Kotlety drobiowe w marynacie jogurtowej


Dzień dobry. Czy u was też jest tak zimno ? normalnie musiałam przeprosić moją grubszą kurtkę, bo każde wyjście z domu kończyło się marznięciem. Dobrze, że jeszcze od czasu do czasu świeci słońce, ale wiatr wieje lodowaty. Gdzie się schowała ta wiosna, bo widziałam, że w niektórych rejonach spadł śnieg i to dość sporo. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne kotleciki. Super smakują z zestawem surówek. W takie zimne dni mam ochotę na konkretne obiady. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mleka
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia (od Woj-Len)

Wykonanie:

Filet z kurczaka kroimy na cienkie plastry i lekko je rozbijamy tłuczkiem. Do miski wkładamy jogurt, mleko, paprykę, sól, pieprz i mieszamy, Zanurzamy w takiej marynacie mięso i chowamy na noc do lodówki, lub na co najmniej 2 godziny. 

Kotlety panierujemy w bułce tartej, rozgrzewamy patelnię z olejem i smazymy kotlety na rumiano z dwóch stron. Podajemy z ryżem, ziemniakami, surówką. Tak przygotowane kotlety są bardzo soczyste.
Smacznego. 



Komentarze

  1. U mnie też przyszła jesień... oby pogoda się poprawiła bo kwiaty i pąki owoców zamarzną :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo delikatne mięso wychodzi z takiej marynaty. Apetyczne, rumiane kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie kotleciki :) Są mega smaczne i bardzo delikatne :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się zapowiada ;) Ja też przeprosilam kurtkę u moich dziadków dwa dni padał śnieg masakra jakas ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię tak marynowane mięsko, jest takie delikatne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Filecik w takiej jogurtowej marynacie jest rzeczywiście bardzo soczysty i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. było biało..no ale mam nadzieję ,że nie na długo,w taką pogodę taki obiadek jest idealny

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie kotleciki,robię podobne,z tym że nie panieruje ich,tylko tak smażę na minimalnej ilości tłuszczu
    U nas lodowato:( więc cieplutko Cie pozdrawiam Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniś a moje chłopaki zawsze chcą w panierce. Buziolki :-)

      Usuń
  9. Znam ten patent, ale robię częściej w odchudzonej wersji z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne kotleciki Marzenko. O takiej marynacie nie słyszałam, będę musiała spróbować. Pozdrawiam kochana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj Małgosiu, wychodzą naprawdę pyszne :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  11. Na pewno wypróbuję ten przepis :-) Mięso drobiowe gra u mnie w kuchni pierwsze skrzypce...

    OdpowiedzUsuń
  12. niestety ja też się przeprosiłam z zimową kurtką i z utęsknieniem wypatruję wiosny, a kotleciki bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  13. podobne zaserwowałam w święta i pierwsze zniknęły ze stołu ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetyczne kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Drob wjogurtowej marynacie świetnie wychodzi na grilu ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super! Świetny pomysł :) Na takie kotlety to ja mam ochotę. Bardzo apetyczne. Uwielbiam ciekawe marynaty, ekstra smaki. Muszę zrobić niebawem.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Obiad jak zwykle smaczny!
    My jak wyjeżdżaliśmy na Święta, to było całkiem ok. Wystroiłam się w szpilki.... Dojeżdżamy na miejsce, a tam śnieg! mało w tych szpileczkach orła nie wywinęłam na chodniku:)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Kotlety wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. W jogurcie musi takie mięsko smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne!
    Zjadłabym ze smakiem...

    OdpowiedzUsuń
  21. Kotleciki w takiej wersji to wspaniały pomysł:D

    OdpowiedzUsuń
  22. Kotleciki wyborne a pogoda faktycznie zostawia wiele do życzenia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.