Zupa pomidorowa z ryżem


Pomidorowa to moja ukochana zupa. Gdyby istniała tylko ona na świecie byłabym bardzo szczęśliwa i mogłabym jeść ją codziennie. Uwielbiam smak mocno pomidorowy, lekko pikantny. I lubię jak jest gęsta i syta. Taką właśnie zupę ugotowałam wczoraj na obiad. Za oknem szaro, buro i ponuro, ciągle zachmurzone niebo. Tak więc taka zupa super nas rozgrzeje i poprawi nam humor. Do przygotowania zupy użyłam suszonych pomidorów od Amkez. Są ona bardzo aromatyczne i pyszne, w każdym jednym plasterku jest prawdziwe bogactwo smaku. Są super jako dodatek do wielu dań lub jako przekąska. Koniecznie spróbujcie, jak będziecie mieli okazję. Warto poświęcić im uwagę. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- puszka pomidorów krojonych
- słoik koncentratu pomidorowego
- 1 l wywaru z warzyw lub drobiowego
- opakowanie suszonych pomidorów od Amkez
- sól, pieprz
- szczypta chili
- liść laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 cebule
- kawałek pora
- 200 g ugotowanego ryżu
- łyżka masła
- garść świeżej lub mrożonej bazylii

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wywar z warzyw lub drobiu. Dodajemy pomidory krojone z puszki oraz połamane suszone pomidorki. Dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Włączamy gaz i gotujemy pod przykryciem.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pokrojone w kostkę cebule oraz por. Dusimy przez chwilkę i dodajemy do zupy.

Całość gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili, posiekaną bazylię. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i wszystko razem gotujemy jeszcze 5 minut. Gotową zupę przelewamy do miseczek.
Smacznego. 




Komentarze

  1. Najbardziej lubię pomidorówkę właśnie z ryżem! Mmm :) Pyszności! Zresztą - kto nie uwielbia zupy pomidorowej? ;) Nie znam takich! Pozdrawiam ciepło :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie gotowałam klasycznej pomidorowej, właśnie z ryżem jak u mamy...

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie pomidorowa jest w poniedziałek po rosole z makaronem,a we wtorek z ryżem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie i bardzo pomidorowo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś to była ulubiona zupa mojej córci.

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka pomidorowa w zimie to raj dla oczu i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam pomidorową :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomidorówce mówię zdecydowane tak, pyszna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie musi być koniecznie z makaronem świderki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. O właśnie wczoraj jadłam. Najlepsza zupa! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię pomidorówkę, a z tymi suszonymi pomidorkami musi smakować obłędnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Różne odsłony pomidorowej bardzo lubimy :-P

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna klasyka, najlepsza zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna :) Z dodatkiem suszonych pomidorów, musi smakować wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  16. ja tam też pomidorową mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że nie jestem sama z moimi wariactwami :-)

      Usuń
  17. O wiele bardziej wolałam pomidorową z ryżem niż makaronem... nie ma nic gorszego niz rozmiękły makaron w zupie np. takie muszelki... br.... ;P

    OdpowiedzUsuń
  18. pomidorowa zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pomidorówka z ryżem to jest to, dużo bardziej mi pasuje niż z kluskami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.