Warsztaty kulinarne Sphinx z Samar Khanafer - Libańskie smaki


W ostatnią sobotę miałam przyjemność uczestniczyć we wspaniałych warsztatach zorganizowanych przez Restauracje Sphinx w Warszawie. Warsztaty prowadziła Samar Khanafer. Restauracje Sphinx wprowadziły do swojego manu dania kuchni libańskiej przygotowane przez Samar - "Kofta, Zatar i Daktyle". Podczas warsztatów było gotowanie, rozmowa o fotografii i degustacja przygotowanych przez nas potraw. 

Powiem wam szczerze, że kuchnia libańska to smaki, które bardzo lubię. Jeżeli macie ochotę spróbować nowych dań, to serdecznie was zapraszam do Restauracji Sphinx. 





Na samym początku warsztatów Samar pokazała nam film z wyprawy do jej rodzinnego domu, gdzie razem z babcią przygotowywała prawdziwą libańską kuchnię. Wszystkie dania jakie są dostępne w Restauracjach Sphinx, także są oparte na oryginalnej recepturze.
Następnie Samar opowiedziała nam co nieco o daniach jakie będziemy przygotowywać. Ja jak widać pilnie i uważnie słucham.








No to zabieramy się do pracy. W pierwszej kolejności robiłyśmy hummus oraz hummus z buraczkami. To są zdecydowanie moje smaki, a hummus często przygotowuje w zaciszu własnej kuchni. Prawdziwy hummus powinien po wyłożeniu na talerz, mieć spore wgłębienia, aby zmieściło się na nim jak najwięcej oliwy i znalazło się miejsce na przyprawy. Zrobione przez nas hummusy smakowały wspaniale. 















Następnie robiłyśmy pastę z pieczonego bakłażana Babaghanoush, naprawdę pyszną i wyrazistą w smaku. Bardzo mi smakowała i bardzo lubię smak bakłażana. Przygotowałyśmy również Manouche z za'tarem i serem mozzarella - taki wypiekany libański chlebek oraz Lehmi bi ajen - chlebek libański z mieloną baraniną, pomidorami, ziołami i oliwą. Był jeszcze orientalny chłodnik z buraczkami i marynowaną rzepą libańską ze świeżym ogórkiem i jogurtem. Wszystko było bardzo pyszne. 

Po gotowaniu mieliśmy małą pogawędkę z fotografem na temat fotografowania potraw. Następnie udaliśmy się do stołu, pysznie zastawionego i mogliśmy spróbować dań, które przygotowaliśmy oraz innych przysmaków dostępnych w Restauracjach Sphinx. 

Bardzo dziękuje, że miałam okazję uczestniczyć w tak wspaniałych warsztatach, spędziłam miło czas, poznałam nowych ludzi, poznałam nowe smaki a do domu wróciłam z książką Samar Khanafer. To był bardzo udany dzień.
A was zapraszam do restauracji Sphinx i spróbowanie dań z nowego menu kuchni libańskiej. Naprawdę warto.












Zdjęcia zrobione przez Piotra Jakubowskiego. 

Komentarze

  1. Piękne i pożyteczne warsztaty. Najbardziej lubię konsumpcję na końcu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję cudownej przygody :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne te warsztaty, pewnie masa nowości i przydatne umiejętności nabyte.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna przygoda wybrać się na takie inspirujące warsztaty. Chciałabym spróbować uczestniczyć kiedyś w takim wydarzeniu:) Gratuluję fajnego wyjścia. Ekstra! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna relacja Marzenko. Fantastyczne warsztaty. Poznajesz wielu ciekawych ludzi i odkrywasz nowe smaki. Jest Ci czego pozazdrościć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie niestety Samar bardzo zawiodła. Jako, że sama smakuję się w kuchni libańskiej i znam ją z tego kraju osobiście, była moją idolką do momentu, w którym odkryłam, że jej książka jest właściwie kopią innej libańskiej pozycji a mianowicie Salmy Hage. Straciła w moich oczach wiele. No i dodam, że w Libanie nikt nie robi hummusu z burakami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio? Na warsztatach był zaprezentowany film, który pokazywał od kogo i jak uczyła się gotować Samar. Poza tym jej książka to zbiór przepisów podstawowych i to tak jakbyś szukała autora przepisu na rosół czy pomidorową.

      PS Czy to nie Twoja recenzja jej książki? http://www.jedzzapetytem.pl/2016/04/zaatar-i-granaty-recenzja-ksiazki-samar.html

      Usuń
  7. Kolejne super warsztaty i świetna relacja :) Ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowicie ,a bedą przepisny np na pastę z bakłażana ?

    OdpowiedzUsuń
  9. To musiał być naprawdę niesamowity dzień :-) Życzę Ci jak najwięcej takich doznań :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Udana impreza, ciekawe propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności same! Fajne doświadczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super relacja, i świetne warsztaty, chętnie bym pokosztowała tych smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolejne rewelacyjne warsztaty :-) chętnie spróbuję tych pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.