Kotlety drobiowe w marynacie jogurtowej
Dzień dobry. Czy u was też jest tak zimno ? normalnie musiałam przeprosić moją grubszą kurtkę, bo każde wyjście z domu kończyło się marznięciem. Dobrze, że jeszcze od czasu do czasu świeci słońce, ale wiatr wieje lodowaty. Gdzie się schowała ta wiosna, bo widziałam, że w niektórych rejonach spadł śnieg i to dość sporo. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne kotleciki. Super smakują z zestawem surówek. W takie zimne dni mam ochotę na konkretne obiady.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mleka
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia (od Woj-Len)
Wykonanie:
Filet z kurczaka kroimy na cienkie plastry i lekko je rozbijamy tłuczkiem. Do miski wkładamy jogurt, mleko, paprykę, sól, pieprz i mieszamy, Zanurzamy w takiej marynacie mięso i chowamy na noc do lodówki, lub na co najmniej 2 godziny.
Kotlety panierujemy w bułce tartej, rozgrzewamy patelnię z olejem i smazymy kotlety na rumiano z dwóch stron. Podajemy z ryżem, ziemniakami, surówką. Tak przygotowane kotlety są bardzo soczyste.
Smacznego.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńU mnie też przyszła jesień... oby pogoda się poprawiła bo kwiaty i pąki owoców zamarzną :(
OdpowiedzUsuńBardzo delikatne mięso wychodzi z takiej marynaty. Apetyczne, rumiane kotleciki :)
OdpowiedzUsuńTak Krysiu, jest naprawdę pyszne i nie jest suche :-)
UsuńBardzo lubię takie kotleciki :) Są mega smaczne i bardzo delikatne :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada ;) Ja też przeprosilam kurtkę u moich dziadków dwa dni padał śnieg masakra jakas ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU nas na szczęście śniegu nie ma :-) pozdrawiam :-)
Usuńlubię tak marynowane mięsko, jest takie delikatne:)
OdpowiedzUsuńFilecik w takiej jogurtowej marynacie jest rzeczywiście bardzo soczysty i pyszny :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
Usuńbyło biało..no ale mam nadzieję ,że nie na długo,w taką pogodę taki obiadek jest idealny
OdpowiedzUsuńLubię takie kotleciki,robię podobne,z tym że nie panieruje ich,tylko tak smażę na minimalnej ilości tłuszczu
OdpowiedzUsuńU nas lodowato:( więc cieplutko Cie pozdrawiam Kochana:)
Moniś a moje chłopaki zawsze chcą w panierce. Buziolki :-)
UsuńPolecam sa pyszne.
OdpowiedzUsuńZnam ten patent, ale robię częściej w odchudzonej wersji z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki Marzenko. O takiej marynacie nie słyszałam, będę musiała spróbować. Pozdrawiam kochana :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Małgosiu, wychodzą naprawdę pyszne :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńNa pewno wypróbuję ten przepis :-) Mięso drobiowe gra u mnie w kuchni pierwsze skrzypce...
OdpowiedzUsuńniestety ja też się przeprosiłam z zimową kurtką i z utęsknieniem wypatruję wiosny, a kotleciki bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńpodobne zaserwowałam w święta i pierwsze zniknęły ze stołu ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńDrob wjogurtowej marynacie świetnie wychodzi na grilu ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Świetny pomysł :) Na takie kotlety to ja mam ochotę. Bardzo apetyczne. Uwielbiam ciekawe marynaty, ekstra smaki. Muszę zrobić niebawem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Obiad jak zwykle smaczny!
OdpowiedzUsuńMy jak wyjeżdżaliśmy na Święta, to było całkiem ok. Wystroiłam się w szpilki.... Dojeżdżamy na miejsce, a tam śnieg! mało w tych szpileczkach orła nie wywinęłam na chodniku:)))
Kotlety wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńW jogurcie musi takie mięsko smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńZjadłabym ze smakiem...
Ale mi smaka narobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńKotleciki w takiej wersji to wspaniały pomysł:D
OdpowiedzUsuńKotleciki wyborne a pogoda faktycznie zostawia wiele do życzenia.
OdpowiedzUsuńTeż takie robię ☺
OdpowiedzUsuń