Kapusta ze szparagami i szpinakiem
Dzień dobry kochani, mam dla wad pomysł na wykorzystanie młodej kapusty. Połączyłam ją ze szpinakiem i szparagami. Do tego marchewka i duża ilość zielonego. Powiem wam, że to danie wyszło super, fajne w smaku i bogate w aromaty. Wiosna i lato to moja ulubiona pora roku, bardzo lubię cieszyć się bogactwem warzyw i owoców, jeść takie lekkie dania. Dla mnie mogłoby tak być przez cały rok. Pogoda za oknem znowu dopisuje, zrobiło się znacznie cieplej i też nasze organizmy chcą lekko jeść. Oczywiście jak ktoś lubi to może dodać do bigosu podsmażoną szynkę, mięso czy kiełbasę. Ja tym razem zrobiłam wersję bez mięsa.
Zapraszam :-)
Składniki:
- główka kapusty
- pęczek szparagów
- 150 g szpinaku (ja miałam baby)
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 listki laurowe
- pęczek młodej marchewki + nać z marchewki
- pęczek koperku
- łyżka domowej vegety
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka - najpierw połowę, potem dokładamy resztę. Zalewamy dwiema szklankami wody i zagotowujemy. Dodajemy domową vegetę, liście laurowe, ziarenka pieprzu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, natkę siekamy drobno, dodajemy do kapusty. Po kilku minutach gotowania możemy dodać resztę kapusty, przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone na mniejsze części szparagi (usuwamy zdrewniałe końce) oraz wrzucamy szpinak. Jeszcze chwilkę gotujemy, wystarczy dosłownie około 10 minut. Doprawiamy kapustę solą, pieprzem, dodajemy ketchup, mieszamy. Wrzucamy posiekany koperek. Przekładamy do miseczek, podajemy z chlebem lub ziemniakami.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńPysznie Marzenko, ja też lubię takie lekkie wiosenne i letnie dania bezmięsne :-)
OdpowiedzUsuńKapusta ze szparagami? Jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńAle wygląda to apetycznie. Zdrowa porcyjka!
Pozdrawiam. Miłego dnia! :)
Ale fuzja. Ciekawa jestem jak smakuje:-)
OdpowiedzUsuńile zdrowych warzyw;)
OdpowiedzUsuńkapusta i szparagi ,ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna jest taka młoda kapustka <3
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo oraz bardzo wiosennie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł Marzenko :) Kapustka, szparagi, a do tego te wszystkie aromaty - jestem pewna, że by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, nie próbowałam jeszcze takiego połączenia.
OdpowiedzUsuńniezwykle ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie którego z chęcią bym skosztowała ;)
OdpowiedzUsuńPrawdziwie wiosenne połączenie!
OdpowiedzUsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. U mnie dziasiaj też kapucha z marchewką, pomidorami i kooooprem ;)
OdpowiedzUsuń