Klopsiki z fasolą i kapustą pekińską
Macie ochotę na pyszne małe klopsiki. Proszę bardzo już podaje. A z czym je zjecie - do wyboru makaron, ryż, kasze czy ziemniaki. Postanowiłam troszku pokombinować i przygotowałam klopsy inne niż zawsze. Dodałam do mięsa fasolę i kapustę pekińską.
Danie jest bardzo apetyczne i kolorowe, wnosi nieco słońca i radości w tą pochmurną i burą pogodę. Chciałabym podziękować także firmie Knorr za cudowny prezent jaki dostałam, takie oto talerze, które są dedykowane dla Kulinarnej Maniusi. Dostałam także przyprawy, które wykorzystam do dań. W kuchni wszystko zaczyna się od przypraw, bo prawdziwe danie ma smak, aromat i zapach.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- puszka białej fasoli
- 200 g kapusty pekińskiej
- 1 jajko
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa (użyłam od Knorr)
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka suszonej bazylii
- 500 ml domowego sosu pomidorowego
- 150 ml wody
- kilka listków świeżej bazylii
- olej do podsmażenia klopsów (1 łyżka wystarczy)
Wykonanie:
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawę do gyrosa, szczyptę soli i pieprzu. Fasolę odsączamy i przepłukujemy ją na sitku pod wodą. Dodajemy do mięsa, wszystko tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków, aby składniki się wymieszały a fasola rozdrobniła.
Dodajemy jajko, jogurt naturalny oraz bułkę tartą. Kapustę pekińską drobno szatkujemy i dodajemy do mięsa, wszystko razem mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, z masy mięsnej formujemy klopsy i podsmażamy je chwilkę na patelni. Zalewamy wszystko sosem pomidorowym i dolewamy 150 ml wody, dodajemy posiekane listki bazylii. Przykrywamy pokrywką i dusimy 30 minut.
Gotowe klopsy podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub chlebem.
Smacznego.
Następnym razem wpraszam się na obiad😉
OdpowiedzUsuńNie ma problemu, zapraszam :-)
UsuńMarzenko super pomysł na klopsiki ☺
OdpowiedzUsuńna pewno są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńOj bardzo :-)
UsuńWyglądają bardzo kusząco, robiłam podobne z kapustą, muszę spróbować wersji z kapustą i fasolą :)
OdpowiedzUsuńGratuluję Marzenko wspaniałego prezentu i to z taką wyjątkową dedykacją.
OdpowiedzUsuńA klopsiki uwielbiam za to, że smaczne, że delikatne, że można podać tak jak proponujesz, właśnie z makaronem, ryżem... Serdecznie Cię pozdrawiam :)
Dziękuje Krysiu, pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńnieźle to wykombinowałaś:)
OdpowiedzUsuńTalerzyk bombowy ! A danie wygląda super smakowicie :D
OdpowiedzUsuńDziękuje, tak talerze są świetne, mam ich cztery sztuki :-)
UsuńZabieram jedną miseczke z klopsikami :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Małgosiu, smacznego :-)
UsuńNasza mama robiła zawsze klopsy z kapustą białą ale pekińska i do tego fasola to też super dodatek :-D
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł z tym dodatkiem pekinki :) chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aguś, polecam spróbuj, naprawdę są pyszne :-)
UsuńMarzenko klopsiki wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńale talerzyk masz zarąbisty ;)
buziaki
Ja się piszę :) nadstawiam miseczkę:) super pomysł!
OdpowiedzUsuńWpadaj kochana :-)
UsuńAleż pyszności ☺
OdpowiedzUsuńApetyczne i bardzo pomysłowe te klopsiki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńświetny pomysł na obiad! wydają się delikatniejsze z tą kapustką :)
OdpowiedzUsuńKlopsiki to ja uwielbiam pod każdą postacią. Super podane, apetyczne! :) Nic, tylko wpadać na taki obiadek. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu :-)
UsuńŚwietne,bardzo lubię klopsiki.
OdpowiedzUsuńLubię fasolę za to, że daje tak wiele możliwości :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam klopsiki, więc ściągam przepis :) Talerz jest super!
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana :-)
UsuńBardzo lubię takie kombinacje :) A talerzyki super :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na klopsiki, ciekawe dodatki, zrobię z ciekawości ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Zuziu :-)
UsuńTylko narobiłaś ochoty na klopsiki. Super przepis i dodatki.
OdpowiedzUsuńI jaki fajowy talerzyk :)
Jak klopsiki to ja tylko z ryżem :) Uwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńOczywiście Aguś, będą z ryżem :-)
UsuńNie ma to jak domowe klopsiki:)
OdpowiedzUsuńFajnie skomponowałaś smaki :)
OdpowiedzUsuńsuper klopsiki i wspaniały dedykowany talerz :)
OdpowiedzUsuń