Kotlety mielone z brokułem #lumixpolska #experiencefresh
Dobry wieczór kochani. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne, małe kotleciki z niespodzianką w środku. Jakiś czas temu dostałam zaproszenie do konkursu fotograficznego od firmy Panasonic, co było dla mnie prawdziwą niespodzianką i radością. "Konkurs fotograficzny Panasonic" to konkurs dla wybranych blogerów z Polski, Czech, Rumuni i Węgier. Zadaniem jest przygotowanie 3 autorskich dań i wykonanie fotografii kulinarnej aparatem Lumix Panasonic. Dla mnie już samo zaproszenie i udział jest bardzo dużym wyróżnieniem. Już kiedyś miałam styczność z takim aparatem i wiem co on potrafi, w takim maleństwie drzemie dużo możliwości. To zdjęcia zostało wykonane aparatem Lumix Panasonic i bierze udział w konkursie. A teraz zapraszam was na kotleciki z brokułem. Miłego dnia wam życzę i trzymajcie za mnie kciuki.
#LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- sól, pieprz
- 1/4 brokuła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- łyżka oleju
Wykonanie:
Mięso przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku.
Następnie wbijamy jajko i dodajemy bułkę
tartą oraz zmielone siemię lniane, mieszamy wszystko razem, aż składniki się dobrze połączą.
Brokuła dzielimy na małe różyczki i wkładamy go do gotującej się w garnku wody, gotujemy 3 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, najlepiej rękami. Następnie (rękami posmarowanymi olejem) z mięsa formujemy kulki i do środka każdej
z nich wkładamy różyczkę brokuła, formujemy kotlety.
Wstawiamy kotlety do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 35-40 minut, grzanie góra-dół. Podajemy z ulubioną surówką,
ziemniakami czy ryżem. Możemy je także wykorzystać jako dodatek na
kanapki.
Smacznego.
Wow, ale świetnie wygląda ten brokuł w środku! Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w konkursie ! :)
Dziękuje :-)
UsuńJaki fajny i smaczny pomysł. :-)
OdpowiedzUsuń3mam mocno kciuki. Pyszne danie i piękne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
Usuńpyszne kotleciki:)
OdpowiedzUsuńPyszności ☺
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńPyszne urozmaicenie nudnych mielonych....mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, ale jakoś brokuły mnie nie przekonują :/
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne kotleciki,ale oczywiście drobiowe,ubytek kalorii, sama rozumiesz ;)
OdpowiedzUsuńCo do zaproszenia do udziału w konkursie, to wcale nie jestem zdziwiona,ponieważ Twoje zdjęcia są bardzo apetyczne!
Dziękuje kochana :-)
UsuńSuuuuper.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł - kotleciki wyglądają cudownie :) Życzę powodzenia!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na takie niespodzianki w środku kotlecików. Ciekawie wygląda po przekrojeniu. Ja kiedyś zrobiłam z małymi pieczarkami. To też była niespodzianka.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
Dziękuje Krysiu. Tak z pieczarkami też są super :-)
UsuńCiekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńSuper kotleciki :) Powodzenia, trzymam kciuki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńTaki zielony środek jest niezwykle kuszący wizualnie i smakowo. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie :)
zdjęcie rewelacyjne, gratuluję zaproszenia i trzymam kciuki za nagrodę :) a kotleciki urocze :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńPięknie wyglądają z tym brokułkiem w środeczku :D
OdpowiedzUsuńW środku wygląda to mega super :-D
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :-)
UsuńTaki zwykły mielony, a z brokułem nabrał zupełnie nowego smaku i wyglądu. Super! :)
OdpowiedzUsuńświetne kotleciki, a zdjęcie przepiekne. Trzymam kciuki!
OdpowiedzUsuńPiękne są te zdjęcia, widać, że dobry aparat i świetne oko ma fotografka ;) A mielone na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuń