Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- opakowanie mrożonych warzyw - bukiet - marchewka, kalafior, brokuł (450 g)
- 200 g sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- papryka czerowna
- pół papryki zielonej
- kawałek pora
- sól, pieprz
- szczypta chili
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Studzimy je i kroimy w grubsze plastry. Mieszankę warzyw wykładamy na patelnię i podlewamy odrobiną wody, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i pokrojony por. Wszystko razem dusimy 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem lub olejem, układamy pokrojone ziemniaki i warzywa, mieszamy.
Przygotowujemy sos beszamel - do garnka wkładamy masło i rozpuszczamy, dodajemy mąkę i mieszamy za pomocą trzepaczki, następnie dolewamy mleko i gotujemy mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i odrobiną gałki.
Połowę sera żółtego dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy, polewamy sosem i ponownie delikatnie wszystko razem mieszamy. Posypujemy resztą sera żółtego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 40 minut.
Gotową zapiekankę przekładamy na talerze, możemy podać także surówkę.
Smacznego.
Jestem jak najbardziej za zapiekankami ziemniaczanymi.
OdpowiedzUsuńLubię je :)
Super propozycja. No i ten beszamel. Doskonałe danie!
Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuje kochana :-) pozdrowionka :-)
UsuńUwielbiam takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńNIe lubię beszamelu ale lubię warzywne zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńMożna bez beszamelu :-)
Usuńale sycąca, i szybka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelakie zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńLubie zapiekanki ale robie bez beszamelu Sikorka marudzi ;) jeszcze dam odpocząć sobie po świętach i może później pozycze przepis ;)
OdpowiedzUsuńA u mnie zjadają ze smakiem :-)
UsuńPyszności zapiekanka -:)
OdpowiedzUsuńzapiekanka to zawsze świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńOj tak kochana :-)
UsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. :3
OdpowiedzUsuńMarzena ile tej papryki czerwonej? Mogę wrzucić tak jak lubię czyli duuuuuużo ;)
OdpowiedzUsuńJa dałam jedną, ale możesz dać więcej :-)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja! Bardzo smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!:)
xxBasia
Dziękuje bardzo :-)
UsuńAle super obiad, takie własnie lubię najbardziej
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka :) Uwielbiam pieczone warzywa :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńTakie zapieczone mieszanki zawsze wychodzę pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka Marzenko :) Zjadłabym z wielką ochota na...następną porcyjkę ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki a z beszamelem to od razu poproszę dokładkę ;) :D
OdpowiedzUsuńIwonko nam też bardzo smakują :-)
UsuńUwielbiam zapiekanki pod każdym względem, a ziemniaczane najbardziej :) ale z beszamelem to jeszcze nie jadłam, pysznie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pycha <3
OdpowiedzUsuńPrezentuje się znakomicie :) Musi być pycha!
OdpowiedzUsuńprzepyszna zapiekanka! :)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia ze Szczecinka!!!
OdpowiedzUsuń