Międzynarodowy Dzień Carbonary i konkurs
Kochani dzisiaj obchodzimy pierwszy Międzynarodowy Dzień Carbonary. Pewnie każdy z nas zna lub chociażby jadł kiedykolwiek to włoskie makaronowe danie. Dzień 6 kwietnia został wybrany nie bez powodu, gdyż to właśnie w 2016 roku, 6 kwietnia został opublikowany w sieci film, pokazujący sposób przygotowania carbonary. I to właśnie w tym filmie do dania została dodana śmietana, która wywołała falę dyskusji i zatoczyła ona szerokie kręgi. Jej skutkiem było ustanowienie dnia 6 kwietnia Międzynarodowym Dniem Carbonary. Wszystko po to, aby zachować prawdziwie włoski przepis i pokazać jak powinna być przygotowana prawdziwa włoska carbonara, bo właśnie śmietana jako składnik tam nie występuje.
Prawdziwa carbonara ma w składnikach żółtka jaj, ser (pecorino Romano) i guanciale (podgardle) bądź pancetty. Dodanie śmietany do potrawy do podstawowy błąd popełniany nie tylko przez początkujących adeptów sztuki kulinarnej. A makaron, no cóż, zdania w kwestii kształtu makaronu są podzielone, dla niektórych będzie to tylko spaghetti, jednakże Włosi dopuszczają także rigatoni.
Tutaj możecie zobaczyć film, jak prawidłowo przygotować włoską carbonarę.
No to teraz zróbmy prawdziwą włoską carbonarę. Zacznijmy od składników.
Dla 2 osób
potrzebne będą:
-
Spaghetti Barilla 160 g
-
Guanciale lub pancetta 80 g
- 2 żółtka jajek
- Ser Pecorino Romano 60 g
- Sól i czarny pieprz do smaku
Sposób
przygotowania:
- makaron
Barilla ugotuj al dente w osolonej wodzie
- na
rozgrzanej patelni podsmaż pocięte w paski guanciale aż się zarumieni
- w misce
roztrzep żółtka i wymieszaj delikatnie ze startym Pecorino Romano, dodaj świeżo
mielony pieprz i dwie łyżki gorącej wody (najlepiej tej, w której gotował się
makaron).
- ugotowany
makaron przełóż na patelnię z guanciale i zdejmij z ognia. Wlej masę jajeczną.
Możesz dodać jeszcze jedną łyżkę gorącej wody by uzyskać kremowy efekt.
- mieszaj
całość przez ok 1 minutę, a następnie przełóż na talerze. Podawaj posypane
startym Pecorino i świeżo mielonym pieprzem.
Z okazji Międzynarodowego Dnia Carbonary przygotowałam razem z Barillą dla was konkurs. Bardzo łatwy, szybki i z fajnymi nagrodami. Musicie odpowiedzieć tylko na jedno krótkie pytanie.
- w komentarzach pod tym postem odpowiedzcie na pytanie - czy do prawdziwej włoskiej carbonary dodaje się ser parmezan ?
- nagrodą w konkursie będzie paczka niespodzianka z produktami od Barilla
- konkurs trwa od dzisiaj tj. 06.04.2017 r. do 09.04.2017 r.
- spośród wszystkich prawidłowych zgłoszeń wylosujemy 5 osób, które dostaną paczki niespodzianki z produktami od Barilla
- nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski
- wyniki zostaną ogłoszone w ciągu trzech dni po zakończeniu konkursu
- na wasze dane adresowe będę czekała trzy dni, jak nie otrzymamy danych do wysyłki to wylosujemy kolejną osobę
- serdecznie zapraszamy do konkursu i czekamy na wasze odpowiedzi
Do prawdziwej włoskiej carbonary nie dodaje się sera parmezan. Pozdrawiam Cezary :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście że nie....miałam okazję jeść to cudowne danie gdy pracowałam w Bari i zawsze dodawano do niego ser Pecorino Romano :-)
OdpowiedzUsuńDo włoskiej Carbonary nie dodaje się sera typu Parmezan.
OdpowiedzUsuńParmezan jest serem pozyskiwanym z mleka krowiego, a ser Pecorino Romano jest serem z mleka owczego :)
Nie, nie dajemy parmezanu :)
OdpowiedzUsuńZdania są podzielone, tak jak w wielu kwestiach dotyczących przygotowywania carabonary ale moim zdaniem dodaje się ser Pecorino Romano :)
OdpowiedzUsuńParmezan jest tolerowany przez purystów ale jednocześnie przez nich odradzany. Czyli odpowiedź brzmi nie, ale nikt nam głowy za to nie urwie ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe święto... uwielbiam :) A odpowiadając na pytanie - nie, nie dodaje się, choć u nas w Polsce to standard ;)
OdpowiedzUsuńDo prawdziwej Carbonary nie dodaje się parmezanu.
