowadzania na rynek, gotowe wyroby przygotowywane z mięsa bez GMO cieszą się zainteresowaniem, ale wszystkim zależy, aby były one w ciągłej sprzedaży. Trzeba zainteresować hodowców, aby oni również zdecydowali się na takie rozwiązanie. Takie mięso wyróżnia się jakością, nie traci swojego aromatu i ma charakterystyczny marmurkowaty wygląd. Jest kruche i bardzo soczyste, bardzo dobrze się sprawuje w obróbkach termicznych. Ja zdecydowanie wybieram taki rodzaj mięsa, wiem co jem i stawiam na jakość. Jeżeli znacie osoby, które mogłyby uczestniczyć w takim projekcie, to będę bardzo wdzięczna za przekazanie tematu dalej. Tutaj znajdziecie fachowe informację - http://www.wieprzowinapulawska.pl/
Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego
- 300 g buraków (upieczonych lub ugotowanych)
- 200 g ogórków kiszonych
- sól, pieprz
- łyżeczka ziół prowansalskich 
- łyżka oleju
- łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 kromki chleba (najlepiej lekko czerstwego)
- dodatek - ryż

Wykonanie:

Mięso dostałam już pokrojone, przygotowane tzw. gulaszowe. Przełożyłam je do miski i zalałam marynatą - do kubka wlewamy olej, sos sojowy, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną cebulę, pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu, mieszamy. Przelewamy wszystko do mięsa i mieszamy, chowamy na noc do lodówki. 

Mięso przesmażamy na patelni, mięso z rasy puławskiej bardzo fajnie się obrabia, nie wymaga użycia zbyt wielu przypraw i tłuszczu do smażenia. 
Jak już obsmażymy mięso to dodajemy do niego pokrojony w kostkę chleb, zioła prowansalskie, zalewamy wszystko wodą - tak aby całe mięso było przykryte i dusimy pod przykryciem do miękkości. 

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę buraki (ja miałam ugotowane - w skórce, obrałam je i pokroiłam) oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. 
Dodatek chleba sprawi, że powstanie gęsty i aromatyczny sos. Podajemy z ryżem, ziemniakami, sam z chlebem lub makaronem.
Smacznego.



Komentarze

  1. Świetny pomysł z tym burakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smacznie danie, muszę przyrządzić kiedyś na obiad. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczny i prosty przepis na obiad. Idealne danie na zimę - pożywne i rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na gulasz. Takiego jeszcze nie jadłam. Kiedyś z przyjemnością spróbuję. Coś czuję, że polubiłabym takie smaki. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, ze piszesz o takim mięsie, akurat temat takiego miesa bardzo mnie interesuje, a gulasz pysznosci☺

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawe składniki, a co do mięska to ja póki co mam dostęp do takiego naturalnie karmionego i mam nadzieję, że zawsze będę miała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wydłubałabym ogórka i mogłabym zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na gulasz z burakiem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis na marynatę brzmi pysznie. Kuszące danie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł! z chęcią bym się skusiła na porcję! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O i u mnie gulasz dzisiaj :) też uwielbiam je przygotowywać, a z kiszonym szczególnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dobry jest taki gulasz :) Buraczka też muszę sobie kiedyś dodać ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam każdy gulasz a ten z pewnością by mi posmakował Marzenko ☺

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny pomysł na dodanie buraczków :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dobry gulasz zrobiony ze szczęśliwej świnki musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chyba już wiem co jutro mam na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten gulasz wygląda idealnie <3 Ja też najbardziej lubię z ryżem.

    OdpowiedzUsuń
  18. Oczywiście, że mam ochotę na tak przygotowany obiad:D Zapowiada się mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajny przepis Marzenko. Na pewno był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. gulasz z burakiem i ogórkiem to rewelacyjny pomysł! muszę wypróbować ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. gulasz z burakami brzmi znakomicie, musimy spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. z ogórkiem robię często i z pieczarkami też, ale z burakiem jeszcze nie zrobiłam.
    Pyszny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  23. pyszny gulasz:)
    wieprzowinę rasy puławskiej znam, kupuję czasem:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dobry pomysł na te buraczki w gulaszu :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Szczególnie z burakami musi smakować genialnie :-D

    OdpowiedzUsuń
  26. No wiesz co.... ale mnie zainspirowalas tym gulaszem Nie jadlam z takimi dodatkami Mysle ze jest pycha Kurcze człowiek cale zycie się uczy

    OdpowiedzUsuń
  27. świetne danie i super zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  28. Mniam....
    Danie wygląda przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Oj, już bym go zjadła, a dopiero południe.

    OdpowiedzUsuń
  30. Marzenko super pomysł na gulasz, takiego jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Taki gulasz to bym zjadła. ;-) Wygląda bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Gulasz z burakiem? Mhm.. brzmi ekstra! Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  33. super gulasz :) ciekawy dodatek buraka i ogórka :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda naprawdę apetcznie. Na pewno skorzystam z przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.