Placki ziemniaczane z marchewkowym spaghetti


Ostatnio wpadł mi w ręce produkt, który mnie po prostu zachwycił. To nowe warzywne spaghetti od Fit&Easy. Mają w ofercie marchewkę i buraka. Genialny pomysł z tym warzywnym makaronem, który możemy przygotować na wiele różnych sposobów i stworzyć wspaniałe dania. Możemy warzywne spaghetti upiec w piekarniku, zjeść na surowo, usmażyć na patelni lub ugotować na parze. Taka marchewka to także świetna przekąska w pracy czy przed telewizorem. Świetnie smakuje w zupie, sosie, w sałatkach i w połączeniu z makaronem czy ryżem. Ja postanowiłam odrobinę zaszaleć i podałam placki ziemniaczane w towarzystwie jogurtu i karmelizowanej marchewki. Smakowały wspaniale. Już wiem, że nowe makaronowe warzywa będą moimi ulubionymi produktami i będę po nie często sięgać. A wy koniecznie spróbujcie warzywnych spaghetti. 

Zapraszam :-)


Składniki: 

- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 czerwona cebula
- 200 g mąki pszennej 
- opakowanie spaghetti z marchewki od Fit&Easy
- łyżka masła
- łyżka miodu
- sól do smaku - tak 1/4 łyżeczki
- jogurt naturalny gęsty

- olej do smażenia placków

Wykonanie:

Do misy miksera wkładamy pokrojone na kawałki ziemniaki, cebulę. Dodajemy jajka, sól i mąkę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę - ja zmiksowałam wszystko w Thermomix (podzieliłam składniki na dwie części i zmiksowałam - obroty od 5 do 7 czas 20 sekund).

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na rumiano z dwóch stron. Odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

W czasie, gdy smażymy placki na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wkładamy spaghetti z marchewki, solimy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Następnie dodajemy miód i jeszcze chwilkę przesmażamy.

Na talerzu układamy placki, wykładamy porcję jogurtu naturalnego i na wierzchu układamy nasze marchewkowe spaghetti.
Smacznego.




Komentarze

  1. Podoba mi się bardzo ten przepis. Jak Ty, Marzenko, zawsze prześlicznie potrafisz podać swoje dania. Aż miło popatrzeć. Doskonale! Pozdrawiam! :) Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Madziu i dziękuje. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Wygląda pięknie i jestem bardzo ciekawa jak smakuje to marchewkowe spaghetti. Jeśli tak jak wygląda to jestem na TAK :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne połączenie smaków. I fajne to spaghetti warzywne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, smaczne, apetyczne :) Znakomita propozycja, pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, Marzenko narobiłaś mi smaka. Ja uwielbiam placki ziemniaczane na różne sposoby. Tym zestawem zachwyciłaś mnie. Wspaniale, pysznie to wszystko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają i bardzo smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pierwszy raz spotkałam się ze spaghetti z marchewki

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam placki ziemniaczane :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, muszę spróbować takiej marchewki, bo wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy pomysł na wykorzystanie marchewki w tym przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. no to już wiem co będę robić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie fajne te spaghetti dodają uroku placuszkom

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś niecodziennego i pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne te warzywa. DO placuszków pasują, jak i do wielu innych dań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Aguś możne je wykorzystać na wiele sposobów :-)

      Usuń
  16. rewelacyjnie to wygląda, ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super, że można kupić gotowe spaghetti z marchewki, bo jednak robienie go samemu jest czasochłonne. A placki tak podane prezentują się bardzo efektownie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :-) tak świetny pomysł z warzywnym spaghetti :-)

      Usuń
  18. Kochana Twoje placki to takie idealne Ja jak robie to każdy chyba ma inny kształt A na dodatek każdy lubi je z czyms innym To może czasem dobic hahah Ale z marchewka nigdy nie jadlam Może warto sprobowac bo osobiście uwielbiam wszystko co z marchewka Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko,
    piękne i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam ochotę na takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. jeśli możesz zdradzić skąd masz takie piekna tła ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łukasz na tym zdjęciu akurat jako tło służy taca :-) ale inne tła mam stąd http://sklep.swiat-tla.pl

      Usuń
  22. Super podałas te placuszki, mega pysznie

    OdpowiedzUsuń
  23. poluję na te marchewkowe szpagetti i wciąż w żadnym sklepie nie widzę <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie za jakiś czas już będzie wszędzie dostępne :-)

      Usuń
  24. Marchewki nie używałam jako spaghetti, ale np. dynię - już tak ;-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale piękne, muszę zrobić koniecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.