Herbaciany kisiel pomarańczowy


Dzisiaj mam dla was pyszny i bardzo szybki deser. Prawdziwe bogactwo smaku i witamin. Kisiel pomarańczowy na herbacie. Lubimy domową wersję kisielku, bardzo często go robię z różnymi owocami, ale po raz pierwszy zrobiłam go z pomarańczową herbatą. Spróbujcie koniecznie takiej wersji, dodałam jeszcze nutkę anyżku dla wzbogacenia aromatu i smaku. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 400 ml wody + 150 ml do rozrobienia mąki
- 4 herbaty pomarańczowe (użyłam od Teekanne)
- 2 pomarańcze
- 3 gwiazdki anyżu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Pomarańcze obieramy dokładnie ze skórki, tak aby było jak najmniej białej części i filetujemy - czyli wykrawamy tylko miąższ a zostawiamy białą błonkę w środku. Miąższ kroimy w kostkę a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Przekładamy owoce z sokiem do garnka i dodajemy cukier.

400 ml wody zagotowujemy w czajniku i zaparzamy herbaty, dodajemy gwiazdki anyżu.  Zostawiamy na 10 minut i następnie przelewamy do garnka razem z anyżem. Zagotowujemy wszystko razem tak około 5 minut, wyciągamy gwiazdki anyżu.

W 150 ml zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do gotującej się herbaty z pomarańczami. Chwilkę mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotowy kisiel przelewamy do szklaneczek. 
Smacznego. 





Komentarze

  1. Takie desery to moje smaki :D Wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny kisiel Marzenko :)Jak pomarańczowy to ja biorę w ciemno ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowe kisiele.Twój Marzenko wygląda mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie domowe kisiele, a w herbatki pomarańczowej to dopiero musi być smakowity.

    OdpowiedzUsuń
  5. super, nie wpadłabym na to zeby robic kisiel na herbacie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wątpię w do, że jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł Kochana! Taki kisiel musi smakować rewelacyjnie <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, doskonały, aromatyczny kisiel <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny deserek, z chęcią wypróbuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetycznie wyglada,chetnie skorzystam z przepisu.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale wygląda ten deserek! Z chęcią bym spróbowała :)

    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjny deser. :-) Wygląda mega apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nidy nie robiłam takiego kisielu :) spróbuję bo w tych sklepowych jest pełno cukru

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł. Jestem pod wrażeniem. Takie to proste a zarazem niezwykłe. Pysznie Marzenko, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo kochana :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  15. Herbaciany, a to zupełna nowość:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wpraszam się na poczęstunek;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. O, super! Jak ja dawno nie jadłam kisielu. Wpraszam się do Ciebie, Marzenko na taki pyszny deserek. Pozdrawiam cieplutko :) Miłego, słonecznego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. dawno nie robiłam, ale Twój wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super pomysł na kisielek :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale narobiłaś mi smaka na kisiel Marzenko! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Takiego kisielu jeszcze nie jadłam- świetny pomysł na prościutki deserek:D

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajny pomysł. Muszę koniecznie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Robiłyśmy z herbaty galaretki ale kisielu jeszcze nie :-D super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Korzystajcie z filtrowanej wody - to wzbogaca smak i wpływa pozytywnie na nasze zdrowie - warto mieć filtr montowany na ujęciu wody - to daje łatwy i szybki dostęp do zdrowej wody i jest też bardziej przyjazne dla środowiska, bo nie generujemy zużytych wkładów do filtrów dzbankowych lub pustych opakowań po wodzie mineralnej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.