OdpowiedzUsuńnie dodaje się
OdpowiedzUsuńCzęsto robię Carbonarę i nie dodaję parmezanu. Makarony Barilla są pierwsza klasa. Ich jakość warta jest ich ceny, że tak powiem :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że do prawdziwej Carbonary nie dodaje się sera parmezan :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że się nie dodaje parmezanu do prawdziwej Carbonary dodaje się ser pecorino romano. Uwielbiam Carbonarę, narobiłaś mi smaka strasznego na nią :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam carbonare☺
OdpowiedzUsuńparmezanu się nie dodaje , dodaje się ser owczy Pecorino Romano
OdpowiedzUsuńPrzez kilka chwil miałam zaćmienie i myślałam co to carbonara :D
OdpowiedzUsuńDo prawdziwej włoskiej carbonary nie dodaje się sera parmezan.
OdpowiedzUsuńoczywiście że nie dodaje się parmezanu do prawdziwie włoskiej carbonary
OdpowiedzUsuńNie dodaje się parmezanu :) Narobiłaś mi smaka, uwielbiam carbonare :)
OdpowiedzUsuńBarilla to makaron przemysłowy. Życzę Państwu, abyście mieli okazję spróbować najlepszego włoskiego makaronu Gentile di Gragnano. W granatowym opakowaniu.
OdpowiedzUsuńTakie święto, że grzechem by było nie zjeść carbonary! Wróciliśmy właśnie z włoskiej restauracji :-) A co do pytania to nie dodaje się parmezanu.
OdpowiedzUsuńNie dodaje się :D .... i zjadła bym tą Carbonarę z chęcią ;P
OdpowiedzUsuńNigdy do włoskiej carbonary nie dodaje się sera parmezan. :)
OdpowiedzUsuńDo prawdziwej włoskiej carbonary nie dodaje się parmezanu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam carbonarę :) Robię dość często! Zdecydowanie są to moje smaki. Pyszności. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńWidziałam przepisy z parmezanem, ale nie jest to oryginalna receptura. W oryginalnej jest pecorino.
OdpowiedzUsuńdo oryginalnego przepisu nie dodajemy parmezanu 😊
OdpowiedzUsuńSer pecorino oczywiście, ale jak nie mam to...wtedy parmezan, choć w oryginale tego się nie robi, no cóż ja naginam przepisy:-)
OdpowiedzUsuńDo prawdziwej włoskiej Carbonary nie dodaje się parmezanu,a ser pecorino.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Jola B.
nie, do prawdziwej włoskiej carbonary nie dodaje się parmezanu
OdpowiedzUsuńNie,nie, nie tylko Pecorino Romano :)
OdpowiedzUsuńNIE! do Carbonary daje się Pecorino Romano!
OdpowiedzUsuńPrawdziwa włoska Carbonara i parmezan nie stanowią zgranej pary. :) Mieczysława Kapusta
OdpowiedzUsuńDo prawdziwej carbonary nie dodaje się parmezanu:)
OdpowiedzUsuńNie dodaje się parmezanu :)
OdpowiedzUsuńNIE. Choć jeśli nie ma się pod ręką Pecorino Romano, to ewentualnie może być.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mirka Wawrzyniak
Nie - dodaje się ser Pecorino Romano :)
OdpowiedzUsuńOdpowiedź brzmi: Nie! Ale ser Pecorino Romano będzie w 10-kę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Elżbieta Anna K
Nie, nie dodaje się ... :D Do prawdziwej włoskiej carbonary ...dodaje się ser na literkę P- ale nie parmezan :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Dariusz Kruczkiewicz
Nie, nie i jeszcze raz nie :P
OdpowiedzUsuńNatomiast pyszność o wdzięcznej nazwie: ser Pecorino Romano będzie kwintesencją Carbonary :*
Ślę uściski :)
Elżbieta Ireek Stysiał
istysia@gmail.com
Nie będę oryginalna- ale cóż :) Carbonara wyśmienicie smakuje podana z dodatkiem sera Pecorino Romano !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ślicznie :)
Ja-Wiktor Wic
Nie, nie, nie, jeszcze raz nie!
OdpowiedzUsuńDo prawdziwej włoskiej carbonary nie dodaje się sera parmezan. Dodaje się ser Pecorino Romano.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Do prawdziwej włoskiej carbonary nie dodaje się parmezanu, tylko twardy owczy ser Pecorino Romano.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
grawaks@wp.pl
Do prawdziwej włoskiej carbonary nie dodaję się sera parmezan.
OdpowiedzUsuńLaura
a763@gazeta.pl