Pierogi z mięsem
Co robi blogerka jak ma wolny czas, oczywiście gotuje. Miałam leniuchować na całego, w sumie to leniuchowałam, ale w kuchni. Nie umiem tak siedzieć czy leżeć cały dzień i nic nie robić, chociaż czasami by mi się to przydało, chociaż kilka godzin. Ale jak ktoś jest taką wariatką jak ja to ciągle coś robi. I jeszcze się wzięłam za pierogi, troszkę pracochłonne zajęcie, ale co tam. Uwielbiam pierogi i nic na to nie poradzę. A jeszcze te pierożki robi się szybko, ciasto jest super, miękkie i łatwe w wałkowaniu. Więc tak powstały pyszne pierożki, macie ochotę to wpadajcie.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500
- 600 g mięsa mielonego (ja dałam połowę drobiowego i połowę wieprzowego)
- 2 cebule
- kawałek pory
- 200 g cukinii (waga po obraniu i wypestkowaniu)
- 1 jajko
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką koła, robimy tak, aż całe ciasto nam się skończy.
Farsz - mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy paprykę mieloną. Jak już mięso jest podsmażone to odkładamy je do miski. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz por. Na koniec dodajemy obraną i startą na tarce (duże oczka) cukinię i wszystko razem dusimy.
Mięso dodatkowo jeszcze zmiksowałam w blenderze (pojemnik z nożami), dodajemy podsmażone warzywa i dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku, wbijamy jajko i ponownie mieszamy, aż składniki się dobrze połączą.
Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą
i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione zagotowujemy w dużym garnku wodę z łyżką soli i łyżką oleju. Gotujemy porcjami pierogi, od wypłynięcia około 5 minut. Wyławiamy pierożki na talerze.
Smacznego.
Smacznie wyglądają, ciekawy przepis :) Ciasta na pierogi z ziemniakami jeszcze nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńJa tez dodaje ugotowane ziemniaki do ciasta na pierogi i wychodza pyszne, nie sa takie gumowate.
UsuńMuszę wypróbować ☺
UsuńNigdy nie dodawałam pora do pierogów, a pewni wspaniale zaostrza smak farszu :)
OdpowiedzUsuńja tez bardzo lubię pierogi , a Twoje bardzo smacznie wygladają
OdpowiedzUsuńpierogi kocham po prostu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi i właśnie z mięskiem smakują mi najbardziej :-) Wyglądają wspaniale, ale z ziemniakami jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńtakiego ciasta jeszcze nie robiłam!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, muszę też spróbować zrobić takie ciasto z ziemniakami:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł z ziemniakami do ciasta.Pyszne pierożki ❤
OdpowiedzUsuńUlubione pierogi mojego taty :)
OdpowiedzUsuńUlubione pierogi mojego taty :)
OdpowiedzUsuńpierogi są zawsze u mnie mile widziane :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne pierożki :) ciekawi mnie to ciasto z dodatkiem ziemniaków, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMarzenko u mnie pierogi z mięsem były wczoraj ;D
OdpowiedzUsuńa uwielbiamy więc robię często z różnymi farszami:)
teraz tylko w końcu musze wypróbować ten przepis z ziemniakami bo wygladają przepysznie
A ja nie robilam pierogów z takiego ciasta.i chyba zrobię takie córce.
OdpowiedzUsuńPrzy lepieniu pierogów można się zrelaksować :) Pysznie na pewno wyszły :)
OdpowiedzUsuńZ mięskiem...? To od razu poproszę dokładkę ;)
OdpowiedzUsuńPierogi to moja słabość. Lubię je jeść i lepić.
OdpowiedzUsuńTwoja wersja Marzenko na pewno bardzo smakowita!
Wspaniałe i niezwykle smakowite pierożki :) O mniam mniam <3
OdpowiedzUsuńPierogi są pracochłonne, ale warte zrobienia. Smak domowych wynagradza pracę :)
OdpowiedzUsuńCudowne, jak dawno nie jadłam, chyba zrobię w sobotę :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie pierożki! Zwłaszcza jeśli prezentują się tak doskonale i bardzo apetycznie. Zjadłabym chętnie nawet teraz (pomimo, że jest już dość późno). Rewelacja! Super pomysł :) Dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Ciekawa wersja pierogów, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńPyszny obiad jak zwykle :) a co do leniuchowania to mam tak samo Ty Marzenko ;)
OdpowiedzUsuńCiasto na pierogi jest pyszne - testowałam :D A nadzienie do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto na pierogi. Muszę spróbować. A same pierogi...u mniam, mniam. Dawno nie robiłam pierogów z mięsem. Przeważnie robię w zimie, kiedy gotuję taką zupę "mocy" na wołowinie. Wtedy mięso wykorzystuję na pierogi a wychodzi tego sporo, więc zamrażam. Miłego dnia Marzenko :)
OdpowiedzUsuńnie robiłam jeszcze ciasta na pierogi z ziemniakami, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńPrzepisów na pierożki nigdy za wiele. Ten dodaję do kolekcji i czekam na więcej. Pozdrowienia i dzięki za fajny.
OdpowiedzUsuń