Kotlety mielone z brokułem #lumixpolska #experiencefresh


Dobry wieczór kochani. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne, małe kotleciki z niespodzianką w środku. Jakiś czas temu dostałam zaproszenie do konkursu fotograficznego od firmy Panasonic, co było dla mnie prawdziwą niespodzianką i radością. "Konkurs fotograficzny Panasonic" to konkurs dla wybranych blogerów z Polski, Czech, Rumuni i Węgier. Zadaniem jest przygotowanie 3 autorskich dań i wykonanie fotografii kulinarnej aparatem Lumix Panasonic. Dla mnie już samo zaproszenie i udział jest bardzo dużym wyróżnieniem. Już kiedyś miałam styczność z takim aparatem i wiem co on potrafi, w takim maleństwie drzemie dużo możliwości. To zdjęcia zostało wykonane aparatem Lumix Panasonic i bierze udział w konkursie. A teraz zapraszam was na kotleciki z brokułem. Miłego dnia wam życzę i trzymajcie za mnie kciuki.

#LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH

Składniki:

- 400 g mięsa mielonego z indyka
- sól, pieprz
- 1/4 brokuła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko

- łyżka oleju

Wykonanie:

Mięso przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. 
Następnie wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz zmielone siemię lniane, mieszamy wszystko razem, aż składniki się dobrze połączą.
Brokuła dzielimy na małe różyczki i wkładamy go do gotującej się w garnku wody, gotujemy 3 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, najlepiej rękami. Następnie (rękami posmarowanymi olejem) z mięsa formujemy kulki i do środka każdej z nich wkładamy różyczkę brokuła, formujemy kotlety.

Wstawiamy kotlety do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 35-40 minut, grzanie góra-dół. Podajemy z ulubioną surówką, ziemniakami czy ryżem. Możemy je także wykorzystać jako dodatek na kanapki. 
Smacznego.



Komentarze

  1. Wow, ale świetnie wygląda ten brokuł w środku! Pyszne danie :)
    Powodzenia w konkursie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki fajny i smaczny pomysł. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. 3mam mocno kciuki. Pyszne danie i piękne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne urozmaicenie nudnych mielonych....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie, ale jakoś brokuły mnie nie przekonują :/

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś podobne kotleciki,ale oczywiście drobiowe,ubytek kalorii, sama rozumiesz ;)
    Co do zaproszenia do udziału w konkursie, to wcale nie jestem zdziwiona,ponieważ Twoje zdjęcia są bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł - kotleciki wyglądają cudownie :) Życzę powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na takie niespodzianki w środku kotlecików. Ciekawie wygląda po przekrojeniu. Ja kiedyś zrobiłam z małymi pieczarkami. To też była niespodzianka.
    Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Krysiu. Tak z pieczarkami też są super :-)

      Usuń
  9. Super kotleciki :) Powodzenia, trzymam kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki zielony środek jest niezwykle kuszący wizualnie i smakowo. Rewelacja!
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zdjęcie rewelacyjne, gratuluję zaproszenia i trzymam kciuki za nagrodę :) a kotleciki urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyglądają z tym brokułkiem w środeczku :D

    OdpowiedzUsuń
  13. W środku wygląda to mega super :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki zwykły mielony, a z brokułem nabrał zupełnie nowego smaku i wyglądu. Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetne kotleciki, a zdjęcie przepiekne. Trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne są te zdjęcia, widać, że dobry aparat i świetne oko ma fotografka ;) A mielone na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.